Zupa tajska

zupa tajska

Zupa tajska to jedno z najmodniejszych ostatnio dań. Przepisy z Tajlandii zdominowały kuchnię, a orientalne smaki stały się dla wielu ludzi ulubionymi. W naszym kraju zupa tajska rozgościła się na dobre w menu ogromnej ilości restauracji już kilka lat temu. Każdego dnia pojawia się coraz więcej przepisów na tajskie potrawy. W zupie tajskiej, która wśród nich wiedzie zdecydowany prym, rządzi limonka, trawa cytrynowa, imbir oraz chili.

Zupa tajska - pozostałe przepisy

Zupa tajska – sprawdzone przepisy na egzotyczną zupę tajską

Zupa tajska to jeden z najbardziej  popularnych przepisów w Tajlandii. Mieszkańcy tego państwa zajadają się aromatyczną zupą na co dzień. W naszym kraju moda na jedzenie zupy tajskiej trwa już od kilku lat. Tajlandzka kuchnia zagościła w menu wielu restauracji, a Polacy chętnie spożywają różne potrawy po tajsku. Okazuje się, że przepis na zupę z mlekiem kokosowym, z kurczakiem i curry nie jest tylko jeden. Składniki w zupie tajskiej często się zmieniają, a to pozwala na kulinarne kombinacje przepisu na nią. Jaka zupa tajska jest najbardziej popularna? W jaki sposób ją przygotować? Sprawdź ważne informacje na ten temat.

Zupa tajska – sprawdzony przepis oraz najważniejsze składniki zupy tajskiej

Z czego składa się tradycyjna zupa tajska? Jakie ma właściwości?

Zupa tajska, znana też jako tajlandzka, w ciągu kilku lat stała się w Polsce bardzo popularnym daniem. Ludzie chętnie ją jedzą, ponieważ przesiąknięta jest niezwykłym aromatem. Poza tym jest to również danie niezwykle pożywne i smaczne. Jedną z najbardziej polecanych i uwielbianych zup tajskich jest Tom Kha Gai. Właśnie ją podaje się z mlekiem kokosowym i z kurczakiem. To prosta zupa, która jest ostro-kwaśna. Nutę ostrości podbija w niej jednak delikatnie mleczko kokosowe, które nadaje daniu fantastycznego, nieco kremowego posmaku i obłędnego zapachu. Ludzie także poza restauracją próbują odtworzyć tajskie dania, przygotowując je samodzielnie we własnych domach. Przepisów w Internecie każdego dnia jest coraz więcej, więc każdy ma możliwość wykonania tajskiej zupy czy innego dania z Tajlandii według własnych upodobań. Azjatycką kuchnię wyróżniają przyprawy, których używa się w większości tajskich dań. Do najważniejszych należą trawa cytrynowa, limonka, imbir oraz chili.

Warto w tym miejscu wspomnieć o właściwościach zupy tajskiej, a także jej korzystnym działaniu prozdrowotnym. Nie dość, że danie jest naprawdę smaczne, to w dodatku zawiera wiele witamin. Nic dziwnego, że można z jego pomocą przeciwdziałać niektórym dolegliwościom. Ogromną zasługą prozdrowotnych właściwości zupy tajskiej jest mleczko kokosowe, idealne dla ludzi nietolerujących laktozy. W mleku tym jest sporo witamin, zwłaszcza B, C i K. Mleko kokosowe ma działanie antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne, a także dostarcza do organizmu cenne kwasy tłuszczowe. Imbir w zupie tajskiej pozwala z kolei leczyć infekcje, ból menstruacyjny i ból głowy, a także poprawia trawienie i wspomaga prawidłowe krążenie krwi. Jeśli chodzi o trawę cytrynową, rozgrzewa i orzeźwia, a to może być pomocne podczas przeziębienia.

Czy zupa tajska to danie odchudzające? Można jeść je na redukcji?

Bez wątpienia zupa tajska jest jednym z najsmaczniejszych dań na świecie. Uwielbiają ją nie tylko mieszkańcy Tajlandii, ale i wielu innych państw na świecie. Zupa polecana jest ludziom, którzy są na diecie odchudzającej. Rzecz jasna, nie wystarczy tylko jeść zupę, aby schudnąć. Oprócz zdrowego jedzenia trzeba jeszcze się ruszać! Jednak warto pamiętać, że jedzenie zupy tajskiej może przynieść bardzo pozytywne rezultaty podczas diety redukcyjnej. Działanie zupy widać doskonale na przykładzie Tajów, którzy są szczupli i zdrowi.

Całe szczęście, produkty używane przez mieszkańców Tajlandii można dostać również w Polsce. Pojawiają się one już nie tylko w specjalnych sklepach z kuchniami świata, ale i w dużych marketach spożywczych na specjalnych półkach. Niektóre sklepy wprowadzają również tygodnie, kiedy to pojawiają się specjały z danej kuchni – m.in. tajskiej właśnie. Wówczas podczas takiego tygodnia można zaopatrzyć się w niezbędne produkty do przygotowania wybranych potraw. Tajska kuchnia to zdrowa kuchnia. W dodatku wiele posiłków gotowanych jest tam na parze, a mięso czerwone jedzone jest niezwykle rzadko. Podstawą jadłospisu są zupy, które są bardzo odżywcze, pożywne i smaczne. To dlatego większość mieszkańców Tajlandii nie ma problemów z otyłością i kłopotów ze zdrowiem.

Najciekawsze przepisy na zupę tajską – zobacz, jak powinno się ją zrobić!

Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem. Prosta zupa dla całej rodziny

Zupa tajska jest jednym z najsmaczniejszych dań w Tajlandii. Potrawa zdobyła serca nie tylko Tajów, ale również koneserów smaku na całym świecie. Egzotyczna zupa jest bardzo prosta do przygotowania, więc znakomicie poradzi z nią sobie każdy, nawet największy amator kulinarnych eksperymentów. Robi się ją w zaledwie kwadrans. Aby przyrządzić zupę, należy przyszykować kilka składników: pierś z kurczaka, zieloną pastę curry, olej rzepakowy, paprykę czerwoną, cebulę, kukurydzę konserwową, pieczarki, mleczko kokosowe i przyprawy – świeżą papryczkę chili, sos rybny i sos sojowy.

Najpierw zagotuj bulion, a później umyj mięso, wysusz je i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię olejem rzepakowym, następnie wrzuć na nią mięso i pastę curry. Podsmaż pierś z kurczaka na małym ogniu. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją na małe kawałki. Umyj i obierz paprykę z pieczarkami, a później pokrój warzywa na cienkie plastry. Wrzuć warzywa na patelnię ze smażącym się mięsem. Dokładnie zamieszaj całość i podsmażaj przez kilka minut. Następnie przełóż całość do gorącego bulionu. Odsącz kukurydzę z zalewy i dorzuć ją do bulionu. Zagotuj wszystkie składniki i poczekaj, aż całkowicie zmiękną. Dodaj mleczko kokosowe i przypraw całość do smaku. Na samym końcu podgotuj wszystko jeszcze przez ok. 3 minuty. Serwuj potrawę z makaronem ryżowym – właśnie on idealnie podkreśli smak tajskiej zupy.

Zupa tajska to przepyszne danie, które można w szybki i prosty sposób przygotować we własnym domu. To propozycja nie tylko na dobry obiad dla rodziny, ale i kolację ze znajomymi czy potrawę na dowolną imprezę. Danie jest egzotyczne, aromatyczne i zdrowe. W zupie tajskiej znajduje się bowiem sporo cennych właściwości odżywczych, składników mineralnych i witamin. Orientalny smak zupy tajskiej z pewnością zachwyci każdego, kto skosztuje dania. Jeśli masz ochotę na eksperymenty kulinarne, możesz dodać do zupy trochę trawy cytrynowej, a także imbir i kurkumę. Chcesz, aby zupa była ostrzejsza? Możesz wkroić do niej więcej papryczki chili – ewentualnie dosypać przyprawy chili w proszku. Stopień ostrości zupy należy dopasować pod swoje upodobania.

Zupa tajska z batatami – pyszna zupa na mleczku kokosowym

Chcąc zaskoczyć domowników albo niespodziewanych gości, możesz przygotować dla nich smaczną zupę tajską z batatami. W wersji tradycyjnej robi się ją z mięsem, jednak nie ma przeciwwskazań, aby nie dodawać go do przepisu na zupę. Jeśli zamierzasz zostać przy klasycznej wersji dania, zaopatrz się w następujące składniki: bataty, mleczko kokosowe, olej rzepakowy, udko z kurczaka, bulion drobiowy, świeżą kolendrę, czerwoną pastę curry, sok z limonki, sos rybny, świeżą papryczkę chili, sól i pieprz. W rondelku rozgrzej olej rzepakowy, po czym wrzuć do niego pastę curry i porządnie rozmieszaj. Pokrój w kostkę obrane bataty i umytą pierś z kurczaka, a następnie zalej całość bulionem. Dopraw zupę do smaku i gotuj do momentu, aż składniki zmiękną. Pod koniec dolej mleczko kokosowe do garnka i zaczekaj do połączenia się całości. Zupę tajską z batatami warto podawać z posiekaną na wierzchu natką pietruszki.

Zupa będzie znakomitym pomysłem na pożywny obiad lub kolację dla całej rodziny. Warto użyć batatów, zastępując nimi tradycyjne ziemniaki. Pasują do tajskiego dania, gdyż swoją delikatną słodyczą przełamują ostry i kokosowy posmak zupy. Poza tym bataty mają mniejszy od ziemniaków indeks glikemiczny, więc zupę mogą spożywać osoby z cukrzycą typu 2 albo ludzie zmagający się z insulinoopornością. Bataty to warzywa bezglutenowe, więc zupa odpowiednia będzie także dla ludzi z celiakią albo nadwrażliwością na gluten. Poza tym znajduje się w nich wiele cennych składników mineralnych, m.in. kwas foliowy, magnez i potas. Bataty są też nieocenionym źródłem błonnika, który usprawnia działanie układu trawiennego.

Rybna zupa tajska z curry – tym daniem zaskoczysz niespodziewanych gości!

Jeśli szykujesz się na spotkanie ze znajomymi albo niedługo zawitać mają do ciebie niespodziewani goście, warto zaskoczyć ich nieoczywistym daniem. Idealną propozycją wydaje się rybna zupa tajska z curry, która jest szybka do zrobienia i niezwykle smaczna. Jej egzotyczny smak na pewno zachwyci wszystkich, którzy będą próbować potrawy. Do przygotowania zupy potrzebujesz następujących składników: mleczka kokosowego, filetu z dorsza, czerwonej pasty curry, bulionu drobiowego, cebuli, oleju kokosowego i przypraw – liści limonki, szafranu, soku z limonki, sosu rybnego, świeżej natki pietruszki, imbiru, kurkumy oraz soli.

Na początek zagotuj bulion, a następnie wlej na patelnię olej kokosowy – dobrze nagrzej nim patelnię. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przepuść przez praskę, a imbir dokładnie posiekaj nożem. Wrzuć na patelnię cebulę z czosnkiem oraz imbirem – podsmaż składniki. Po upływie 3 minut dodaj curry i smaż ze sobą całość. Do bulionu dodaj zawartość patelni, a następnie dodaj do niego również sok z limonki, mleczko kokosowe i liście limonki. Dorzuć pokrojoną w równą kostkę rybę i gotuj całość przez ok. 15 minut – w tym czasie powinna ugotować się ryba. Dopraw zupę tajską do smaku, a na koniec posyp posiekaną natką świeżej pietruszki. Serwuj zupę w towarzystwie makaronu ryżowego albo ryżu basmati.

Tajska zupa rybna to znakomite rozwiązanie na każdą okazję. Mimo że zupa jest prosta w przygotowaniu, jej smak należy do egzotycznych i bardzo wykwintnych. Danie jest niezwykle smaczne – trochę kokosowe i trochę pikantne. Jeśli nie lubisz spędzać wiele czasu w kuchni, to idealny przepis! Zupę robi się bowiem naprawdę szybko. To orzeźwiająca, pożywna i zdrowa potrawa, która zachwyci każdego – nie tylko wielbicieli kuchni tajskiej. Nie możesz kupić w sklepie czerwonej pasty curry? Spokojnie, możesz zrobić ją samodzielnie! Wystarczy zaopatrzyć się w paprykę słodką, cebulę, olej, trawę cytrynową, chili, kmin rzymski, kolendrę, limonkę, czosnek i sól. Składniki trzeba odpowiednio przygotować, a następnie zblendować na gładką masę. Jeśli chodzi o stopień ostrości całej zupy, należy dopasować go do własnych upodobań.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto