Przepis na zupę tajską z kurczakiem i batatami krok po kroku
- Bataty 600 g 2 sztuki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Czerwona pasta curry 20 g 2 łyżki
- Bulion drobiowy 500 g 2 szklanki
- Mleczko kokosowe 200 ml 1 puszka
- Kolendra świeża 30 g 1 garść
- Udko kurczaka ze skórą 300 g 3 sztuki
Olej rzepakowy rozgrzej w garnku.
Dodaj pastę curry i wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę bataty i mięso, całość zalej bulionem.
Dopraw do smaku i gotuj do miękkości.
Pod koniec dodaj mleczko kokosowe, gotuj chwilę, aby wszystkie składniki się połączyły.
Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Tom kha
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska

(liczba kalorii)
Zupa tajska z kurczakiem i batatami - cechy przepisu
Więcej o zupie tajskiej z kurczakiem i batatami
Zupa tajska z kurczakiem i batatami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską z kurczakiem i batatami. Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.
Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej chuda bez pływających oczek tłuszczu na wierzchu, użyj piersi z kurczaka, ja postawiłam na udka ze skórą, które są zdecydowanie bardziej tłuste.
Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, jeśli przegotujesz ją w nieco łagodniejszej wersji, będzie dobra też dla dzieci. Moja wersja z papryczką chili i czerwoną pastą curry sprawia, że zupa jest dość pikantna.
Dokładnie jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i batatami, opisuję krok po kroku nieco niżej.
Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem i batatami
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w zupie tajskiej z kurczakiem i batatami
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na zupę tajską z kurczakiem i batatami
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę tajską z kurczakiem i batatami
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem i batatami
Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem i batatami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny