Wegański omlet na słodko
- Banan - 3 średnie sztuki (300 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Mleczko kokosowe (100 ml)
- Jabłko - 2 małe sztuki (200 g)
- Czekolada gorzka - użyj czekolady wegańskiej (100 g)
- Rodzynki (100 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Proszek do pieczenia (30 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na wegański omlet na słodko krok po kroku
Obierz banany ze skórki i umieść w misce, dodaj mąkę orkiszową i mleko kokosowe.
Zblenduj do powstania gładkiej masy.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, dodaj do reszty składników.
Czekoladę gorzką posiekaj drobno.
Dodaj do miski czekoladę, rodzynki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wylej masę na patelnię i smaż po 4-5 minut z każdej strony.
-
Omlet na słodko
-
Omlet bananowy
-
Omlet szarlotka
-
Omlet owsiany
-
Omlet z białek
-
Omlet dla dzieci
-
Omlet dla dziecka
-
Omlet z pomidorami
-
Omlet francuski
-
Omlet z jabłkiem
-
Klasyczny omlet
-
Omlet z owocami
-
Omlet czekoladowy
-
Omlet z odżywką białkową
-
Omlet z truskawkami
-
Omlet grzybek
-
Omlet z mąką
-
Omlet marchewkowy
-
Omlet na słodko
Więcej informacji na temat wegańskiego omletu na słodko
Wegański omlet na słodko to prosty przepis na szybkie śniadanie. Pomysł na omlet można wykorzystać i modyfikować wedle uznania. Omlet bez mleka sprawdzi się świetnie dla osób uczulonych na białka mleka krowiego. Przepis na wegański omlet na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banan, jabłko, mleko kokosowe, mąką orkiszowa, rodzynki, wiórki kokosowe, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
Jak zrobić wegański omlet na słodko? Obierz banany ze skórki i umieść w misce, dodaj mąkę orkiszową i mleko kokosowe, zblenduj do powstania gładkiej masy. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, dodaj do reszty składników. Czekoladę gorzką posiekaj drobno. Dodaj do miski czekoladę, rodzynki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wylej masę na patelnię i smaż po 4-5 minut z każdej strony.
Jabłka są owocami bardzo popularnymi na całym świecie. Jabłka posiadają liczne odmiany i są często wykorzystywane w kuchni jako baza ciast i słodkich wypieków oraz jako dodatek do potraw wytrawnych. Jabłka są źródłem pektyn i błonnika pokarmowego. Błonnik wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jabłka są świetnym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i pomaga wspierać naszą odporność. Mleko kokosowe jest produktem wegańskim. Powstaje ono z miąższu kokosa. Zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, który nie zawiera cholesterolu. Tłuszcz kokosowy ma silne właściwości bakteriobójcze. Mleko kokosowe może być świetnym zamiennikiem mleka krowiego w dietach wegańskich oraz w diecie osób uczulonych na białka mleka krowiego. Tłuszcz kokosowy składa się z krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych zwanych MCT.
Podsumowując pyszny omlet bez jajek jest doskonałym pomysłem dla alergików i wegan. Szybki i łatwy do zrobienia omlet możesz przygotować na śniadanie także w dzień powszedni. Omlet jest dobry na ciepło i na zimno. Możesz go podać ze świeżymi owocami lub kremem czekoladowym.
Alergeny w wegańskim omlecie na słodko
Lista alergenów dla wegańskiego omletu na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze wegańskiego omletu na słodko
Wegański omlet na słodko to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego w diecie. Omlet bez dodatku cukru jest zdrowszy niż słodkie wypieki zawierające dodatek cukru. Omlet może być dobrym pomysłem na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.