Zapiekanka makaron ze szpinakiem
- Makaron penne (400 g)
- Szpinak mrożony - 1 opakowanie (400 g)
- Mascarpone (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser żółty (200 g)
- Masło klarowane (100 g)
- Suszone pomidory w oleju (120 g)
Przepis na zapiekanka makaron ze szpinakiem krok po kroku
W garnku umieść makaron, wlej wodę, wsyp sól.
Gotuj makaron przez 8 minut na wolnym ogniu.
Odcedź makaron i wystudź.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj rozmrożony szpinak, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
Smaż przez 4-5 minut, aż ze szpinaku odparuje woda.
Dodaj na patelnię serek mascarpone i posiekane w kostkę suszone pomidory.
Do makaronu dodaj sos szpinakowy i wymieszaj.
Jajka wbij do miski, dopraw sola, pieprzem i roztrzep widelcem.
Zetrzyj ser żółty na tarce.
Wymieszaj ser z jajkami.
Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i wierzch polej masą jajeczną z serem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki makaron ze szpinakiem
Zapiekanka makaron ze szpinakiem to bardzo ciekawy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanki makaronowe są świetne do przemycenia warzyw do diety dzieci. Zapiekanki makaronowe są bardzo proste do zrobienia i możesz je przygotowywać razem z dziećmi w formie zabawy. Przepis na zapiekankę makaronową ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, czosnek, suszone pomidory, mascarpone, szpinak mrożony, sól, pieprz, jajka, ser żółty, masło klarowane.
Jak zrobić zapiekankę makaronową ze szpinakiem? W garnku umieść makaron, wlej wodę, wsyp sól. Gotuj makaron przez 8 minut na wolnym ogniu. Odcedź makaron i wystudź. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż przez 4-5 minut, aż ze szpinaku odparuje woda. Dodaj na patelnię serek mascarpone i posiekane w kostkę suszone pomidory. Do makaronu dodaj sos szpinakowy i wymieszaj. Jajka wbij do miski, dopraw sola, pieprzem i roztrzep widelcem. Zetrzyj ser żółty na tarce. Wymieszaj ser z jajkami. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i wierzch polej masą jajeczną z serem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy pomaga także regulować poziom glukozy we krwi oraz obniżać stężenie cholesterolu. Liście szpinaku można kupić w sklepie świeże lub mrożone. Mrożony szpinak bardzo dobrze nadaje się do gotowania. Pamiętaj, aby rozmrozić go przed przygotowaniem oraz by wybrać siekane liście szpinaku zamiast całych.
Podsumowując pyszna zapiekanka ze szpinakiem jest bardzo dobra na obiad, a także na kolację w gronie przyjaciół. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu.
Alergeny w zapiekance makaron ze szpinakiem
Lista alergenów dla zapiekanki makaron ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Ser żółty
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zapiekanki makaron ze szpinakiem
Zapiekanka makaron ze szpinakiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Jarskie dania powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu w zastępstwie potraw mięsnych. Zapiekankę możesz przygotować z makaronem pełnoziarnistym.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.