Zupa z makaronem ryżowym

Opublikowano: 19.01.2022 r., 18:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z makaronem ryżowym w białej miseczce ustawionej na ściereczce w kratkę
Zupa z makaronem ryżowym
Zupa z makaronem ryżowym to wspaniały pomysł na ciepłe danie na obiad. Ta orientalna zupa z kurczakiem nie wymaga dalekowschodnich produktów i robi się ją w kilka minut.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
251 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Groszek zielony mrożony (200 g)
  • Por (50 g)
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sos sojowy ciemny, 3 łyżki (30 ml)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (14 g)
  • Imbir korzeń 2 cm kawałek (10 g)
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, imbir świeży, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, praska do czosnku

Przepis na zupę z makaronem ryżowym krok po kroku

Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Imbir obierz i rozdrobnij.

Na patelni podgrzej połowę oleju. Dodaj kurczaka, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż razem, po czym ściągnij z patelni.

Cebulę pokrój w kostkę a pora w cienkie paseczki i podsmaż na tej samej patelni, na pozostałym oleju.

W garnku podgrzej bulion. Zanim zacznie wrzeć, wlej do niego roztrzepane jajka.

Następnie dodaj kurczaka, groszek, cebulę z porem i dopraw sosem sojowym.

Makaron ryżowy przygotuj wedle instrukcji na opakowaniu.

Zupę podawaj z makaronem posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę z makaronem ryżowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat zupie z makaronem ryżowym

Zupa z makaronem ryżowym to wspaniały pomysł na ciepłe danie na obiad. Ta orientalna zupa z kurczakiem nie wymaga dalekowschodnich produktów i robi się ją w kilka minut.

Jeśli chcesz wykonać przepis na zupę z makaronem ryżowym, to do jego wykonania potrzebna będzie pierś z kurczaka, mrożony groszek, bulion, cebula, por i przyprawy takie jak imbir, czosnek i sos sojowy. W pierwszym kroku przygotujemy kurczaka. Wystarczy go pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na oleju z czosnkiem i imbirem. Następnie na tej samej patelni podsmaż cebulę z porem. W tym czasie podgrzej bulion. Zanim zacznie wrzeć, wlej do niego roztrzepane jajka. Później dodaj przygotowanego kurczaka, cebulę z porem i mrożony groszek. Wszystko dopraw sosem sojowym. Ta pyszna zupa tajska nie obędzie się bez makaronu ryżowego, więc przygotuj go według instrukcji na opakowaniu. Zupę podawaj właśnie z makaronem i posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli nie spożywasz mięsa możesz wymienić kurczaka na tofu. Wtedy wystarczy, że pokroisz je w kostkę i przygotujesz jak kurczaka na patelni.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki były pomocne i wiesz już jak zrobić zupę z makaronem ryżowym.

Makaron ryżowy jest produktem powstającym z wody i mąki ryżowej, czyli zmielonych ziaren ryżu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, które nie mogą się zdecydować czy wolą zjeść posiłek z ryżem, czy z makaronem. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich, ze względu na dużą uprawę ryżu w tych rejonach. Według historii makaron ryżowy spożywano już ponad 200 lat p.n.e.. W celu wytworzenia makaronu ryż należy oczyścić z kurzu i namaczać go od kilku godzin do nawet kilku dni. To powoduje, że ryż nie tylko zyskuje wilgoć, ale również zachodzi w nim proces fermentacji. Następnie należy go zmielić, ugotować i uformować arkusze, które ostatecznie kroi się w wybrany kształt i suszy. Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty. Dodatkowo ma też odrobinę mniej energii niż standardowy makaron, dlatego może być to dobra alternatywa dla osób dbających o masę ciała.

Alergeny w zupie z makaronem ryżowym

Lista alergenów dla zupie z makaronem ryżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupie z makaronem ryżowym

na 100g gotowej potrawy

Makaron ryżowy nie posiada glutenu i jaj dlatego może być smacznym dodatkiem do dań dla osób cierpiących na nietolerancję lub alergię na te produkty

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
83.77
251.30
Białko (g)
6.48
19.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
10.19
30.58
Węglowodany przyswajalne (g)
9.45
28.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
1.68
5.05
Tłuszcze nasycone (g)
0.67
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.01
3.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.66
1.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.05
Cholesterol (mg)
33.80
101.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
22.55
67.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.82
8.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.31
Witamina E (mg)
0.20
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.93
29.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.15
6.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.51
37.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
150.55
451.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
294.85
884.55
Potas (mg)
118.44
355.32
Wapń (mg)
14.06
42.19
Fosfor (mg)
79.98
239.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.62
37.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
1.51
Cynk (mg)
0.41
1.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie z makaronem ryżowym 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie z makaronem ryżowym

Koszt składników
94.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Groszek zielony mrożony
200 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.44
Za 200 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Sos sojowy
30 ml
ciemny, 3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Imbir korzeń
10 g
2 cm kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
94.00