Zupa tajska wege

Opublikowano: 03.10.2022 r., 23:01 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa tajska wege
Zupa tajska wege
Orientalna zupa na bazie mleczka kokosowego to idealne danie dla całej Twojej rodziny. Moja wersja jest wegetariańska, ale śmiało możesz dodać krewetki lub kawałki kurczaka.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
268 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (30 g)
  • Imbir korzeń 1 kawałek (20 g)
  • Mleczko kokosowe 1/2 puszki (200 ml)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (100 g)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Czerwona pasta curry 3 łyżki (30 g)
  • Bulion warzywny (100 ml)
  • Sos sojowy 3 łyżki (30 ml)
  • Sok z limonki 1 łyżka (10 ml)
  • Makaron ryżowy (250 g)
  • Grzyby mun suszone 1 garść (60 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę tajską wege krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Imbir i paprykę obierz i drobno posiekaj.

Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Grzyby namocz w ciepłej wodzie.

Olej rozgrzej w garnku, wrzuć papryczkę i imbir, podsmaż. Dodaj pastę curry.

Wlej bulion i gotuj przez 10 minut, następnie wlej pomidory z puszki. Gotuj około 15 minut.

Dodaj pokrojone grzyby i wlej mleczko kokosowe oraz sok z limonki.

Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską wege
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat zupy tajskiej wege

Zupa tajska wege to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci, przepis na tajską zupę wege.

Zupa będzie wegetariańska, czyli bez mięsa oraz bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mój przepis przygotowałam z mlekiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Zatem, jak zrobić tajską zupę wege bez mięsa?

W pierwszej kolejności makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Imbir i paprykę obierz i drobno posiekaj. Marchew i pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W tym czasie grzyby namocz w ciepłej wodzie. Olej rozgrzej w garnku, wrzuć papryczkę i imbir, podsmaż. Dodaj pastę curry. Wlej bulion i gotuj przez 10 minut, następnie wlej pomidory z puszki. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych. Gotuj około 15 minut. Na końcu dodaj pokrojone grzyby i wlej mleczko kokosowe oraz sok z limonki. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Pyszna w smaku, najlepsza orientalna zupa to będzie świetny pomysł na kolację lub na obiad.

Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w zupie tajskiej wege

Lista alergenów dla zupy tajskiej wege przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • Sos sojowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze zupy tajskiej wege

na 100g gotowej potrawy

Zamiast grzybów mun możesz użyć zwykłych pieczarek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
134.02
268.04
Białko (g)
2.91
5.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
26.03
52.05
Węglowodany przyswajalne (g)
23.93
47.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
4.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.40
4.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
1.31
Tłuszcze nienasycone (g)
1.74
3.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
2.35
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.04
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.61
3.21
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
81.80
163.59
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.08
16.15
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.34
Brak danych dla: mleczko kokosowe, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.07
Brak danych dla: mleczko kokosowe, czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.36
6.72
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.26
2.52
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.66
39.33
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
785.56
1571.12
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
428.10
856.20
Potas (mg)
257.14
514.28
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.39
70.79
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
92.98
185.96
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.91
43.81
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.48
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
1.39
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.32
0.64
Brak danych dla: czerwona pasta curry, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej wege 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajskiej wege

Koszt składników
98.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Imbir korzeń
20 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Mleczko kokosowe
200 ml
1/2 puszki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Czerwona pasta curry
30 g
3 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 30 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sok z limonki
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Makaron ryżowy
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Grzyby mun suszone
60 g
1 garść
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
98.80