Zupa krewetkowa tajska

Opublikowano: 26.01.2022 r., 21:21 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa krewetkowa tajska podana w niebieskiej miseczce podanej na talerzu z liśćmi palmy
Zupa krewetkowa tajska
Zupa krewetkowa tajska przygotowana z mleczkiem kokosowym i czerwoną pastą curry to nasza odpowiedź na potrzebę ostrej, aromatycznej zupy. Podawana z krewetkami na pewno Was zachwyci.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
95 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki (450 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Czerwona pasta curry (40 g)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (120 ml)
  • Pomidory w puszce (120 g)
  • Sos rybny (20 ml)
  • Sok z cytryny (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, sos rybny, czerwona pasta curry
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę krewetkową tajską krok po kroku

W garnku zagotuj bulion.

Dodaj do niego pastę curry, mleko kokosowe i pomidory w puszce. Gotuj razem przez około 5 minut.

W tym czasie oczyść krewetki z ogonków, pancerzy i jelit. Szybko przepłucz pod wodą.

Dodaj do zupy. Dopraw ją sokiem z cytryny i sosem rybnym. Gotuj razem przez około 3 minuty.

Smacznego!

Jak oceniasz przepis na zupę krewetkową tajską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat zupy krewetkowej tajskiej

Kuchnia tajska ukształtowana jest głównie przez wpływy chińskie i indyjskie. Jednym z najbardziej charakterystycznych składników jest mleczko kokosowe oraz pasta curry. Królują tu też przyprawy takie jak trawa cytrynowa, imbir czy limonka. Uznawana jest za kuchnię najbardziej ostrą, ale również aromatyczną. Dlatego też szturmem podbija cały świat, w tym Europę. Kuchnia tajska jest naprawdę dobra i każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Zupa krewetkowa tajska przygotowana z mleczkiem kokosowym i czerwoną pastą curry to nasza odpowiedź na potrzebę ostrej, aromatycznej zupy. Podawana z krewetkami na pewno Was zachwyci.

Jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu. Przekonaj się jak zrobić tajską zupę krewetkową.

Zagotuj bulion i dodaj do niego pastę curry i pomidory z puszki wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj razem przez kilka minut, a w tym czasie oczyść krewetki. Usuń z nich pancerz, ogonki i jelita. Aby to zrobić natnij krewetkę wzdłuż grzbietu, rozchyl nacięcie i wyciągnij czarną żyłkę, czyli właśnie jelito. Najwygodniej zrobisz to z użyciem wykałaczki. Następnie opłucz szybko krewetki pod bieżącą, zimną wodą. Tak przygotowane krewetki włóż do zupy. Następnie dopraw sokiem z cytryny i sosem rybnym. Tylko tyle wystarczy by przygotować przepis na tajską zupę krewetkową.

Krewetki są owocami morza, które mają swoich zwolenników i wrogów. Istnieje mit, że do przygotowania smacznych krewetek potrzeba równie drogich składników. Na przykładzie tej zupy widać, że nie jest to prawda. Nawet najprostsza zupa może być pyszna w smaku. Zupa krewetkowa jest najlepsza na drugi dzień, gdy smaki jeszcze bardziej się „przegryzą”.

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować bulion warzywny do wykorzystania przy naszej zupie, to proponuję zrobić go w większej ilości i przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach w zamrażalniku. Do przygotowania bulionu potrzebujesz 2 litry wody, 3 marchewki, cebulę, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, natkę pietruszki, czosnek i selera naciowego. Dodatek suszonych grzybów, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu wzbogaci smak bulionu. Warzywa umyj i oczyść. Następnie włóż do garnka wszystkie składniki i zalej wodą. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małej mocy palnika przynajmniej przez 2 godziny. Ten czas spowoduje, że bulion zrobi się naprawdę aromatyczny.

Alergeny w zupie krewetkowej tajskiej

Lista alergenów dla zupy krewetkowej tajskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Czerwona pasta curry
    • czerwona pasta curry
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
    • sos rybny

Wartości odżywcze zupy krewetkowej tajskiej

na 100g gotowej potrawy

Krewetki są niskokaloryczne i są bardzo dobrym źródłem białka. Ze względu na zawartość puryn nie są polecane dla osób chorujących na dnę moczanową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
31.78
95.35
Białko (g)
5.56
16.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
1.62
4.86
Węglowodany przyswajalne (g)
1.44
4.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.40
1.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.28
0.83
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.09
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.14
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.38
124.13
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
11.97
35.91
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.27
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.89
2.66
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.21
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.36
13.09
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.48
4.45
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
72.23
216.70
Brak danych dla: krewetki, czerwona pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
465.08
1395.23
Potas (mg)
103.43
310.28
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.87
101.61
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
58.99
176.96
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.94
38.82
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.29
0.86
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.38
1.15
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.36
Brak danych dla: czerwona pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krewetkowej tajskiej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krewetkowej tajskiej

Koszt składników
128.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
450 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
55.00
Za 450 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Czerwona pasta curry
40 g
10.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 40 g
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
120 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 120 ml
Pomidory w puszce
120 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 120 g
Sos rybny
20 ml
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Sok z cytryny
1 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 1 ml
Koszt składników
128.30