Zupa dyniowa z zacierkami

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pumpkin soup with dumplings
Zupa dyniowa z zacierkami
Zupa dyniowa z zacierkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych i niezwykle aromatycznych zup. Przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
319 kcal
Kcal w porcji
590 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Dynia (600 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Por (80 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Ziemniaki późne (350 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Woda gazowana (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir świeży, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę dyniową z zacierkami krok po kroku

Przygotuj zacierki. Do miski wrzuć mąkę, dodaj wodę i wbij jajko. Całość wymieszaj najpierw widelcem, zagarniając mąkę do środka. Gdy składniki będą wymieszane, wyrabiaj ciasto rękami.

Ciasto na zacierki zetrzyj na tarce o grubych oczkach do dużej miski.

Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj posiekaną cebulę, por i czosnek smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.

Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki, podsmaż przez 10 minut.

Całość zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.

Zostaw do ostudzenia i zblenduj ją na gładką masę.

Zupę wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Wrzuć do garnka zacierki i gotuj je przez 3 minuty.

Dopraw przyprawami do smaku.

Jak oceniasz przepis na zupę dyniową z zacierkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy dyniowej z zacierkami

Zupa dyniowa z zacierkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych i niezwykle aromatycznych zup. Przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników.

Przepis na zupę dyniową z zacierkami to doskonały pomysł na wspaniałe danie, które sprawdzi się na obiad. Zupa jest szybka i bardzo smaczna. Do przygotowania tej zupy wystarczy tylko kilka minut. Można ją podawać również małym dzieciom. Do jej stworzenia potrzeba tylko kilku prostych produktów. Głównym jest oczywiście dynia. Spokojnie sprawdzi się dynia hokkaido, czyli piżmowa. Jest ona najbardziej powszechnym gatunkiem w Polsce. Ma piękny pomarańczowy kolor i zwykle występuje w dość dużych rozmiarach. Ma delikatny, lekko słodkawy smak, który wspaniale komponuje się w większości dań. Dlatego świetnie nadaje się również do zup. W tej wersji mocno się ją przyprawia, dzięki czemu wyróżnia się naprawdę pysznym smakiem. Dynia to warzywo niezwykle niedoceniane. Nie gości na talerzach zbyt często, choć wyróżnia się naprawdę znakomitymi właściwościami. Jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla organizmu. To wspaniałe źródło wielu cennych antyoksydantów, a także witaminy C, A i E.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową z zacierkami, by była pyszna, a przy okazji dobra na szybki obiad, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego łatwa i smaczna zupa, która doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Przepis na zupę dyniową, choć może się wydawać inaczej, jest naprawdę prosty. Dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jej przygotowania przyda się garnek, ale również dobry blender. Można używać zarówno tego ręcznego, jak i robota kuchennego. Można również posłużyć się gotowym musem dyniowym, który z łatwością da się kupić w większości sklepów. Dzięki temu przygotowanie zupy jest dużo łatwiejsze. Najlepiej, by zupa była zblendowana na gładki mus, dzięki temu całość jest po prostu smaczniejsza i bardziej apetycznie się prezentuje. Ten sprawdzony przepis to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Tak przygotowana zupa dyniowa jest po prostu najlepsza.

Alergeny w zupie dyniowej z zacierkami

Lista alergenów dla zupy dyniowej z zacierkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy dyniowej z zacierkami

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowa zupa, dostarczająca sporo witaminy A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(590g)
Energia (kcal)
54.22
319.89
Białko (g)
1.48
8.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(590g)
Węglowodany (g)
7.34
43.28
Węglowodany przyswajalne (g)
6.87
40.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
2.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(590g)
Tłuszcz (g)
2.34
13.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
10.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.55
3.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
2.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.92
40.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(590g)
Witamina A (µg (mcg))
97.81
577.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.10
30.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.98
17.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
3.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.20
77.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
713.04
4206.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(590g)
Sód (mg)
154.70
912.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
147.74
871.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.24
72.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
27.80
163.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.34
49.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
3.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.19
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy dyniowej z zacierkami 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy dyniowej z zacierkami

Koszt składników
105.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
600 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Woda gazowana
15 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 ml
Koszt składników
105.50