Barszcz szczawiowy

Opublikowano: 27.06.2023 r., 14:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
barszcz szczawiowy
Barszcz szczawiowy
Barszcz szczawiowy to nieco inna odmiana tradycyjnego barszczu, którą zapewne zna każdy z nas. Jednak mogę cię zapewnić, że jest tak samo pyszne w smaku, jak ten tradycyjny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
77 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Szczaw (500 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki młode 2 sztuki (120 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Por 1 sztuka (100 g)
  • Masło 1 łyżka (5 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na barszcz szczawiowy krok po kroku

Szczaw umyj dokładnie, usuń twarde łodygi i drobno posiekaj liście.

W garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż stanie się miękka i szklista.

Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając je od czasu do czasu.

Następnie dodaj posiekany szczaw do garnka i smaż go przez kilka minut, aż zmięknie.

Wlej bulion warzywny lub wywar drobiowy do garnka.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku.

Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na barszcz szczawiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,7% osób

Więcej informacji na temat barszczu szczawiowego

Barszcz szczawiowy to pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z ziemniakami. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy prosty przepis. Pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak.

- 500 g świeżego szczawiu

- 1 cebula, drobno posiekana

- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

- 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki

- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki

- 1 por, pokrojony w plastry (opcjonalnie)

- 1 łyżka masła lub oleju

- 1 litr bulionu warzywnego lub wywaru drobiowego

- 1 liść laurowy

- 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)

- 1 łyżka octu winnego

- Sól i pieprz do smaku

- Śmietana do podania (opcjonalnie)

- Jajko na twardo, pokrojone w kostkę, do podania (opcjonalnie)

Zatem, jak zrobić barszcz szczawiowy?

1. Szczaw umyj dokładnie, usuń twarde łodygi i drobno posiekaj liście.

2. W garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż stanie się miękka i szklista.

3. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając je od czasu do czasu.

4. Następnie dodaj posiekany szczaw do garnka i smaż go przez kilka minut, aż zmięknie.

5. Wlej bulion warzywny lub wywar drobiowy do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

6. Wyjmij liść laurowy i ewentualne ziarna ziela angielskiego z zupy. Dodaj ocet winny i dokładnie wymieszaj.

7. Przełóż zupę do miseczek i podawaj z dodatkami, takimi jak śmietana i jajko na twardo. Możesz również podać barszcz szczawiowy z chlebem lub grzankami.

Skoro już znasz mój przepis na barszcz szczawiowy, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszny jest w smaku. Barszcz w takiej wersji będzie dobry dla wszystkich członków rodziny, jest po prostu najlepszy.

Alergeny w barszczu szczawiowym

Lista alergenów dla barszczu szczawiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze barszczu szczawiowego

na 100g gotowej potrawy

Sam widzisz, że zupa ta nie ma dodatku mięsa dlatego będzie idealnym wyborem na wegetariański obiad

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
31.11
77.77
Białko (g)
0.80
2.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.12
10.31
Węglowodany przyswajalne (g)
3.66
9.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.82
2.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.50
1.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.32
0.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.23
0.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.22
Cholesterol (mg)
11.48
28.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
67.21
168.03
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.07
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.68
6.70
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.14
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.78
19.44
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.20
0.51
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.47
18.67
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
594.56
1486.40
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
155.76
389.40
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Potas (mg)
154.66
386.65
Wapń (mg)
298.68
746.71
Fosfor (mg)
16.62
41.54
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.91
12.28
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.67
Cynk (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu szczawiowego 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu szczawiowego

Koszt składników
68.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczaw
500 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki młode
120 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Masło
5 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
68.70