Zupa krabowa
- Mięso kraba (360 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Olej sezamowy (20 ml)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Mleczko kokosowe (300 ml)
- Makaron ryżowy (200 g)
Przepis na zupa krabowa krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Posiekaj papryczkę chilli razem z pestkami.
Zetrzyj imbir na tarce.
W garnku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Dodaj papryczkę chili i imbir.
Wlej wodę i gotuj przez 2 minuty.
W międzyczasie posiekaj marchew i cukinię w słupki.
Dodaj do gotującego wywaru.
Gotuj przez 10 minut.
Wlej mleko kokosowe i sos sojowy.
Dopraw curry oraz solą i pieprzem.
Gotuj przez 3 minuty.
Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i odstaw na 3 minuty.
Zupę wlej do miski i dodaj makaron.
-
Tom kha
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska
Więcej informacji na temat zupy krabowej
Najlepsza, orientalna zupa krabowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa krabowa sprawdzi się idealnie w chłodne jesienne dni oraz latem. Zupa ma bardzo intensywny aromat i można ją przygotować także z paluszkami surimi. Przepis na zupę krabową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso kraba, cebula, czosnek, papryczka chilli, imbir, olej sezamowy, cukinia, marchew, curry, mleczko kokosowe, sól, pieprz, makaron ryżowy.
Jak zrobić zupę krabową? Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Posiekaj papryczkę chilli razem z pestkami. Zetrzyj imbir na tarce. W garnku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj papryczkę chili i imbir. Wlej wodę i gotuj przez 2 minuty. W między czasie posiekaj marchew i cukinię w słupki. Dodaj do gotującego wywaru. Gotuj przez 10 minut. Wlej mleko kokosowe i sos sojowy. Dopraw curry oraz solą i pieprzem. Gotuj przez 3 minuty. Makaron ryżowy zalej gorącą wodą i odstaw na 3 minuty. Zupę wlej do miski i dodaj makaron.
Bulwy imbiru dodanego do marynaty są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Mięso z kraba zawiera sporą ilość białka. Jest niskokaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Mięso kraba zawiera sporą ilość witaminy B a także kwasu askorbinowego.
Podsumowując wiesz już jak ugotować zupę krabową, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Zupa po chińsku może zostać przygotowana także z surowymi krabami. Na ich bazie dobrze ugotować wywar. Zupa jest aromatyczna a sprawdzony przepis gwarantuje udane danie. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w zupie krabowej
Lista alergenów dla zupy krabowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mięso kraba
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zupy krabowej
Zupa krabowa to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i świetnie sprawdzi się w okresie jesienno zimowym. Zupa jest nisko kaloryczna i idealna dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.