Przepis na udka na ryżu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, curry
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Marchew obierz i pokrój w słupki.

Na patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj do niego ryż. Dopraw solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym umieść ryż, marchewkę i zalej bulionem warzywnym.

Udka kurczaka dopraw solą, pieprzem i curry. Wyłóż na ryż i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Gotowe udka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Udka na ryżu podane są na białym talerzu. Talerz ten stoi na drewnianej deseczce, na której leżą ćwiartki cytryny.
Udka na ryżu
Koszt przygotowania dania
30.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
578 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Udka na ryżu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o udkach na ryżu

Udka na ryżu to doskonała propozycja na proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Przepis na udka na ryżu jest łatwy w wykonaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Pyszne udka na ryżu wykonasz z następujących produktów spożywczych: udka kurczaka, ryż biały, bulion warzywny, masło klarowane, marchew, sól, pieprz, curry.

Jak zrobić dobre udka na ryżu? Na początek obierz marchew i pokrój z słupki. Rozpuść masło klarowane, dodaj do ryżu. W naczyniu żaroodpornym wyłóż ryż, dopraw solą i pieprzem, dodaj marchew i zalej bulionem. Udka z kurczaka dopraw solą, pieprzem i curry. Wyłóż na ryżu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.

Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm. Ryż biały jest łatwo strawny. Pamiętajmy jednak, że biały ryż podobnie jak oczyszczona mąka jest pozbawiany większości witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Jeśli zależy Ci aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i minerały wybieraj zboża pełne. Błonnik zawarty w pełnych zbożach reguluje perystaltykę jelit, wspomaga trawienie oraz pomaga usuwać nadmiar cholesterolu w naszej krwi. Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego białka. Białko jest budulcem każdej komórki w naszym ciele. Odpowiada za syntezę hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Pamiętajmy aby wybierać mięso dobrej jakości. Przyprawa korzenna jaką jest curry ma właściwości bakteriobójcze. Wzmacnia odporność naszego organizmu i posiada właściwości rozgrzewające.

Podsumowując udka pieczone w piekarniku to doskonały pomysł na smaczne danie na obiad dla rodziny i znajomych. Udka z kurczaka są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Najlepsze mięso pochodzi od zwierząt wolno żyjących, z chowu bez antybiotyków.

Wartości odżywcze udek na ryżu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
192.75 kcal
578.26 kcal
Białko
9.11 g
27.33 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w udkach na ryżu

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
13.22 g
39.65 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
12.74 g
38.21 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
11.35 g
34.04 g
Tłuszcze nasycone
5.21 g
15.63 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.95 g
17.85 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.18 g
12.55 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na udka na ryżu

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
165.27 µg (mcg)
495.80 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.24 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Niacyna
2.63 mg
7.89 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na udka na ryżu

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
108.57 mg
325.71 mg
Potas
159.15 mg
477.46 mg
Wapń
10.71 mg
32.14 mg
Fosfor
94.26 mg
282.77 mg
Magnez
14.43 mg
43.29 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
1.26 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.92 mg
2.77 mg
Miedź
0.06 mg
0.19 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udek na ryżu 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udkach na ryżu

Lista alergenów dla udek na ryżu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania udek na ryżu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Masło klarowane
70 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Marchewka
300 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na udka na ryżu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób