3 bit na biszkopcie
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (90 g)
- Jajko (4 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (60 g)
- Cukier (200 g)
- Budyń (proszek) (180 g)
- Mleko 3,2% (520 ml)
- Masło (150 g)
- Kajmak (400 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Herbatniki (250 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na 3 bita na biszkopcie krok po kroku
Na początku jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki.
Następnie mieszankę za pomocą sitka przesypujemy do masy z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Biszkopt trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu budyń na mleku (500 ml). Następnie zimny budyń ucieramy razem z masłem (100 g) na krem.
Na upieczony biszkopt przekładamy równomiernie krem budyniowy. Na niego układamy herbatniki, które smarujemy kajmakiem. Na niego również umieszczamy herbatniki.
Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany 36% na gęsty krem razem z cukrem pudrem. Masę przekładamy na ułożone ciastka.
Górę ciasta również zdobimy herbatnikami. Dodatkowo przygotowujemy polewę czekoladową z masła, kakao, cukru pudru i mleka. Gotową polewamy ciasto.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat 3 bita na biszkopcie
Pyszne ciasto 3 bit na biszkopcie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia lub na imprezę. Biszkopt w połączeniu z kremem budyniowym, kajmakiem, śmietaną, herbatnikami i polewą czekoladową jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Ciasto również doskonale sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić ciasto 3 bit na biszkopcie? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gęstą i puszystą masę. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki. Następnie mieszankę za pomocą sitka przesypujemy do masy z jajkami. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelewamy do blaszki do pieczenia. Biszkopt trzymamy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu budyń na mleku (500 ml). Następnie zimny ucieramy razem z masłem (100 g) na krem. Na upieczony biszkopt przekładamy równomiernie krem budyniowy. Na niego układamy herbatniki, które smarujemy kajmakiem. Na niego również umieszczamy herbatniki. Kolejnym krokiem jest ubicie śmietany 36% na gęsty krem razem z cukrem pudrem. Masę przekładamy na ułożone ciastka. Górę ciasta również zdobimy herbatnikami. Dodatkowo przygotowujemy polewę czekoladową z masła, kakao, cukru pudru i mleka. Gotową polewamy ciasto.
Sprawdzony przepis na ciasto 3 bit nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.
Słodkie ciasto na zimno odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i proste w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na łatwe w wykonaniu ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w 3 bicie na biszkopcie
Lista alergenów dla 3 bita na biszkopcie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Herbatniki
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- kajmak
- Śmietanka kremowa 36%
- Herbatniki
Wartości odżywcze 3 bita na biszkopcie
Ciasto ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
-
mąka pszenna,
jajka,
mąka ziemniaczana,
cukier,
budyń,
mleko,
masło,
śmietana,
kakao,
herbatniki,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.