Przepis na zupę bambusową krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry, chilli, trawa cytrynowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Wszystkie warzywa oraz tofu obierz, jeśli potrzeba, i pokrój w niedużą kostkę. Pędy bambusa odcedź z zalewy.

W garnku rozgrzej oliwę i zacznij od podsmażenia na niej cebuli.

Gdy cebula będzie rumiana, dodaj pozostałe warzywa, smaż przez 10 minut.

Całość zalej bulionem i gotuj 30 minut do zmięknięcia warzyw.

Zupę zalej mleczkiem kokosowym i dopraw do smaku.

Często zadawane pytania

Zupa bambusowa podana w miseczce z tofu.
zupa bambusowa
Koszt przygotowania dania
64.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
90 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
77

Zupa bambusowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie bambusowej

Zupa bambusowa to niezwykle smaczna azjatycka potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom egzotycznych potraw. Jest prosta i bardzo aromatyczna.

Przepis na zupę bambusową to doskonały pomysł na danie ciekawe i bardzo odżywcze. Robi się ją z pędów bambusa z dodatkiem innych warzyw i całej gamy orientalnych przypraw. Ta zupa najlepiej smakuje przygotowana w domu, samodzielnie i od podstaw. Sprawdzi się na obiad i na kolację. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a jest bardzo odżywcza. To coś dla wszystkich miłośników kuchni azjatyckiej, bo to właśnie nią jest inspirowane to danie. Ma sporo smaku i aromatu, ze względu na dużą liczbę przypraw, których używa się do jej przygotowania. Ta zupa jest po prostu fantastyczna i przyzna to każdy, kto tylko jej spróbuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę bambusową, by była pyszna, szybka i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Do jej przygotowania wystarczy tylko duży garnek i odrobina cierpliwości. Im dłużej gotuje się zupa, tym lepszego smaku nabiera, dlatego nie warto go skracać. Do zupy dodaje się naprawdę sporo przypraw, to właśnie dzięki temu ma tak ciekawy smak. W przepisie podana jest najlepsza mieszanka przypraw, jednak można stworzyć swoją własną, bazując na ulubionych smakach. Im więcej przypraw, tym ciekawsza zupa. Wszystkie można dostać w każdym większym sklepie lub azjatyckich delikatesach online. Głównym składnikiem jest warzywny bulion, który przygotowuje się jak rosół. Następnie miesza się go z mleczkiem kokosowym połączonym z przyprawami, dzięki czemu zupa jest tak smaczna. Mleczko nie tylko zagęszcza zupę, ale również dodaje jej większej wartości. Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się mleczko o obniżonej ilości kwasów tłuszczowych, które smakuje tak samo, a dostarcza znacznie mniej kalorii. To niezwykle zdrowa, a przy tym łatwa zupa, którą można zrobić w kilka chwil w swojej własnej kuchni i przenieść się do aromatycznej Azji.

Wartości odżywcze zupy bambusowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(433g)
Energia (kalorie)
21.00 kcal
90.93 kcal
Białko
1.09 g
4.74 g

Węglowodany w zupie bambusowej

Na 100g
Na porcję
(433g)
Węglowodany
3.70 g
16.03 g
Węglowodany przyswajalne
3.01 g
13.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
3.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(433g)
Tłuszcz
0.44 g
1.88 g
Tłuszcze nasycone
0.19 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
0.25 g
1.07 g
Tłuszcze jednonasycone
0.09 g
0.37 g
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.70 g
Cholesterol
0.32 mg
1.38 mg

Witaminy w przepisie na zupę bambusową

Na 100g
Na porcję
(433g)
Witamina A
35.86 µg (mcg)
155.25 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.29 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Witamina C
12.25 mg
53.03 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.65 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
0.66 µg (mcg)
2.88 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.19 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.15 mg
Niacyna
0.27 mg
1.19 mg
Foliany
6.77 µg (mcg)
29.33 µg (mcg)
Beta karoten
357.33 µg (mcg)
1547.22 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę bambusową

Na 100g
Na porcję
(433g)
Sód
187.81 mg
813.20 mg
Potas
123.44 mg
534.49 mg
Wapń
28.47 mg
123.27 mg
Fosfor
28.71 mg
124.33 mg
Magnez
6.69 mg
28.96 mg
Żelazo
0.51 mg
2.21 mg
Cynk
0.21 mg
0.89 mg
Miedź
0.05 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy bambusowej 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie bambusowej

Lista alergenów dla zupy bambusowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

Cena przygotowania zupy bambusowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pędy bambusa
300 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 300 g
Papryka zielona
450 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 450 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Tofu wzbogacane wapniem
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Por
170 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.27
Za 170 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Koszt składników
91.50
Jak oceniasz przepis na zupę bambusową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób