Przepis na tajska zupa z kurczakiem krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Papryka zielona 200 g 1 duża sztuka
- Pieczarki 300 g 10 dużych sztuk
- Mleczko kokosowe 200 ml
- Olej rzepakowy 30 ml
- Bulion drobiowy 500 g 2 szklanki
Pierś z kurczaka pokrój w paski.
Papryczkę chilli posiekaj drobno.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Pokrój pieczarki w plastry.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij czosnek.
Dodaj pierś z kurczaka i papryczkę chilli.
Smaż pierś z kurczaka przez kilka minut.
Wlej bulion drobiowy.
Dodaj pieczarki i paprykę zieloną.
Gotuj przez 10 minut.
Dodaj trawę cytrynową oraz mleko kokosowe i sos sojowy.
Gotuj jeszcze 5 minut.
Dopraw zupę imbirem, solą i wymieszaj.
Dodaj posiekaną drobno kolendrę i wlej zupę do misek.
Często zadawane pytania
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Tom kha
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa krabowa
-
Zupa rybna tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska

(liczba kalorii)
Tajska zupa z kurczakiem - cechy przepisu
Więcej o tajskiej zupie z kurczakiem
Tajska zupa z kurczakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa będzie idealnym daniem na szybki lunch po pracy. Zupę można podawać z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa pszennego. Przepis na tajską zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, trawa cytrynowa, imbir, czosnek, papryczka chilli, papryka zielona, pieczarki, mleko kokosowe, sos sojowy, sól, kolendra, olej rzepakowy, bulion drobiowy.
Jak zrobić tajską zupę z kurczakiem? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Papryczkę chilli posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój pieczarki w plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij czosnek. Dodaj pierś z kurczaka i papryczkę chilli. Smaż pierś z kurczaka przez kilka minut. Wlej bulion drobiowy. Dodaj pieczarki i paprykę zieloną. Gotuj przez 10 minut. Dodaj trawę cytrynową oraz mleko kokosowe i sos sojowy. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw zupę imbirem, solą i wymieszaj. Dodaj posiekaną drobno kolendrę i wlej zupę do misek.
Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest
naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując smaczna zupa na ostro jest idealna jako posiłek dla całej rodziny. Tradycyjna zupa podawana jest z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa. Można ją jednak spożywać bez żadnych dodatków. Najlepsza zupa sprawdzi się także podczas spotkań ze znajomymi. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Domowa zupa pozwala na dodanie ulubionych dodatków.
Wartości odżywcze tajskiej zupy z kurczakiem
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w tajskiej zupie z kurczakiem
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na tajska zupa z kurczakiem
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na tajska zupa z kurczakiem
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tajskiej zupie z kurczakiem
Lista alergenów dla tajskiej zupy z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy