Przepis na ciasto z budyniem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, tarka, papier do pieczenia, rózga, miska, tortownica 24 cm, siekaczka do ciasta kruchego

Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę, dodaj 4 łyżki cukru pudru, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, 3 żółtka i śmietanę.

Za pomocą siekaczki lub noża siekaj mąkę z masłem i jajkiem.

Gdy powstanie kruszonka za pomocą dłoni zbierz ją w jedną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut.

Kiedy ciasto będzie się chłodzić przygotuj budyń.

Zagotuj połowę mleka, w drugiej połowie rozpuść budyń oraz pozostałą ilość cukru pudru. Wlej do gotującego się mleka rozpuszczony budyń i energicznie mieszając doprowadź do bulgotania.

Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń ponownie w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałą cześć rozprowadź na dnie tortownicy i bokach na wysokość 1-2 cm wyłożonej papierem. Dobrze sprawdzi się również ceramiczna forma do tarty.

Spód piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na upieczony spód wylej budyń i zetrzyj drugą część ciasta.

Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto z budyniem podane na białym talerzu, na białym stole, w tle biała forma z ciastem, filiżanka i miska
Ciasto z budyniem
Koszt przygotowania dania
12.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
284 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Ciasto z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z budyniem

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto z budyniem to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości łatwe ciasto z budyniem jest fajną propozycją na podwieczorek, na niedzielę, po pysznym, domowym obiedzie. Dobre i łatwe ciasto z jabłek i budyniu wykonasz w parę minut. Proste ciasto z budyniem jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Tanie ciasto na szybko zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto z budyniem jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto z budyniem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Łatwy i szybki placek to świetna propozycja na deser pod koniec lata, a na początku jesieni przywoła odrobinę lata.

Wartości odżywcze ciasta z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
284.54 kcal
284.54 kcal
Białko
4.26 g
4.26 g

Węglowodany w cieście z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
31.52 g
31.52 g
Węglowodany przyswajalne
31.09 g
31.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
0.43 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
15.85 g
15.85 g
Tłuszcze nasycone
10.33 g
10.33 g
Tłuszcze nienasycone
5.52 g
5.52 g
Tłuszcze jednonasycone
4.68 g
4.68 g
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
0.84 g
Cholesterol
93.32 mg
93.32 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
159.67 µg (mcg)
159.67 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Witamina C
0.04 mg
0.04 mg
Witamina D
0.73 µg (mcg)
0.73 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
0.54 mg
Retinol
156.94 µg (mcg)
156.94 µg (mcg)
Tiamina
0.24 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Niacyna
1.58 mg
1.58 mg
Foliany
50.94 µg (mcg)
50.94 µg (mcg)
Beta karoten
31.64 µg (mcg)
31.64 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
62.80 mg
62.80 mg
Potas
136.92 mg
136.92 mg
Wapń
82.96 mg
82.96 mg
Fosfor
110.06 mg
110.06 mg
Magnez
9.48 mg
9.48 mg
Żelazo
1.82 mg
1.82 mg
Cynk
0.46 mg
0.46 mg
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z budyniem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z budyniem

Lista alergenów dla ciasta z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Cena przygotowania ciasta z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
270 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 270 g
Żółtko jajka
3 szt.
3 żółtka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier puder
62 g
0,5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 62 g
Śmietana 18%
25 g
1 łyżka
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Masło
200 g
1 opakowanie
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
22.60
Jak oceniasz przepis na ciasto z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób