Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
- Żeberka wieprzowe (500 g)
- Udko kurczaka bez skóry - 1 sztuka (250 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Por (100 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Szczaw (250 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Ziemniaki późne - 3 duże sztuki (600 g)
Przepis na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu krok po kroku
Do garnka włóż pokrojone żeberka, udko z kurczaka, wlej 2 litry wody i dodaj łyżeczkę soli.
Składniki w garnku zagotuj, zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień. Całość gotuj przez około godzinę od momentu zagotowania się wody.
Marchew, pietruszkę, selera, cebulę, ziemniaki oraz pora umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dodaj do wywaru.
Do wywaru dodaj także 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe. Zupę gotuj przez około pół godziny.
Szczaw opłucz i drobno posiekaj. Następnie dodaj go to garnka z wywarem. Całość gotuj przez około 5 minut.
W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki.
Śmietanę wymieszaj z odrobiną gorącego wywaru. Następnie dodaj ją do zupy, ciągle mieszając wywar.
Zupę zagotuj.
Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem jajek pokrojonych na ćwiartki.
Więcej informacji na temat zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupę możesz podać także jako ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: żeberka wieprzowe, udko z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, por, cebula, szczaw, śmietana 18%, ziemniaki oraz przyprawy. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić zupę szczawiową ze świeżego szczawiu z ziemniakami? Do garnka włóż pokrojone żeberka, udko z kurczaka, wlej 2 litry wody i dodaj łyżeczkę soli. Składniki z garnka zagotuj, zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień. Całość gotuj przez około godzinę od momentu zagotowania się wody. Marchew, pietruszkę, selera, cebulę, ziemniaki oraz pora umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Składniki dodaj do wywaru. Szczaw opłucz i drobno posiekaj. Do wywaru dodaj także 4 ziarenka ziela angielskiego oraz 3 liście laurowe. Zupę gotuj przez około pół godziny. Następnie dodaj go to garnka z wywarem. Całość gotuj przez około 5 minut. W międzyczasie jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupki. Śmietanę wymieszaj z odrobiną gorącego wywaru. Następnie dodaj ją do zupy, ciągle mieszając wywar. Zupę zagotuj. Gotową zupę podawaj na ciepło z dodatkiem jajek pokrojonych na ćwiartki.
Szczaw stanowi bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas oraz sód. Szczaw zawiera również kwas szczawiowy, który spożywany w nadmiarze może powodować odkładanie się szczawianu wapnia i tworzenie kamieni nerkowych.
Podsumowując pyszna i tradycyjna zupa szczawiowa z ziemniakami stanowi doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Zupę możesz przechowywać w lodówce, jest dobra do spożycia przez około 2-3 dni. Zupę możesz przygotować przez cały rok, ponieważ w sklepie dostępny jest szczaw w słoiczkach.
Alergeny w zupie szczawiowej ze świeżego szczawiu
Lista alergenów dla zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy szczawiowej ze świeżego szczawiu
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Dodatek jajka wzbogaci potrawę w pełnowartościowe białko.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.