Przepis na drożdżówkę z budyniem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, rózga, rondelek

Do dużej miski pokrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw na 20 minut.

W dużej misce wymieszaj ze sobą 250g mąki, 1/4 szklanki cukru, 125 ml mleka i powoli wlewaj rozczyn. Dokładnie wymieszaj łyżką. Wbij do środka 1 jajko. Wyrób rękami ciasto. Dodaj posiekane masło. Dokładnie wyrób, by powstało jednorodne ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odczekaj 1 godzinę.

Do rondelka wlej 2 szklanki mleka. Pozwól, by się zagotowało. Dodaj do niego 1 budyń i 2 łyżki cukru. Wszystko dobrze wymieszaj rózgą, by nie powstały żadne grudki.

W osobnej miseczce zmieszaj 25g zimnego masła z 50g mąki. Dodaj 2 łyżki cukru. Wszystko dobrze razem wymieszaj. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciasto drożdżowe podziel na 12 równych części.

W każdej bułce zrób wgłębienie i łyżką włóż do niego budyń. Na wierzch bułek zetrzyj kruszonkę.

Bułki umieść na wyłożonej papierem blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Drożdżówka z budyniem ułożona na lnianej ściereczce.
drożdżówka z budyniem
Koszt przygotowania dania
8.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
234 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Drożdżówka z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o drożdżówce z budyniem

Drożdżówka z budyniem jest wspaniałym wyborem na drugie śniadanie. Niezwykle miękka i pełna budyniowego nadzienia. W tym przepisie budyniu dodaje się naprawdę sporo, dzięki czemu stanowi miłą odmianę dla kupnych bułek, w którym nadzienia jest zwykle jak na lekarstwo. Dzięki tej recepturze te pyszne bułki można piec w swojej własnej kuchni i zachwycać się wspaniałym smakiem każdego dnia. Bułki posypane są pyszną kruszonką, która miło otula budyń i sprawia, że nie da się koło tej drożdżówki przejść obojętnie. Połączone w niej zostało wszystko to co najlepsze w słodkich wypiekach, dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Sprawdzi się świetnie jako słodkie śniadanie we włoskim stylu czy pyszna przekąska do popołudniowej kawy.

Prosta drożdżówka z budyniem, wcale nie jest banalna. W tej małej bułce zamknięte jest mnóstwo wspaniałego smaku, który jest niemalże uzależniający. Miękki i słodki waniliowy budyń połączony z miękkim ciastem to połączenie wprost idealne, zgodzi się z tym każdy kto choć raz tej bułki spróbuje.

W tym przepisie całość, włącznie z wykonaniem jest niezwykle łatwa. Jednak można pokusić się o artystyczne zawijane, jeżeli chce się stworzyć wyjątkowo efektowny produkt końcowy. Oczywiście w prostej wersji bułeczki wyglądają równie pięknie, dlatego można pozostać przy prostocie, która i tak ujmuje wszystkich, którzy spojrzą na te pieczone bułeczki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułki z budyniem, które pomimo łatwości wykonania są naprawdę dobre i zasmakują wszystkim domownikom, nawet tym najmłodszym, to ten przepis będzie wyborem idealnym. Powstaje z niego kruch i miękka w środku bułeczka, która pełna jest niezwykle smacznego nadzienia. Nadzienie przygotowuje się w bardzo łatwy sposób z podstawowych składników, które bez problemu można kupić w każdym sklepie.

Przepis na drożdżówki z budyniem jest tak łatwy, że poradzą z nim sobie nawet początkujący cukiernicy, którzy chcą cieszyć się ich wspaniałym smakiem w swoim własnym domu. Te bułki słodkie można wykonać w kilka chwil, a prezentują się niezwykle pięknie.

Wartości odżywcze drożdżówki z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kalorie)
207.88 kcal
234.90 kcal
Białko
6.45 g
7.29 g

Węglowodany w drożdżówce z budyniem

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany
31.09 g
35.13 g
Węglowodany przyswajalne
30.92 g
34.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz
6.66 g
7.53 g
Tłuszcze nasycone
4.50 g
5.09 g
Tłuszcze nienasycone
2.16 g
2.44 g
Cholesterol
45.89 mg
51.85 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na drożdżówkę z budyniem

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina A
91.55 µg (mcg)
103.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.10 mg
0.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.70 µg (mcg)
0.80 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
0.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
90.83 µg (mcg)
102.64 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.27 mg
Niacyna
1.93 mg
2.18 mg
Foliany
55.63 µg (mcg)
62.86 µg (mcg)
Beta karoten
10.19 µg (mcg)
11.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na drożdżówkę z budyniem

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód
50.71 mg
57.30 mg
Potas
134.35 mg
151.81 mg
Wapń
73.25 mg
82.77 mg
Fosfor
105.32 mg
119.01 mg
Magnez
16.70 mg
18.87 mg
Żelazo
1.60 mg
1.80 mg
Cynk
0.77 mg
0.87 mg
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówki z budyniem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w drożdżówce z budyniem

Lista alergenów dla drożdżówki z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania drożdżówki z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
340 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 340 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mleko 2%
670 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.68
Za 670 ml
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Drożdże świeże
25 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na drożdżówkę z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób