Zupa tajska Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 16:14 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa tajska Thermomix w białej misecze przystrojona papryczkami chilli
Zupa tajska Thermomix
Zupa tajska z Thermomixa to pyszna i aromatyczna zupa, która przeniesie Cię w prawdziwą kulinarną podróż. Przygotowana z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i curry wykorzystuje wszystko co w kuchni tajskiej jest najlepsze.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
301 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Cebula (90 g)
  • Czosnek (14 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (5 g)
  • Imbir korzeń 2 cm kawałek (15 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
  • Czerwona pasta curry 1 łyżka (10 g)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (400 ml)
  • Sos sojowy (10 ml)
  • Sok z limonki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, sok z limonki, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix), przystawka varoma (thermomix)

Przepis na zupę tajską z thermomixu krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wrzuć obraną cebulę pokrojoną na kawałki, czosnek, papryczkę chilli bez nasion, obrany kawałek imbiru.

Wszystko razem rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.

Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia, dodaj oliwę, łyżeczkę kurkumy oraz pół łyżeczki kolendry. Duś całość przez 2,5 minuty / 120 stopni / obroty 1.

W tym czasie oczyść mięso z kurczaka i pokrój go w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem i ułóż na przystawce Varoma.

Do naczynia Thermomixa wlej 750 ml bulionu warzywnego. Dodaj łyżeczkę cukru, pastę curry i mleko kokosowe.

Na górze Thermomixa ustaw przystawkę Varoma z kurczakiem.

Gotuj całość przez 15 minut / temperatura Varoma / obroty 2.

Przełóż kurczaka z przystawki do naczynia Thermomixa.

Dopraw sosem sojowym do smaku i gotuj jeszcze 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

Jak oceniasz przepis na zupę tajską z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat zupie tajskiej z thermomixu

Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe czy pasta curry. Królują tu też przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Zupa tajska Thermomix przygotowana z mleczkiem kokosowym i czerwoną pastą curry to nasza odpowiedź na potrzebę ostrej, aromatycznej zupy. Znaleźć w niej możemy składniki takie jak imbir, papryczkę chilli, sok z limonki czy nasiona kolendry. Podawana z kurczakiem na pewno Was zachwyci.

Przygotowanie zupy rozpocznij od rozdrobnienia cebuli, czosnku, papryczki chilli i imbiru. Wszystko zgarnij na dno naczynia Thermomixa. Dodaj też przyprawy, które pod wpływem ciepłego tłuszczu zaczną wydzielać aromat. Wlej oliwę i podduś całość przez 2,5 minuty. W tym czasie przygotuj kurczaka- pokrój go w cienkie paseczki i dopraw solą oraz pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka ułóż na przystawce Varoma. Kolejnym krokiem jest dodanie bulionu warzywnego, pasty curry i mleka kokosowego do naczynia Thermomixa. Warto dodać również łyżeczkę cukru. Teraz wystarczy ustawić przystawkę Varoma i ugotować zupę. Po piętnastu minutach przełóż uparowanego kurczaka do zupy i gotuj razem przez jeszcze 15 minut. Na sam koniec dopraw sokiem z limonki i sosem sojowym. Wykonany przepis na tajską zupę z Thermomixa będzie pięknie prezentował się przystrojony łodyżkami szczypiorku i plasterkami papryczki chilli.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić tajską zupę w Thermomixie pomogą Ci w jej przygotowaniu i pokochasz ją jak ja. Powstaje z tego pyszna i aromatyczna zupa, która przeniesie Cię w prawdziwą kulinarną podróż.

Kuchnia tajska słynie z obecności owoców morza na talerzu. Jeśli chcesz, możesz również do tego przepisu użyć krewetek. Wtedy wystarczy je oczyścić i podobnie ugotować na parze z użyciem przystawki Varoma.

Alergeny w zupie tajskiej z thermomixu

Lista alergenów dla zupie tajskiej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • Sos sojowy
    • czerwona pasta curry
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze zupie tajskiej z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Dodatek ostrych przypraw w kuchni tajskiej to nie tylko widzimisie, ale również sposób na ochronę przed drobnoustrojami, których w ciepłych krajach jest naprawdę dużo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
100.63
301.89
Białko (g)
6.13
18.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.92
11.75
Węglowodany przyswajalne (g)
3.60
10.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.81
20.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
7.00
Tłuszcze nienasycone (g)
4.48
13.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.81
11.43
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.92
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.16
54.48
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
33.93
101.79
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.74
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
2.02
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.10
9.31
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
1.49
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.86
2.59
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.58
100.75
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.47
7.40
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.19
15.57
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.27
12.80
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
178.22
534.66
Potas (mg)
133.98
401.94
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
101.70
305.09
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
62.21
186.63
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.58
31.75
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
1.08
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.23
0.69
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie tajskiej z thermomixu 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie tajskiej z thermomixu

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Czosnek
14 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Imbir korzeń
15 g
2 cm kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 15 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czerwona pasta curry
10 g
1 łyżka
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 10 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
400 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 400 ml
Sos sojowy
10 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Sok z limonki
20 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Koszt składników
82.50