Udka na ryżu

Opublikowano: 06.09.2021 r., 10:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udka na ryżu z cytryną
Udka na ryżu
Udka na ryżu to doskonała propozycja na pyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na to pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
578 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą (1000 g)
  • Masło klarowane (70 g)
  • Bulion warzywny (400 ml)
  • Marchewka - 3 małe sztuki (300 g)
  • Ryż biały (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, curry
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na udka na ryżu krok po kroku

Marchew obierz i pokrój w słupki.

Na patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj do niego ryż. Dopraw solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym umieść ryż, marchewkę i zalej bulionem warzywnym.

Udka kurczaka dopraw solą, pieprzem i curry. Wyłóż na ryż i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Gotowe udka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na udka na ryżu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat udek na ryżu

Udka na ryżu to doskonała propozycja na proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Przepis na udka na ryżu jest łatwy w wykonaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pyszne udka na ryżu wykonasz z następujących produktów spożywczych: udka kurczaka, ryż biały, bulion warzywny, masło klarowane, marchew, sól, pieprz, curry.

Jak zrobić dobre udka na ryżu? Na początek obierz marchew i pokrój z słupki. Rozpuść masło klarowane, dodaj do ryżu. W naczyniu żaroodpornym wyłóż ryż, dopraw solą i pieprzem, dodaj marchew i zalej bulionem. Udka z kurczaka dopraw solą, pieprzem i curry. Wyłóż na ryżu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne. Błonnik zawarty w pełnych zbożach reguluje perystaltykę jelit, wspomaga trawienie oraz pomaga usuwać nadmiar cholesterolu w naszej krwi. Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego białka. Białko jest budulcem każdej komórki w naszym ciele. Odpowiada za syntezę hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Pamiętajmy aby wybierać mięso dobrej jakości. Przyprawa korzenna jaką jest curry ma właściwości bakteriobójcze. Wzmacnia odporność naszego organizmu i posiada właściwości rozgrzewające.

Podsumowując udka pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na smaczne danie na obiad dla rodziny i znajomych. Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Najlepsze mięso pochodzi od zwierząt wolno żyjących, z chowu bez antybiotyków.

Alergeny w udkach na ryżu

Lista alergenów dla udek na ryżu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze udek na ryżu

na 100g gotowej potrawy

Udka na ryżu to doskonałe danie przygotowane w piekarniku. Jest niskokaloryczne dlatego mogą je włączyć do swojego jadłospisu osoby na diecie redukcyjnej. Ryż upieczony z dodatkiem wytapiających się soków z mięsa jest pyszny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
192.75
578.26
Białko (g)
9.11
27.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
13.22
39.65
Węglowodany przyswajalne (g)
12.74
38.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.35
34.04
Tłuszcze nasycone (g)
5.40
16.19
Tłuszcze nienasycone (g)
5.95
17.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.18
12.55
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
5.30
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.07
165.22
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
165.27
495.80
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.81
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.03
3.09
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.14
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.57
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.39
124.17
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Ryboflawina (mg)
0.08
0.24
Niacyna (mg)
2.63
7.89
Foliany (µg (mcg))
7.00
21.01
Beta karoten (µg (mcg))
1228.70
3686.10
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
108.57
325.71
Potas (mg)
159.15
477.46
Wapń (mg)
10.71
32.14
Fosfor (mg)
94.26
282.77
Magnez (mg)
14.43
43.29
Żelazo (mg)
0.42
1.26
Cynk (mg)
0.92
2.77
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny udek na ryżu 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udek na ryżu

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Masło klarowane
70 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Koszt składników
47.50