Wegański omlet

Opublikowano: 29.10.2021 r., 15:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet z warzywami na talerzu
Wegański omlet
Omlet w wersji wegańskiej idealnie nada się na śniadanie lub szybką i pożywną przekąskę w ciągu dnia.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 10 min
329 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka z ciecierzycy - 5 łyżek (50 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1/2 kostki (90 g)
  • Banan - 1 sztuka (100 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na wegański omlet krok po kroku

Wszystkie składniki włóż do miski.

Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Usmaż omlet z dwóch stron, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na wegański omlet
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego omleta

Jeśli myślisz, że omlet musi być z jajek, a osoby na diecie roślinnej mogą o nim zapomnieć. Nic bardziej mylnego. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na wegański omlet.

Większość z nas kojarzy omlet jako kilka roztrzepanych jajek z przyprawami, usmażonymi na patelni, który jest podawany z wytrawnymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi i rukolą.

Wcale tak nie musi być, omlet to także idealny pomysł na śniadanie dla wszystkich wegan, czyli osób które w swojej codziennej diecie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, do których zaliczają się główne składniki tradycyjnego omleta czyli jajka i mleko.

Dodatkowo wielu z nas omlet kojarzy się z propozycją raczej wytrawnego śniadania. JA dzisiaj przedstawię Was przepis na wegański omlet i to na słodko.

Zatem jak zrobić wegański omlet?

Idealny wegański omlet zrobisz z tofu, które każdy wegan i wegetarian ma w swojej lodówce, z mąki z ciecierzycy i jednego banana. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj, dodaj odrobinę wody lub napoju roślinnego i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Upiecz omlet na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego i usmaż na złocisty kolor. Przełóż na talerz i podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami na słodko. Skoro jesteśmy w tematyce wegańskiej postawmy na jogurt roślinny, śmiało możesz dodać ulubione owoce. Będzie to idealna śniadaniowa propozycja dla dzieci i dorosłych. Jeśli na śniadanie wolisz bardziej wytrawne propozycje zamiast banana dodaj całą kostkę tofu i napój sojowy zamiast migdałowego, nie wniesie on tak słodkiego posmaku. Taki pyszny wegański omlet na wytrawnie możesz podawać z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, rukolą i wegańskim serem. Nie ważne, na którą wersję się zdecydujesz każda będzie niesamowicie pyszna i każdą Wam serdecznie polecam. Omlet to zawsze idealne rozwiązanie na szybkie, pyszne i pożywne śniadanie, które zapewni Ci energię na cały dzień. Ale nie tylko, omlet idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska w ciągu dnia lub kolacja. Omlet przygotowany dzień wcześniej będzie tak samo smaczny następnego dnia, także śmiało możesz go w prosty sposób zapakować i zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnię.

Alergeny w wegańskim omlecie

Lista alergenów dla wegańskiego omleta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze wegańskiego omleta

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj aby wybierać tofu fortyfikowane wapniem, produkty roślinne charakteryzują się jego niższą zawartością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
131.61
329.02
Białko (g)
7.39
18.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
19.69
49.23
Węglowodany przyswajalne (g)
16.74
41.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.95
7.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.08
7.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
2.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
5.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
1.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
3.92
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.59
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.14
7.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.46
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.69
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
1.24
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
90.00
225.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
17.46
43.66
Potas (mg)
317.82
794.55
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
122.32
305.80
Fosfor (mg)
95.82
239.55
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Magnez (mg)
48.93
122.32
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.31
8.28
Cynk (mg)
0.81
2.03
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.63
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.58
1.45
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego omleta 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego omleta

Koszt składników
22.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka z ciecierzycy
50 g
5 łyżek
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Tofu wzbogacane wapniem
90 g
1/2 kostki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 90 g
Banan
100 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
40 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 40 ml
Koszt składników
22.80