Tort czekoladowy z truskawkami

Opublikowano: 26.07.2023 r., 13:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort czekoladowy z truskawkami podany na białej paterze.
Tort czekoladowy z truskawkami
Tort czekoladowy z truskawkami to doskonała propozycja na urodzinowe ciasto dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na tort.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
403 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Czekolada gorzka (150 g)
  • Mleko 3,2% - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Masło (140 g)
  • Cukier (160 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Truskawki (400 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (400 g)
  • Cukier puder (20 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm, trzepaczka do jajek

Przepis na tort czekoladowy z truskawkami krok po kroku

Czekoladę posiekaj.

W garnku zagotuj mleko, zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na minutę.

Czekoladę wymieszaj trzepaczką, aż całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw ją do przestygnięcia.

W misce wymieszaj mąkę pszenną z kakao oraz jedną płaską łyżeczką sody oczyszczonej.

Białka oddziel od żółtek.

W misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Miękkie masło utrzyj z dodatkiem 140 gram cukru na jasną i kremową masę.

Następnie do masła stopniowo dodawaj żółtka, ciągle miksując masę.

Nie przerywając miksowania, do masy dodaj również jogurt oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę.

Następnie do masy czekoladowej dodaj mąkę z kakao i sodą i delikatnie wymieszaj składniki.

Do masy dodaj w 3 porcjach ubite białka i delikatnie wmieszaj je w masę.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wyłóż samo dno tortownicy).

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra-dół) przez około 60 minut.

Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw na okno 10 minut w formie. Po tym czasie boki ciasta oddziel nożem od formy i przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone ciasto podziel na 3 blaty.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz.

Następnie 300 gram truskawek zblenduj z pozostałym cukrem na jednolity mus.

Połowę musu wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Drugą połowę musu przelej do garnka i zagotuj.

Następnie do zagotowanego musu dodaj mus ze skrobią, mieszając, doprowadź na wrzenia. Kisiel z truskawek gotuj przez minutę i pozostaw go do ostygnięcia.

Schłodzony serek mascarpone i śmietankę ubij na gładki krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.

Na paterze ułóż jeden blat ciasta i nasącz go herbatą. Blat posmaruj 1/4 masy z mascarpone. Na krem ułóż połowę kisielu truskawkowego. Na wierzch ułóż drugi blat. Czynność powtórz z drugim blatem.

Gdy ułożysz na wierzch 3 blat ciasta, nasącz go herbatą, a pozostały krem z mascarpone rozsmaruj na boki i wierch tortu.

Na krem na wierzchu ciasta ułóż pozostałe truskawki.

Tort schłodź kilka godzin w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tort czekoladowy z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,4% osób

Więcej informacji na temat tortu czekoladowego z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Domowy tort najlepiej przygotować ze świeżymi truskawkami. Sprawdzony przepis na tort czekoladowy z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tortu potrzebne będą: czekolada gorzka, mleko, masło, cukier, jajka, jogurt, mąka pszenna, kakao, truskawki, mąka ziemniaczana, mascarpone, śmietanka 30%, cukier puder, herbata, sól oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić tort czekoladowy z truskawkami? Na początek przygotuj ciasto czekoladowe, Kisiel truskawkowy oraz krem z mascarpone. Następnie ciasto podzielna czy blaty. Na paterze ułóż jeden blat ciasta i nasącz go herbatą. Blat posmaruj 1/4 masy z mascarpone. Na krem ułóż połowę kisielu truskawkowego. Na wierzch ułóż drugi blat. Czynność powtórz z drugim blatem. Gdy ułożysz na wierzch 3 blat ciasta, nasącz go herbatą, a pozostały krem z mascarpone rozsmaruj na boki i wierch tortu. Na krem na wierzchu ciasta ułóż truskawki. Tort schłodź kilka godzin w lodówce.

Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, do których zaliczyć możemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B, sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Kakao w kuchni polskiej chętnie wykorzystywane jest jako składnik wypieków, dodatek do owsianek, koktajli, omletów czy naleśników.

Podsumowując: pyszny tort czekoladowy z truskawkami to doskonała propozycja na urodzinowe ciasto. Tort będzie doskonały zarówno na urodziny dziecka, jak i dorosłego. Tort warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Jako dekoracje do tortu możesz wykorzystać inne sezonowe owoce. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w torcie czekoladowym z truskawkami

Lista alergenów dla tortu czekoladowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Jogurt naturalny 2%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na tort czekoladowy z truskawkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tortu czekoladowego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Tort czekoladowy z truskawkami to doskonała propozycja na urodzinowe ciasto. Tort jest ciastem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie - szczególnie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
268.91
403.36
Białko (g)
3.98
5.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
19.52
29.29
Węglowodany przyswajalne (g)
18.16
27.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
2.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
19.76
29.64
Tłuszcze nasycone (g)
17.16
25.73
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
3.91
Cholesterol (mg)
57.91
86.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
8.92
13.38
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
23.90
35.85
Wapń (mg)
51.08
76.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
1.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu czekoladowego z truskawkami 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu czekoladowego z truskawkami

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mleko 3,2%
100 ml
niepełne pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Masło
140 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Truskawki
400 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Herbata czarna napar bez cukru
250 ml
1 szklanka
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 250 ml
Koszt składników
72.00