Przepis na zupę rybną tajską krok po kroku
- Makaron ryżowy 200 g 1 szklanka
- Mleczko kokosowe 200 ml 1/2 puszki
- Polędwica z dorsza 100 g
- Czerwona pasta curry 20 g 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Sos rybny 30 ml 3 łyżki
- Sos sojowy 20 ml 2 łyżki
- Imbir korzeń 10 g kawałek
- Sok z limonki 20 ml 2 łyżki
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.
W garnku przygotuj bulion warzywny, a następnie dodaj zawartość patelni.
Rybę umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj rybę i pozostałe przyprawy do garnka z bulionem. Gotuj przez 20 minut.
Zupę podawaj z makaronem.
Często zadawane pytania
-
Zupa tajska z krewetkami
-
Tom kha
-
Oryginalna zupa tajska z mlekiem kokosowym
-
Zupa tajska z kurczakiem
-
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
-
Kimchi jjigae
-
Zupa tajska Thermomix
-
Tajska zupa z kurczakiem
-
Zupa tajska wege
-
Zupa z makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem
-
Zupa tajska tom yum
-
Zupa bambusowa
-
Zupa krewetkowa tajska
-
Zupa tajska z kurczakiem curry
-
Zupa tajska z kurczakiem i makaronem ryżowym
-
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
-
Zupa tajska z tofu
-
Zupa tajska

(liczba kalorii)
Zupa rybna tajska - cechy przepisu
Więcej o zupie rybnej tajskiej
Zupa rybna tajska z mlekiem kokosowym o świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 20 minut, a będzie to niesamowicie pożywny i sycący posiłek.
Warto przygotować zupę tajską gdy za oknem coraz zimniej. Przez dodatek imbiru zadziała niesamowicie rozgrzewająco.
Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na tajską zupę rybną, który zawsze wychodzi idealnie, a zupa jest pyszna. W krótkim czasie w domowym zaciszu przygotujesz orientalne danie.
Ja zrobiłam zupę z rybą ale nie ma tutaj ograniczeń. Możesz ją także przygotować z warzywami lub krewetkami.
Jeśli jednak tak jak ja decydujesz się na rybę, postaw na białą, nie potrzebuje ona długiego czasu obróbki termicznej a o to nam tutaj chodzi.
Zupa będzie świetną alternatywą dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, czyli bez żadnych wykluczeń ale sprawdzi się ona także idealnie dla wszystkich osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają gluten. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujecie się tak jak ja na makaron ryżowy, który z natury nie zawiera glutenu. Zupa pysznie smakuje także z makaronem chow mein, który już bezglutenowy nie jest dlatego zwracajmy szczególnie uwagę na to do dodajemy do zupy. Co jeszcze? Ryba, która jest w zupie jest lekkostrawna, ponieważ wcześniej w żaden sposób jej nie smażymy, grillujemy czy nawet nie obsmażamy. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorsza wrzucamy do gorącego bulionu. To sprawi, że ryba automatycznie się zetnie, a podczas gotowania zrobi się całkowicie miękka i gotowa do spożycia. Jest to zupa tajska wiec nie może zabraknąć aromatycznych, wyrazistych przypraw. Ja postawiłam oczywiście na pastę curry, nie ma znaczenia jaki kolor wybierzecie, do wyboru mamy żółty lub czerwony. Gdy zupa jest gotowa warto dodać do niej odrobinę soku z limonki lub cytryny, niesamowicie przełamie ostry smak zupy. Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, możesz przygotować ją w większej ilości, na drugi dzień także będzie dobra.
Skoro już wiesz jak zrobić tajską zupę rybną, koniecznie spróbuj!
Wartości odżywcze zupy rybnej tajskiej
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w zupie rybnej tajskiej
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na zupę rybną tajską
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę rybną tajską
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie rybnej tajskiej
Lista alergenów dla zupy rybnej tajskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Polędwica z dorsza
- Sos rybny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Czerwona pasta curry
- Sos sojowy
- czerwona pasta curry
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy