Przepis na zupę tajską z kurczakiem i batatami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, sos rybny, sok z limonki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.

Dodaj pastę curry i wymieszaj.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę bataty i mięso, całość zalej bulionem.

Dopraw do smaku i gotuj do miękkości.

Pod koniec dodaj mleczko kokosowe, gotuj chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły.

Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

zupa tajska z kurczakiem i batatami
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
Koszt przygotowania dania
192.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
234 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Zupa tajska z kurczakiem i batatami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie tajskiej z kurczakiem i batatami

Zupa tajska z kurczakiem i batatami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską z kurczakiem i batatami. Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej chuda bez pływających oczek tłuszczu na wierzchu, użyj piersi z kurczaka, ja postawiłam na udka ze skórą, które są zdecydowanie bardziej tłuste.

Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, jeśli przegotujesz ją w nieco łagodniejszej wersji, będzie dobra też dla dzieci. Moja wersja z papryczką chili i czerwoną pastą curry sprawia, że zupa jest dość pikantna.

Dokładnie jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i batatami, opisuję krok po kroku nieco niżej.

Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem i batatami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
93.98 kcal
234.96 kcal
Białko
4.05 g
10.13 g

Węglowodany w zupie tajskiej z kurczakiem i batatami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
9.06 g
22.65 g
Węglowodany przyswajalne
8.08 g
20.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.98 g
2.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
4.65 g
11.62 g
Tłuszcze nasycone
1.53 g
3.83 g
Tłuszcze nienasycone
3.12 g
7.79 g
Tłuszcze jednonasycone
2.11 g
5.26 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
2.47 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
18.62 mg
46.56 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę tajską z kurczakiem i batatami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
296.71 µg (mcg)
741.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C
5.13 mg
12.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
7.78 µg (mcg)
19.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
1.14 mg
2.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
4.47 µg (mcg)
11.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten
3465.75 µg (mcg)
8664.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę tajską z kurczakiem i batatami

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
335.74 mg
839.34 mg
Potas
149.30 mg
373.25 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
25.69 mg
64.24 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
65.35 mg
163.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
12.32 mg
30.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.45 mg
1.13 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.41 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Mangan
0.12 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z kurczakiem i batatami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem i batatami

Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem i batatami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

Cena przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem i batatami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
600 g
2 sztuki
3.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
7.20
Za 600 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Mleczko kokosowe
200 ml
1 puszka
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Kolendra świeża
30 g
1 garść
5.50
Za 1.0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Udko kurczaka ze skórą
300 g
3 sztuki
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Koszt składników
219.00
Jak oceniasz przepis na zupę tajską z kurczakiem i batatami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.2% osób