Tort czekoladowy z truskawkami
- Czekolada gorzka (150 g)
- Mleko 3,2% - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Masło (140 g)
- Cukier (160 g)
- Jajko (3 szt.)
- Jogurt naturalny 2% (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Truskawki (400 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Mascarpone (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Cukier puder (20 g)
- Herbata czarna napar bez cukru - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na tort czekoladowy z truskawkami krok po kroku
Czekoladę posiekaj.
W garnku zagotuj mleko, zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na minutę.
Czekoladę wymieszaj trzepaczką, aż całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw ją do przestygnięcia.
W misce wymieszaj mąkę pszenną z kakao oraz jedną płaską łyżeczką sody oczyszczonej.
Białka oddziel od żółtek.
W misce ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Miękkie masło utrzyj z dodatkiem 140 gram cukru na jasną i kremową masę.
Następnie do masła stopniowo dodawaj żółtka, ciągle miksując masę.
Nie przerywając miksowania, do masy dodaj również jogurt oraz roztopioną i przestudzoną czekoladę.
Następnie do masy czekoladowej dodaj mąkę z kakao i sodą i delikatnie wymieszaj składniki.
Do masy dodaj w 3 porcjach ubite białka i delikatnie wmieszaj je w masę.
Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (papierem wyłóż samo dno tortownicy).
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (góra-dół) przez około 60 minut.
Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw na okno 10 minut w formie. Po tym czasie boki ciasta oddziel nożem od formy i przełóż je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto podziel na 3 blaty.
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i osusz.
Następnie 300 gram truskawek zblenduj z pozostałym cukrem na jednolity mus.
Połowę musu wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Drugą połowę musu przelej do garnka i zagotuj.
Następnie do zagotowanego musu dodaj mus ze skrobią, mieszając, doprowadź na wrzenia. Kisiel z truskawek gotuj przez minutę i pozostaw go do ostygnięcia.
Schłodzony serek mascarpone i śmietankę ubij na gładki krem. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i dokładnie wymieszaj.
Na paterze ułóż jeden blat ciasta i nasącz go herbatą. Blat posmaruj 1/4 masy z mascarpone. Na krem ułóż połowę kisielu truskawkowego. Na wierzch ułóż drugi blat. Czynność powtórz z drugim blatem.
Gdy ułożysz na wierzch 3 blat ciasta, nasącz go herbatą, a pozostały krem z mascarpone rozsmaruj na boki i wierch tortu.
Na krem na wierzchu ciasta ułóż pozostałe truskawki.
Tort schłodź kilka godzin w lodówce.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu czekoladowego z truskawkami
Tort czekoladowy z truskawkami to doskonała propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Domowy tort najlepiej przygotować ze świeżymi truskawkami. Sprawdzony przepis na tort czekoladowy z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tortu potrzebne będą: czekolada gorzka, mleko, masło, cukier, jajka, jogurt, mąka pszenna, kakao, truskawki, mąka ziemniaczana, mascarpone, śmietanka 30%, cukier puder, herbata, sól oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić tort czekoladowy z truskawkami? Na początek przygotuj ciasto czekoladowe, Kisiel truskawkowy oraz krem z mascarpone. Następnie ciasto podzielna czy blaty. Na paterze ułóż jeden blat ciasta i nasącz go herbatą. Blat posmaruj 1/4 masy z mascarpone. Na krem ułóż połowę kisielu truskawkowego. Na wierzch ułóż drugi blat. Czynność powtórz z drugim blatem. Gdy ułożysz na wierzch 3 blat ciasta, nasącz go herbatą, a pozostały krem z mascarpone rozsmaruj na boki i wierch tortu. Na krem na wierzchu ciasta ułóż truskawki. Tort schłodź kilka godzin w lodówce.
Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, do których zaliczyć możemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B, sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Kakao w kuchni polskiej chętnie wykorzystywane jest jako składnik wypieków, dodatek do owsianek, koktajli, omletów czy naleśników.
Podsumowując: pyszny tort czekoladowy z truskawkami to doskonała propozycja na urodzinowe ciasto. Tort będzie doskonały zarówno na urodziny dziecka, jak i dorosłego. Tort warto podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Jako dekoracje do tortu możesz wykorzystać inne sezonowe owoce. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w torcie czekoladowym z truskawkami
Lista alergenów dla tortu czekoladowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Jogurt naturalny 2%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na tort czekoladowy z truskawkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze tortu czekoladowego z truskawkami
Tort czekoladowy z truskawkami to doskonała propozycja na urodzinowe ciasto. Tort jest ciastem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie - szczególnie redukcyjnej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.