Zupa tajska z kurczakiem i makaronem

Opublikowano: 26.02.2022 r., 23:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Kuchnia orientalna w prostym wydaniu to najlepsza propozycja obiadowa. Poznaj mój prosty i szybki przepis, zaserwuj zupę tajską z kurczakiem całej rodzinie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
217 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Czerwona pasta curry 1 łyżka (10 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Bulion drobiowy 4 szklanki (1000 g)
  • Mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • Sok z limonki 1 sztuka (40 ml)
  • Sos rybny 2 łyżki (20 ml)
  • Makaron ryżowy (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem krok po kroku

Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pastę curry i kawałki kurczaka, smaż 5 minut.

Zalej całość bulionem i gotuj 20 minut.

Dodaj sos rybny i mleczko kokosowe oraz przyprawy.

Zupę podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, całość skropl sokiem z limonki.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem.

Zupa będzie zawierała mięso, ale będzie bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Zatem, jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i makaronem?

W pierwszej kolejności przygotuj makaron. Przełóż go do miseczki i zalej gorącą wodą, pozostaw do napęcznienia przez 20 minut.

W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, wrzuć pastę curry i kurczaka.

Pamiętaj, aby wcześniej dokładnie umyć mięso i pokroić w mniejszą kostkę.

Smaż całość około 5 minut, wlej bulion i gotuj około 20 minut. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Następnie wlej sos rybny i mleczko kokosowe oraz wrzuć przyprawy takie jak curry i papryczka chili. Tak przygotowaną zupę gotuj do połączenia się wszystkich składników, za około 30 minut będzie dobra do podania.

Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem, a całość skropl sokiem z limonki.

Danie posyp obficie posiekaną pietruszką.

Rozgrzewająca zupa to będzie świetny pomysł na obiad lub kolację.

Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków.

Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem i makaronem

Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny

Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem

na 100g gotowej potrawy

Możesz skorzystać z mleczka kokosowego w wersji tradycyjnej lub wersji light, która będzie charakteryzować się niższym poziomem tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
86.94
217.35
Białko (g)
3.87
9.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.74
31.85
Węglowodany przyswajalne (g)
12.47
31.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
2.15
5.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
2.25
Tłuszcze nienasycone (g)
1.25
3.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
2.56
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.54
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.55
26.38
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
5.81
14.52
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.24
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.83
2.08
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.57
13.92
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
2.85
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.72
6.81
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.12
10.30
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
373.23
933.07
Potas (mg)
76.81
192.04
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.85
64.62
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
79.35
198.37
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.26
23.14
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.25
0.62
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem

Koszt składników
105.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Sok z limonki
40 ml
1 sztuka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 40 ml
Sos rybny
20 ml
2 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koszt składników
105.00