Zupa tajska tom yum

Opublikowano: 26.02.2022 r., 23:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa tajska tom yum
Zupa tajska tom yum
Masz ochotę na poznanie nowych smaków kulinarnych? Poznaj mój przepis na zupę tajską tom yum, którą przygotujesz w krótkim czasie w swoim domu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
209 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Czerwona pasta curry 2 łyżki (20 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Mleczko kokosowe 1/2 puszki (200 ml)
  • Krewetki (200 g)
  • Grzyby mun suszone (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Sok z limonki 1 sztuka (30 ml)
  • Makaron ryżowy (150 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę tajską tom yum krok po kroku

Makaron zalej gorącą wodą i zostaw do napęcznienia.

Grzyby przełóż do miseczki i zalej gorącą wodą, zostaw na minimum godzinę.

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Wrzuć krewetki, pastę curry i przyprawy. Smaż całość przez 5 minut.

Zalej wszystkie składniki bulionem, dodaj grzyby i gotuj przez 20 minut.

Dodaj sos rybny i mleko kokosowe, delikatnie zagotuj.

Zupę podawaj z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską tom yum
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy tajskiej tom yum

Zupa tajska tom yum to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską tom yum.

Zupa będzie zawierała mięso, ale będzie bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Zatem, jak zrobić zupę tajską tom yum?

W pierwszej kolejności przygotuj makaron. Przełóż go do miseczki i zalej gorącą wodą, pozostaw do napęcznienia przez 20 minut. Podobnie przygotuj grzyby, potrzebują minimum godziny czasu, aby stały się odpowiednio miękkie.

W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, wrzuć pastę curry, grzyby i krewetki.

Pamiętaj, aby je wcześniej umyć i odpowiednio oczyścić.

Smaż całość około 5 minut, wlej bulion i gotuj około 20 minut. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Następnie wlej sos rybny i mleczko kokosowe oraz wrzuć przyprawy takie jak curry i papryczka chili. Tak przygotowaną zupę gotuj do połączenia się wszystkich składników, za około 30 minut będzie dobra do podania.

Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem, a całość skropl sokiem z limonki.

Danie posyp obficie posiekaną pietruszką.

Smaczna, orientalna zupa to będzie świetny pomysł na kolację lub na obiad.

Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w zupie tajskiej tom yum

Lista alergenów dla zupy tajskiej tom yum przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki

Wartości odżywcze zupy tajskiej tom yum

na 100g gotowej potrawy

Czerwoną pastę curry możesz zmienić na pastę tom yum.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
83.88
209.69
Białko (g)
3.76
9.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.05
35.13
Węglowodany przyswajalne (g)
13.12
32.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.70
4.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.56
1.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.15
2.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.95
2.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.45
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.59
46.49
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
15.94
39.85
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.08
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.46
8.64
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.49
6.22
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
2.20
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.14
32.85
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
144.05
360.14
Brak danych dla: czerwona pasta curry, krewetki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
292.64
731.59
Potas (mg)
156.68
391.69
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.12
62.81
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
77.41
193.53
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.43
38.57
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
0.94
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.70
1.75
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.34
0.85
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej tom yum 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajskiej tom yum

Koszt składników
149.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Mleczko kokosowe
200 ml
1/2 puszki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Krewetki
200 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
24.44
Za 200 g
Grzyby mun suszone
100 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sok z limonki
30 ml
1 sztuka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Makaron ryżowy
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
149.00