Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym to wspaniała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Jest niezwykle odżywcza ze względu na duży dodatek białka, ale także makaron.
Składniki dla 8 porcji:
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Czosnek - 15 g
- Papryka czerwona - 230 g
- Cebula - 200 g
- Czerwona pasta curry - 10 g
- Imbir korzeń - 5 g
- Bulion drobiowy - 1750 g
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 400 ml
- Makaron ryżowy - 150 g
- Cukier - 10 g
- Kolendra świeża - 45 g
- Sok cytrynowy - 10 ml
- Bazylia świeża - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos rybny
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku. Posiekaj go i podsmaż.
- Dodaj posiekane: czosnek, paprykę i cebulę. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, do miękkości, około 3-4 minut.
- Wymieszaj z czerwoną pastą curry i imbirem.
- Dodaj bulion z kurczaka i mleko kokosowe.
- Doprowadź do wrzenia; zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.
- Dodaj makaron ryżowy, sos rybny i brązowy cukier i gotuj, aż makaron będzie miękki, około 5 minut.
- Wymieszać z kolendrą, bazylią i sokiem z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.