Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 335 g 2,5 szklanki
  • Masło 200 g 1 kostka
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier puder 62 g 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
  • Budyń (proszek) 80 g 2 opakowania śmietankowego lub waniliowego
  • Mleko 1,5% 625 ml 2,5 szklanki
  • Jabłko 1400 g Przed obraniem
  • Kasza manna 12 g 1 łyżka
  • Sok z cytryny 6 ml 1 łyżka
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, rózga, folia spożywcza, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, siekaczka do ciasta kruchego

Do miski lub na stolnicę wsyp mąkę, dodaj 4 łyżki cukru pudru, pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia i jajko.

Za pomocą siekaczki lub noża siekaj mąkę z masłem i jajkiem.

Gdy powstanie kruszonka za pomocą dłoni zbierz ją w jedną kulkę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20-30 minut.

Kiedy ciasto będzie się chłodzić przygotuj budyń.

Zagotuj 3/4 mleka, w 1/4 rozpuść budyń oraz pozostałą ilość cukru pudru. Wlej do gotującego się mleka rozpuszczony budyń i energicznie mieszając doprowadź do bulgotania.

Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub plasterki.

Jabłka przełóż do miski, dodaj do nich sok z cytryny, pół łyżeczki cynamonu oraz kaszę manną. Dokłądnie wymieszaj.

Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń ponownie w folię i odłóż do zamrażarki. Pozostałą cześć rozprowadź na dnie blachy do pieczenia wyłożonej papierem.

Spód piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Na upieczony spód wylej budyń, połóż jabłka i zetrzyj drugą część ciasta.

Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto możesz przygotować w jedno porcjowych formach i podawać z gałką lodów.

Ciasto z jabłkami i budyniem podane w dwóch kokilkach z lodami na białej desce, z laskami cynamonu, ściereczka, filiżanka a herbatą
Ciasto z jabłkami i budyniem
Koszt przygotowania dania
15.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
322 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Ciasto z jabłkami i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z jabłkami i budyniem

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto z jabłkami i budyniem, to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Szybkie ciasto z jabłkami i budyniem jest fajną propozycją na podwieczorek po pysznym, domowym obiedzie. Dobre i łatwe ciasto z jabłek i budyniu wykonasz w parę minut. Ciasto na kruchy placek musi schłodzić się chwilę w lodówce jednak w tym czasie przygotujesz pozostałe składniki ciasta. Tanie ciasto na szybko zachwyci swoim smakiem każdego. Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem jest łatwy i bez problemu wykona go każdy.

Łatwy placek z jabłek i budyniu to świetna propozycja na deser pod koniec lata, a na początku jesieni przywoła odrobinę lata.

Wartości odżywcze ciasta z jabłkami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (204g)
Energia (kalorie)
157.91 kcal
322.13 kcal
Białko
3.00 g
6.12 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z jabłkami i budyniem

Na 100g
Na porcję (204g)
Węglowodany
22.13 g
45.14 g
Węglowodany przyswajalne
20.88 g
42.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (204g)
Tłuszcz
6.53 g
13.32 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.46 g
9.09 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto z jabłkami i budyniem

Na 100g
Na porcję (204g)
Ryboflawina
0.11 mg
0.23 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
21.10 µg (mcg)
43.05 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier puder, budyń (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z jabłkami i budyniem

Na 100g
Na porcję (204g)
Sód
31.57 mg
64.40 mg
Potas
122.09 mg
249.06 mg
Wapń
42.97 mg
87.67 mg
Fosfor
59.35 mg
121.06 mg
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Magnez
10.18 mg
20.78 mg
Brak danych dla: cukier puder, budyń (proszek).
czytaj dalej
Żelazo
0.79 mg
1.61 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
0.28 mg
0.58 mg
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z jabłkami i budyniem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z jabłkami i budyniem

Lista alergenów dla ciasta z jabłkami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta z jabłkami i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
335 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 335 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
62 g
0,5 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 62 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania śmietankowego lub waniliowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Mleko 1,5%
625 ml
2,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 625 ml
Jabłko
1400 g
Przed obraniem
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 8
3.89
Za 1400 g
Kasza manna
12 g
1 łyżka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 12 g
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Liczba porcji:
Razem
28.10
Łączny koszt
15.19
Jak oceniasz przepis na ciasto z jabłkami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób