Tajska zupa z kurczakiem

Opublikowano: 17.08.2022 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajska zupa z kurczakiem podana w czarnej miseczce.
Tajska zupa z kurczakiem
Tajska zupa z kurczakiem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa podana może zostać także podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
163 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Papryka zielona 1 duża sztuka (200 g)
  • Pieczarki 10 dużych sztuk (300 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Bulion drobiowy 2 szklanki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tajska zupa z kurczakiem krok po kroku

Pierś z kurczaka pokrój w paski.

Papryczkę chilli posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Pokrój pieczarki w plastry.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij czosnek.

Dodaj pierś z kurczaka i papryczkę chilli.

Smaż pierś z kurczaka przez kilka minut.

Wlej bulion drobiowy.

Dodaj pieczarki i paprykę zieloną.

Gotuj przez 10 minut.

Dodaj trawę cytrynową oraz mleko kokosowe i sos sojowy.

Gotuj jeszcze 5 minut.

Dopraw zupę imbirem, solą i wymieszaj.

Dodaj posiekaną drobno kolendrę i wlej zupę do misek.

Jak oceniasz przepis na tajska zupa z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat tajskiej zupy z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa będzie idealnym daniem na szybki lunch po pracy. Zupę można podawać z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa pszennego. Przepis na tajską zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, trawa cytrynowa, imbir, czosnek, papryczka chilli, papryka zielona, pieczarki, mleko kokosowe, sos sojowy, sól, kolendra, olej rzepakowy, bulion drobiowy.

Jak zrobić tajską zupę z kurczakiem? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój pieczarki w plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij czosnek. Dodaj pierś z kurczaka i papryczkę chilli. Smaż pierś z kurczaka przez kilka minut. Wlej bulion drobiowy. Dodaj pieczarki i paprykę zieloną. Gotuj przez 10 minut. Dodaj trawę cytrynową oraz mleko kokosowe i sos sojowy. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę imbirem, solą i wymieszaj. Dodaj posiekaną drobno kolendrę i wlej zupę do misek.

Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest

naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując smaczna zupa na ostro jest idealna jako posiłek dla całej rodziny. Tradycyjna zupa podawana jest z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa. Można ją jednak spożywać bez żadnych dodatków. Najlepsza zupa sprawdzi się także podczas spotkań ze znajomymi. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Domowa zupa pozwala na dodanie ulubionych dodatków.

Alergeny w tajskiej zupie z kurczakiem

Lista alergenów dla tajskiej zupy z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze tajskiej zupy z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Tajska zupa z kurczakiem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera także sporą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Zupa tajska jest niskokaloryczna i dobrze sprawdzi się w diecie osób dbających i linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
65.36
163.40
Białko (g)
5.72
14.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.89
9.72
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
8.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.09
7.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.84
2.10
Tłuszcze nienasycone (g)
2.25
5.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.56
3.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
1.71
Cholesterol (mg)
16.41
41.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
7.25
18.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.93
27.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.77
11.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.74
6.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.93
17.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.48
73.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
163.59
408.99
Potas (mg)
173.46
433.66
Wapń (mg)
17.05
42.64
Fosfor (mg)
88.69
221.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.72
26.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
0.64
Cynk (mg)
0.32
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tajskiej zupy z kurczakiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tajskiej zupy z kurczakiem

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Papryka zielona
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Koszt składników
50.00