Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu

Opublikowano: 19.05.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa szczawiowa w talerzu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
457 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Udko kurczaka bez skóry - 1 sztuka (250 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Por (100 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Szczaw (250 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Ziemniaki późne - 3 duże sztuki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu krok po kroku

Do garnka włóż pokrojone żeberka, udko z kurczaka, wlej 2 litry wody i dodaj łyżeczkę soli.

Składniki w garnku zagotuj, zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień. Całość gotuj przez około godzinę od momentu zagotowania się wody.

Marchew, pietruszkę, selera, cebulę, ziemniaki oraz pora umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dodaj do wywaru.

Do wywaru dodaj także 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe. Zupę gotuj przez około pół godziny.

Szczaw opłucz i drobno posiekaj. Następnie dodaj go to garnka z wywarem. Całość gotuj przez około 5 minut.

W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki.

Śmietanę wymieszaj z odrobiną gorącego wywaru. Następnie dodaj ją do zupy, ciągle mieszając wywar.

Zupę zagotuj.

Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem jajek pokrojonych na ćwiartki.

Jak oceniasz przepis na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę możesz podać także jako ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: żeberka wieprzowe, udko z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, por, cebula, szczaw, śmietana 18%, ziemniaki oraz przyprawy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu z ziemniakami? Do garnka włóż pokrojone żeberka, udko z kurczaka, wlej 2 litry wody i dodaj łyżeczkę soli. Składniki z garnka zagotuj, zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień. Całość gotuj przez około godzinę od momentu zagotowania się wody. Marchew, pietruszkę, selera, cebulę, ziemniaki oraz pora umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dodaj do wywaru. Szczaw opłucz i drobno posiekaj. Do wywaru dodaj także 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe. Zupę gotuj przez około pół godziny. Następnie dodaj go to garnka z wywarem. Całość gotuj przez około 5 minut. W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki. Śmietanę wymieszaj z odrobiną gorącego wywaru. Następnie dodaj ją do zupy, ciągle mieszając wywar. Zupę zagotuj. Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem jajek pokrojonych na ćwiartki.

Szczaw stanowi bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas oraz sód. Szczaw zawiera również kwas szczawiowy, który spożywany w nadmiarze może powodować odkładanie się szczawianu wapnia i tworzenie kamieni nerkowych.

Podsumowując pyszna i tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami stanowi doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Zupę możesz przechowywać w lodówce, jest dobra do spożycia przez około 2-3 dni. Zupę możesz przygotować przez cały rok, ponieważ w sklepie dostępny jest szczaw w słoiczkach.

Alergeny w zupie szczawiowej ze świeżego szczawiu

Lista alergenów dla zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu

na 100g gotowej potrawy

Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek jajka wzbogaci potrawę w pełnowartościowe białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
101.70
457.65
Białko (g)
6.80
30.61

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
8.24
37.08
Węglowodany przyswajalne (g)
6.99
31.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
5.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
4.42
19.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.96
13.30
Tłuszcze nienasycone (g)
1.46
6.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.07
4.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.74
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.07
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.62
128.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
64.74
291.33
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
1.19
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.23
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.57
34.05
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.63
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.98
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.08
49.86
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.56
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.46
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
7.16
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.04
63.18
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
539.42
2427.39
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
35.98
161.91
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Potas (mg)
304.28
1369.26
Wapń (mg)
143.12
644.04
Fosfor (mg)
91.04
409.68
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.00
81.00
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
3.59
Cynk (mg)
0.91
4.11
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu

Koszt składników
62.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Udko kurczaka bez skóry
250 g
1 sztuka
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Szczaw
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ziemniaki późne
600 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
62.20