Kukurydza konserwowa - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kukurydzy konserwowej oraz jakie alergie mogą powodować.
Kukurydza konserwowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
kukurydza konserwowa 55 10
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego kukurydzy konserwowej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kukurydza konserwowa indeks glikemiczny wynosi 55, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kukurydzą konserwową
Kukurydza, Groszek konserwowy, Fasola konserwowa, Popcorn, Ogórki konserwowe, Mąka kukurydziana, Skrobia kukurydziana, Kasza kukurydziana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla kukurydzy konserwowej

Kukurydza konserwowa
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 55
(średni)

Przepisy z kukurydzą konserwową

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z kukurydzą konserwową

burrito kcal, sałatka gyros kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto