Przepis na zupę rybną tajską krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, czerwona pasta curry
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym zeszklij drobno pokrojoną cebulę, imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.

W garnku przygotuj bulion warzywny, a następnie dodaj zawartość patelni.

Rybę umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj rybę i pozostałe przyprawy do garnka z bulionem. Gotuj przez 20 minut.

Zupę podawaj z makaronem.

zupa rybna
Zupa rybna tajska
Koszt przygotowania dania
23.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
325 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
60

Zupa rybna tajska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie rybnej tajskiej

Zupa rybna tajska z mlekiem kokosowym o świetny pomysł na obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. Przygotujesz ją w 20 minut, a będzie to niesamowicie pożywny i sycący posiłek.

Warto przygotować zupę tajską gdy za oknem coraz zimniej. Przez dodatek imbiru zadziała niesamowicie rozgrzewająco.

Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na tajską zupę rybną, który zawsze wychodzi idealnie, a zupa jest pyszna. W krótkim czasie w domowym zaciszu przygotujesz orientalne danie.

Ja zrobiłam zupę z rybą ale nie ma tutaj ograniczeń. Możesz ją także przygotować z warzywami lub krewetkami.

Jeśli jednak tak jak ja decydujesz się na rybę, postaw na białą, nie potrzebuje ona długiego czasu obróbki termicznej a o to nam tutaj chodzi.

Zupa będzie świetną alternatywą dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej, czyli bez żadnych wykluczeń ale sprawdzi się ona także idealnie dla wszystkich osób, które ze swojej codziennej diety wykluczają gluten. Oczywiście pod warunkiem, że zdecydujecie się tak jak ja na makaron ryżowy, który z natury nie zawiera glutenu. Zupa pysznie smakuje także z makaronem chow mein, który już bezglutenowy nie jest dlatego zwracajmy szczególnie uwagę na to do dodajemy do zupy. Co jeszcze? Ryba, która jest w zupie jest lekkostrawna, ponieważ wcześniej w żaden sposób jej nie smażymy, grillujemy czy nawet nie obsmażamy. Pokrojone na mniejsze kawałki filety dorsza wrzucamy do gorącego bulionu. To sprawi, że ryba automatycznie się zetnie, a podczas gotowania zrobi się całkowicie miękka i gotowa do spożycia. Jest to zupa tajska wiec nie może zabraknąć aromatycznych, wyrazistych przypraw. Ja postawiłam oczywiście na pastę curry, nie ma znaczenia jaki kolor wybierzecie, do wyboru mamy żółty lub czerwony. Gdy zupa jest gotowa warto dodać do niej odrobinę soku z limonki lub cytryny, niesamowicie przełamie ostry smak zupy. Zupa tajska to świetny pomysł na obiad, możesz przygotować ją w większej ilości, na drugi dzień także będzie dobra.

Skoro już wiesz jak zrobić tajską zupę rybną, koniecznie spróbuj!

Wartości odżywcze zupy rybnej tajskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
162.67 kcal
325.34 kcal
Białko
5.80 g
11.60 g

Węglowodany w zupie rybnej tajskiej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
30.93 g
61.85 g
Węglowodany przyswajalne
30.08 g
60.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
1.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.43 g
2.87 g
Tłuszcze nasycone
0.87 g
1.75 g
Tłuszcze nienasycone
0.56 g
1.12 g
Tłuszcze jednonasycone
0.34 g
0.69 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.16 g
0.31 g
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol
9.29 mg
18.57 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę rybną tajską

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
8.80 µg (mcg)
17.60 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C
2.17 mg
4.35 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol
8.46 µg (mcg)
16.91 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna
0.57 mg
1.15 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany
8.74 µg (mcg)
17.49 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten
5.29 µg (mcg)
10.57 µg (mcg)
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę rybną tajską

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
826.47 mg
1652.94 mg
Potas
159.33 mg
318.66 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń
42.70 mg
85.40 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor
139.93 mg
279.86 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez
23.89 mg
47.77 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo
0.41 mg
0.83 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk
0.43 mg
0.87 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej tajskiej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie rybnej tajskiej

Lista alergenów dla zupy rybnej tajskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Polędwica z dorsza
    • Sos rybny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • Sos sojowy
    • czerwona pasta curry
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania zupy rybnej tajskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
1 szklanka
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 200 g
Mleczko kokosowe
200 ml
1/2 puszki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Polędwica z dorsza
100 g
24.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Czerwona pasta curry
20 g
2 łyżki
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Sos rybny
30 ml
3 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 ml
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Imbir korzeń
10 g
kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Sok z limonki
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na zupę rybną tajską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób