Zapiekanka makaron ze szpinakiem

Opublikowano: 19.02.2022 r., 9:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka makaronowo-szpinakowa w naczyniu.
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
Zapiekanka makaron ze szpinakiem to bardzo dobra propozycja na szybką i zdrową zapiekankę obiadową. Makaron ze szpinakiem jest daniem jarskim. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
973 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron penne (400 g)
  • Szpinak mrożony - 1 opakowanie (400 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser żółty (200 g)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Suszone pomidory w oleju (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekanka makaron ze szpinakiem krok po kroku

W garnku umieść makaron, wlej wodę, wsyp sól.

Gotuj makaron przez 8 minut na wolnym ogniu.

Odcedź makaron i wystudź.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj rozmrożony szpinak, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Smaż przez 4-5 minut, aż ze szpinaku odparuje woda.

Dodaj na patelnię serek mascarpone i posiekane w kostkę suszone pomidory.

Do makaronu dodaj sos szpinakowy i wymieszaj.

Jajka wbij do miski, dopraw sola, pieprzem i roztrzep widelcem.

Zetrzyj ser żółty na tarce.

Wymieszaj ser z jajkami.

Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i wierzch polej masą jajeczną z serem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka makaron ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaron ze szpinakiem

Zapiekanka makaron ze szpinakiem to bardzo ciekawy pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanki makaronowe są świetne do przemycenia warzyw do diety dzieci. Zapiekanki makaronowe są bardzo proste do zrobienia i możesz je przygotowywać razem z dziećmi w formie zabawy. Przepis na zapiekankę makaronową ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, czosnek, suszone pomidory, mascarpone, szpinak mrożony, sól, pieprz, jajka, ser żółty, masło klarowane.

Jak zrobić zapiekankę makaronową ze szpinakiem? W garnku umieść makaron, wlej wodę, wsyp sól. Gotuj makaron przez 8 minut na wolnym ogniu. Odcedź makaron i wystudź. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Smaż przez 4-5 minut, aż ze szpinaku odparuje woda. Dodaj na patelnię serek mascarpone i posiekane w kostkę suszone pomidory. Do makaronu dodaj sos szpinakowy i wymieszaj. Jajka wbij do miski, dopraw sola, pieprzem i roztrzep widelcem. Zetrzyj ser żółty na tarce. Wymieszaj ser z jajkami. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i wierzch polej masą jajeczną z serem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pokarmowy pomaga także regulować poziom glukozy we krwi oraz obniżać stężenie cholesterolu. Liście szpinaku można kupić w sklepie świeże lub mrożone. Mrożony szpinak bardzo dobrze nadaje się do gotowania. Pamiętaj, aby rozmrozić go przed przygotowaniem oraz by wybrać siekane liście szpinaku zamiast całych.

Podsumowując pyszna zapiekanka ze szpinakiem jest bardzo dobra na obiad, a także na kolację w gronie przyjaciół. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu.

Alergeny w zapiekance makaron ze szpinakiem

Lista alergenów dla zapiekanki makaron ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Ser żółty
    • Masło klarowane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki makaron ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka makaron ze szpinakiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Jarskie dania powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu w zastępstwie potraw mięsnych. Zapiekankę możesz przygotować z makaronem pełnoziarnistym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
286.33
973.53
Białko (g)
9.20
31.27
Fenyloalanina (mg)
0.38
1.28
Brak danych dla: mascarpone, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
20.67
70.28
Węglowodany przyswajalne (g)
18.87
64.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
6.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
18.44
62.71
Tłuszcze nasycone (g)
13.95
47.44
Tłuszcze nienasycone (g)
4.49
15.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.66
12.43
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
2.84
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
97.55
331.68
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
226.60
770.43
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.42
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.99
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.29
28.17
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.06
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
1.18
Brak danych dla: mascarpone, suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
86.44
293.89
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.64
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
2.64
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.41
161.21
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1635.05
5559.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
154.63
525.75
Potas (mg)
270.38
919.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
148.43
504.65
Fosfor (mg)
152.26
517.70
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.86
135.53
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
3.97
Cynk (mg)
1.12
3.80
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaron ze szpinakiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaron ze szpinakiem

Koszt składników
52.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Szpinak mrożony
400 g
1 opakowanie
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.56
Za 400 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Suszone pomidory w oleju
120 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 120 g
Koszt składników
52.40