Zupa dyniowa z zacierkami
- Dynia (600 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Por (80 g)
- Czosnek (15 g)
- Ziemniaki późne (350 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Woda gazowana (15 ml)
Przepis na zupę dyniową z zacierkami krok po kroku
Przygotuj zacierki. Do miski wrzuć mąkę, dodaj wodę i wbij jajko. Całość wymieszaj najpierw widelcem, zagarniając mąkę do środka. Gdy składniki będą wymieszane, wyrabiaj ciasto rękami.
Ciasto na zacierki zetrzyj na tarce o grubych oczkach do dużej miski.
Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj posiekaną cebulę, por i czosnek smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki, podsmaż przez 10 minut.
Całość zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.
Zostaw do ostudzenia i zblenduj ją na gładką masę.
Zupę wymieszaj ze śmietanką i podgrzej. Wrzuć do garnka zacierki i gotuj je przez 3 minuty.
Dopraw przyprawami do smaku.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy dyniowej z zacierkami
Zupa dyniowa z zacierkami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników warzywnych i niezwykle aromatycznych zup. Przygotujesz ją w kilka chwil z prostych składników.
Przepis na zupę dyniową z zacierkami to doskonały pomysł na wspaniałe danie, które sprawdzi się na obiad. Zupa jest szybka i bardzo smaczna. Do przygotowania tej zupy wystarczy tylko kilka minut. Można ją podawać również małym dzieciom. Do jej stworzenia potrzeba tylko kilku prostych produktów. Głównym jest oczywiście dynia. Spokojnie sprawdzi się dynia hokkaido, czyli piżmowa. Jest ona najbardziej powszechnym gatunkiem w Polsce. Ma piękny pomarańczowy kolor i zwykle występuje w dość dużych rozmiarach. Ma delikatny, lekko słodkawy smak, który wspaniale komponuje się w większości dań. Dlatego świetnie nadaje się również do zup. W tej wersji mocno się ją przyprawia, dzięki czemu wyróżnia się naprawdę pysznym smakiem. Dynia to warzywo niezwykle niedoceniane. Nie gości na talerzach zbyt często, choć wyróżnia się naprawdę znakomitymi właściwościami. Jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla organizmu. To wspaniałe źródło wielu cennych antyoksydantów, a także witaminy C, A i E.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową z zacierkami, by była pyszna, a przy okazji dobra na szybki obiad, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego łatwa i smaczna zupa, która doskonale sprawdzi się na co dzień i od święta. Przepis na zupę dyniową, choć może się wydawać inaczej, jest naprawdę prosty. Dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jej przygotowania przyda się garnek, ale również dobry blender. Można używać zarówno tego ręcznego, jak i robota kuchennego. Można również posłużyć się gotowym musem dyniowym, który z łatwością da się kupić w większości sklepów. Dzięki temu przygotowanie zupy jest dużo łatwiejsze. Najlepiej, by zupa była zblendowana na gładki mus, dzięki temu całość jest po prostu smaczniejsza i bardziej apetycznie się prezentuje. Ten sprawdzony przepis to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Tak przygotowana zupa dyniowa jest po prostu najlepsza.
Alergeny w zupie dyniowej z zacierkami
Lista alergenów dla zupy dyniowej z zacierkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zupy dyniowej z zacierkami
To niezwykle zdrowa zupa, dostarczająca sporo witaminy A.
Energia i białka
(590g)
Węglowodany
(590g)
Tłuszcze
(590g)
Witaminy
(590g)
Składniki mineralne
(590g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.