Wegański omlet na słodko

Opublikowano: 09.02.2022 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegański omlet na słodko podany na talerzu.
Wegański omlet na słodko
Wegański omlet na słodko jest świetną propozycją na pyszne śniadanie. Omlet bez dodatku mleka i jajek jest bardzo zdrowy i idealny dla osób na dietach wegańskich. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Blendowanie 10 min
693 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Banan 3 średnie sztuki (300 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Mleczko kokosowe (100 ml)
  • Jabłko 2 małe sztuki (200 g)
  • Czekolada gorzka użyj czekolady wegańskiej (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Przepis na wegański omlet na słodko krok po kroku

Obierz banany ze skórki i umieść w misce, dodaj mąkę orkiszową i mleko kokosowe.

Zblenduj do powstania gładkiej masy.

Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, dodaj do reszty składników.

Czekoladę gorzką posiekaj drobno.

Dodaj do miski czekoladę, rodzynki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wylej masę na patelnię i smaż po 4-5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na wegański omlet na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego omletu na słodko

Wegański omlet na słodko to prosty przepis na szybkie śniadanie. Pomysł na omlet można wykorzystać i modyfikować wedle uznania. Omlet bez mleka sprawdzi się świetnie dla osób uczulonych na białka mleka krowiego. Przepis na wegański omlet na słodko jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia omletu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banan, jabłko, mleko kokosowe, mąką orkiszowa, rodzynki, wiórki kokosowe, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.

Jak zrobić wegański omlet na słodko? Obierz banany ze skórki i umieść w misce, dodaj mąkę orkiszową i mleko kokosowe, zblenduj do powstania gładkiej masy. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, dodaj do reszty składników. Czekoladę gorzką posiekaj drobno. Dodaj do miski czekoladę, rodzynki, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i wylej masę na patelnię i smaż po 4-5 minut z każdej strony.

Jabłka są owocami bardzo popularnymi na całym świecie. Jabłka posiadają liczne odmiany i są często wykorzystywane w kuchni jako baza ciast i słodkich wypieków oraz jako dodatek do potraw wytrawnych. Jabłka są źródłem pektyn i błonnika pokarmowego. Błonnik wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Jabłka są świetnym źródłem witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem i pomaga wspierać naszą odporność. Mleko kokosowe jest produktem wegańskim. Powstaje ono z miąższu kokosa. Zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, który nie zawiera cholesterolu. Tłuszcz kokosowy ma silne właściwości bakteriobójcze. Mleko kokosowe może być świetnym zamiennikiem mleka krowiego w dietach wegańskich oraz w diecie osób uczulonych na białka mleka krowiego. Tłuszcz kokosowy składa się z krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych zwanych MCT.

Podsumowując pyszny omlet bez jajek jest doskonałym pomysłem dla alergików i wegan. Szybki i łatwy do zrobienia omlet możesz przygotować na śniadanie także w dzień powszedni. Omlet jest dobry na ciepło i na zimno. Możesz go podać ze świeżymi owocami lub kremem czekoladowym.

Alergeny w wegańskim omlecie na słodko

Lista alergenów dla wegańskiego omletu na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze wegańskiego omletu na słodko

na 100g gotowej potrawy

Wegański omlet na słodko to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego w diecie. Omlet bez dodatku cukru jest zdrowszy niż słodkie wypieki zawierające dodatek cukru. Omlet może być dobrym pomysłem na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
266.58
693.12
Białko (g)
3.61
9.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
33.02
85.85
Węglowodany przyswajalne (g)
27.67
71.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.35
13.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
14.81
38.50
Tłuszcze nasycone (g)
8.85
23.00
Tłuszcze nienasycone (g)
5.96
15.50
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.47
11.63
Brak danych dla: mąka orkiszowa, jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
3.87
Brak danych dla: mąka orkiszowa, jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.57
4.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
3.89
10.11
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.12
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, jabłko.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.61
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
0.91
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.56
40.44
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
32.87
85.46
Potas (mg)
589.63
1533.04
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
145.89
379.31
Fosfor (mg)
267.38
695.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.94
98.63
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
4.62
Cynk (mg)
0.55
1.42
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.65
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.50
1.29
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego omletu na słodko 52
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego omletu na słodko

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Mąka orkiszowa
100 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Mleczko kokosowe
100 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 ml
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
użyj czekolady wegańskiej
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
38.00