Przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku, zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pastę curry i kawałki kurczaka, smaż 5 minut.

Zalej całość bulionem i gotuj 20 minut.

Dodaj sos rybny i mleczko kokosowe oraz przyprawy.

Zupę podawaj z ugotowanym wcześniej makaronem, całość skropl sokiem z limonki.

Często zadawane pytania

zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Koszt przygotowania dania
43.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
217 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie tajskiej z kurczakiem i makaronem

Zupa tajska z kurczakiem i makaronem to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie tylko.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem.

Zupa będzie zawierała mięso, ale będzie bezglutenowa, ponieważ wykorzystany makaron ryżowy należy do produktów naturalnie bezglutenowych. Jeśli jednak nie masz problemu z tolerancją glutenu, możesz podawać zupę z ryżem lub makaronem pszennym.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mój przepis przygotowałam z mleczkiem kokosowym, które jest tłuste i charakteryzuje się dużą ilością tłuszczu w swoim składzie. Śmiało możesz użyć mleczka kokosowego w wersji light.

Zatem, jak zrobić zupę tajską z kurczakiem i makaronem?

W pierwszej kolejności przygotuj makaron. Przełóż go do miseczki i zalej gorącą wodą, pozostaw do napęcznienia przez 20 minut.

W tym czasie rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę, wrzuć pastę curry i kurczaka.

Pamiętaj, aby wcześniej dokładnie umyć mięso i pokroić w mniejszą kostkę.

Smaż całość około 5 minut, wlej bulion i gotuj około 20 minut. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład.

Następnie wlej sos rybny i mleczko kokosowe oraz wrzuć przyprawy takie jak curry i papryczka chili. Tak przygotowaną zupę gotuj do połączenia się wszystkich składników, za około 30 minut będzie dobra do podania.

Zupę podawaj z wcześniej przygotowanym makaronem, a całość skropl sokiem z limonki.

Danie posyp obficie posiekaną pietruszką.

Rozgrzewająca zupa to będzie świetny pomysł na obiad lub kolację.

Dodatkowo zachęcam do próbowania wielu różnych kuchni Świata i poznawania nowych smaków.

Wartości odżywcze zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
86.94 kcal
217.35 kcal
Białko
3.87 g
9.68 g

Węglowodany w zupie tajskiej z kurczakiem i makaronem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.74 g
31.85 g
Węglowodany przyswajalne
12.47 g
31.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
2.15 g
5.38 g
Tłuszcze nasycone
0.90 g
2.25 g
Tłuszcze nienasycone
1.25 g
3.13 g
Tłuszcze jednonasycone
1.02 g
2.56 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.22 g
0.54 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
10.55 mg
26.38 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę tajską z kurczakiem i makaronem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
5.81 µg (mcg)
14.52 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.24 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
0.83 mg
2.08 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol
5.57 µg (mcg)
13.92 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.14 mg
2.85 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
2.72 µg (mcg)
6.81 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
4.12 µg (mcg)
10.30 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę tajską z kurczakiem i makaronem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
373.23 mg
933.07 mg
Potas
76.81 mg
192.04 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
25.85 mg
64.62 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
79.35 mg
198.37 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
9.26 mg
23.14 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.19 mg
0.47 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.25 mg
0.62 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie tajskiej z kurczakiem i makaronem

Lista alergenów dla zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny

Cena przygotowania zupy tajskiej z kurczakiem i makaronem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Sok z limonki
40 ml
1 sztuka
7.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 40 ml
Sos rybny
20 ml
2 łyżki
10.00
Za 150.0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koszt składników
105.00
Jak oceniasz przepis na zupę tajską z kurczakiem i makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób