Przepis na szybką zupę szczawiową krok po kroku
- Jajko 4 szt. ugotowane na twardo, obrane
- Szczaw 150 g konserwowy
- Marchewka 150 g 1 duża sztuka
- Pietruszka 150 g 1 duża sztuka
- Seler korzeniowy 100 g
- Śmietana 18% 50 g
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
Marchew seler i pietruszkę umyj, obierz i wrzuć do garnka.
Do warzyw dodaj 2 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie.
Warzywa zalej bulionem drobiowym i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Do wywaru dodaj szczaw ze słoika.
Zupę gotuje przez chwilę na małym ogniu.
Śmietanę umieść w szklance i wymieszaj ją z odrobiną gorącego wywaru. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Szybka zupa szczawiowa - cechy przepisu
Więcej o szybkiej zupie szczawiowej
Szybka zupa szczawiowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa szczawiowa jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Przepis na szybką zupę szczawiową z ziemniakami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jaja kurze, szczaw konserwowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, śmietana 18%, bulion drobiowy oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe).
Jak zrobić szybką zupę szczawiową? Marchew seler i pietruszkę umyj, obierz i wrzuć do garnka. Do warzyw dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Warzywa zalej bulionem drobiowym i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Do wywaru dodaj szczaw ze słoika. Zupę gotuje przez chwilę na małym ogniu. Śmietanę umieść w szklance i wymieszaj ją z odrobiną gorącego wywaru. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę podawaj z dodatkiem ugotowanych jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.
Szczaw to bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas oraz sód. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników i przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Szczaw stanowi również źródło kwasu szczawiowego, który spożywany w nadmiarze może powodować odkładanie się szczawianu wapnia i tworzenie kamieni nerkowych.
Podsumowując prosty przepis na zupę szczawiową stanowi doskonałą propozycją na smaczny obiad dla całej rodziny. Łatwa w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się również jako ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dzięki wykorzystaniu szczawiu ze słoika zupę możesz przygotować przez cały rok. W okresie wzrastania szczawiu warto przygotować małe słoiczki ze szczawiem do przygotowania zupy szczawiowej.
Wartości odżywcze szybkiej zupy szczawiowej
Energia i białka
(560g)
Węglowodany w szybkiej zupie szczawiowej
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy w przepisie na szybką zupę szczawiową
(560g)
Składniki mineralne w przepisie na szybką zupę szczawiową
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkiej zupie szczawiowej
Lista alergenów dla szybkiej zupy szczawiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%