Przepis na zupę tajską z kurczakiem curry krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 400 g
- Cebula 100 g
- Papryka czerwona 230 g
- Imbir korzeń 5 g
- Czosnek 15 g
- Czerwona pasta curry 10 g
- Mleczko kokosowe 400 ml
- Bulion drobiowy 1750 g
- Sok cytrynowy 10 ml
- Kolendra świeża 45 g
- Olej kokosowy 20 ml
Podgrzej w dużym garnku olej kokosowy. A następnie dodaj do garnka posiekane drobno: imbir, czosnek, czerwoną paprykę i liście limonki. Dopraw solą. Gotuj przez 3-4 minuty, aż warzywa zaczną lekko miękkie.
Dodaj czerwoną pastę curry i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i mieszaj, aż dobrze się połączą.
Dodaj do garnka bulion, mleko kokosowe, sok z limonki i sos rybny. Niech zupa się zagotuje, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 30 minut. Dopraw ją do smaku.
Zupę podawaj ze świeżym sokiem z limonki i kolendrą.
Często zadawane pytania
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Tom kha
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska z tofu
-
Zupa tajska

(liczba kalorii)
Zupa tajska z kurczakiem curry - cechy przepisu
Więcej o zupie tajskiej z kurczakiem curry
Zupa tajska z kurczakiem curry to wspaniała propozycja na ciekawe danie, które nie tylko dobrze się prezentuje, ale również przepysznie smakuje. Jest sycąca i aromatyczna.
Przepis na zupę tajską z kurczakiem curry jest naprawdę niezwykle prosty, do jego przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy tylko duży garnek. Do jej przygotowania, oprócz charakterystycznej pasty curry potrzeba tylko bulionu, najlepiej warzywnego, grzybów i pomidorów w puszce. Curry dba o wyjątkowy smak i aromat potrawy. Pastę można zakupić w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych dużych supermarketach. Jednak jej zdobycie nie musi wiązać się z żadnym problemem, gdyż spokojnie można wykonać ją samodzielnie w domu. To dodaje całości jeszcze większej jakości. Pasta ta składa się w większości z przypraw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajską zupę z kurczakiem curry, która będzie pyszna, odpowiednio pikantna, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również lunch, czy kolację. To najlepsza i najprostsza azjatycka zupa. Choć głównymi składnikami są oczywiście warzywa, to sercem tego dania są odpowiednie przyprawy, dzięki którym smakuje tak fantastycznie, w tej zupie ich nie brakuje. Dbają one nie tylko o dobry smak, ale także o właściwości zdrowotne. Ta zupa zawiera bogactwo wielu witamin i składników mineralnych, to dlatego, że do jej przygotowania używa się tak dużej ilości warzyw. To pyszna propozycja, która umożliwia włączenie jarzyn do codziennego menu w znacznie łatwiejszy sposób. Ciężko się z nimi nie polubić, gdy smakują tak dobrze. To idealny pomysł na danie dla miłośników orientalnych smaków, których w tej opcji nie brakuje. To ze względu na całą gamę przypraw, których używa się do przygotowania tej zupy. Najważniejszym jest oczywiście pasta curry, oprócz niej dobrze dodać również kurkumę i trawę cytrynową, która nadaje wspaniałego aromatu. Ta zupa to typowe danie jednogarnkowe, które oszczędza sporo czasu, a także pracy. Zupa z tego przepisu jest smaczna, szybka i bardzo dobrze doprawiona.
Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem curry
Energia i białka
(373g)
Węglowodany w zupie tajskiej z kurczakiem curry
(373g)
Tłuszcze
(373g)
Witaminy w przepisie na zupę tajską z kurczakiem curry
(373g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę tajską z kurczakiem curry
(373g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem curry
Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
W przepisie na zupę tajską z kurczakiem curry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście limonki