Zupa szczawiowa tradycyjna

Opublikowano: 19.05.2022 r., 9:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa szczawiowa tradycyjna podane w niebieskim, głębokim talerzu.
Zupa szczawiowa tradycyjna
Zupa szczawiowa tradycyjna z ziemniakami i jajkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
263 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Szczaw (250 g)
  • Bulion drobiowy 4 szklanki (1000 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Ziemniaki młode 3 duże sztuki (600 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Masło (10 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Jajko (5 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę szczawiową tradycyjną krok po kroku

Marchew obierz i pokrój w talarki.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Szczaw umyj, osusz i drobno posiekaj.

Cebulę i marchew włóż do garnka i podsmaż na maśle.

Następnie do garnka wlej bulion i gotuj przez około 3 minuty.

Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości.

W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki.

Do garnka dodaj szczaw i gotuj przez około 3 minuty.

W szklance wymieszaj odrobinę wody z mąką oraz śmietaną. Zaprawę dodaj do zupy i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Koper posiekaj i dodaj wraz z solą oraz pieprzem do zupy. Całość wymieszaj.

Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w ćwiartki.

Jak oceniasz przepis na zupę szczawiową tradycyjną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat zupy szczawiowej tradycyjnej

Zupa szczawiowa tradycyjna to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa świetnie sprawdzi się również podana jako ciepły posiłek podczas spotkać z rodziną lub znajomymi. Przepis na tradycyjną zupę szczawiową jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: szczaw, bulion drobiowy, marchewka, ziemniaki, cebula, mąka pszenna, masło, śmietana 18%, koper świeży, jajka, sól oraz pieprz. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać również bulion jarzynowy. Zupa możesz przygotować ze szczawiu świeżego lub ze słoika.

Jak zrobić tradycyjną zupę szczawiową z ziemniakami? Warzywa obierz i pokrój. Szczaw umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę i marchew włóż do garnka i podsmaż na maśle. Następnie do garnka wlej bulion i gotuj przez około 3 minuty. Po tym czasie dodaj ziemniaki i gotuj do ich miękkości. W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki. Do garnka dodaj szczaw i gotuj przez około 3 minuty. W szklance wymieszaj odrobinę wody z mąką oraz śmietaną. Zaprawę dodaj do zupy i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Koper posiekaj i dodaj wraz z solą oraz pieprzem do zupy. Całość wymieszaj. Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w ćwiartki.

Szczaw to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nim sporo przeciwutleniaczy (witamina A, E oraz C), które zmniejszają produkcję wolnych rodników, tym samym przyczyniając się do opóźnienia starzenia się skóry oraz zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Szczaw stanowi również dobre źródło niektórych witamin z grupy B, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, potasu czy sodu.

Podsumowując smaczna zupa szczawiowa stanowi doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Zupa najlepsza jest bezpośrednio po przygotowaniu. Prosty przepis na zupę możesz wykorzystać również do przygotowania smacznego dania na ciepło podczas spotkań rodzinnych. Zupę możesz przechowywać w lodówce, jest dobra do spożycia przez około 2-3 dni.

Alergeny w zupie szczawiowej tradycyjnej

Lista alergenów dla zupy szczawiowej tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy szczawiowej tradycyjnej

na 100g gotowej potrawy

Zupa szczawiowa tradycyjna to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dodatek jajka sprawia, że zupa zawiera pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
52.78
263.91
Białko (g)
2.35
11.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
6.39
31.93
Węglowodany przyswajalne (g)
5.58
27.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
4.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
1.85
9.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.01
5.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.84
4.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.59
2.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.49
212.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
75.29
376.45
Brak danych dla: szczaw, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.54
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.54
Brak danych dla: szczaw, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.52
32.58
Brak danych dla: szczaw, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
1.07
Brak danych dla: szczaw, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.04
110.21
Brak danych dla: szczaw, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.22
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.47
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
2.27
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.54
67.68
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
166.34
831.69
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Potas (mg)
193.71
968.54
Wapń (mg)
131.89
659.46
Fosfor (mg)
43.09
215.46
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.49
47.43
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
3.49
Cynk (mg)
0.28
1.42
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy szczawiowej tradycyjnej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy szczawiowej tradycyjnej

Koszt składników
69.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczaw
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Ziemniaki młode
600 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 płaska łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
69.70