Tort brzoskwiniowy z mascarpone

Opublikowano: 14.03.2024 r., 15:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort brzoskwiniowy z kremem mascarpone
Tort brzoskwiniowy z mascarpone
Tort brzoskwiniowy z mascarpone to doskonała propozycja na pyszne, urodzinowe ciasto. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny tort.
Przygotowanie 90 min
Pieczenie i Czas ubijania 40 min
324 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (150 g)
  • Cukier (220 g)
  • Mąka ziemniaczana (60 g)
  • Mascarpone - 2 małe opakowania (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier puder (40 g)
  • Brzoskwinie w syropie (800 g)
  • Migdały - płatki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, tortownica 24 cm

Przepis na tort brzoskwiniowy z mascarpone krok po kroku

Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier, ciągle ubijając masę.

Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając masę.

Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Produkty suche wsyp do ubitych białek i delikatnie wymieszaj masę.

Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i podziel na 3 części.

Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodaj cukier puder.

Następnie dodaj stopniowo serek mascarpone i wmieszaj masę.

Połowę brzoskwiń w syropie pokrój w drobną kostkę.

Jedną z części biszkoptu umieść na paterze, nasącz go sokiem z brzoskwiń i posmaruj go 1/3 kremu mascarpone. Na wierzch ułóż połowę brzoskwiń pokrojonych w kostkę.

Na wierzch połóż drugi biszkopt, nasącz go, posmaruj połową pozostałego kremu i posyp pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.

Następnie ułóż trzeci blat ciasta i posmaruj jego wierzch oraz boki pozostałym kremem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi na mniejsze kawałki a boki płatkami migdałowymi.

Gotowy tort schłodź w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tort brzoskwiniowy z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,6% osób

Więcej informacji na temat tortu brzoskwiniowego z mascarpone

Tort brzoskwiniowy z mascarpone to doskonała propozycja na pyszny tort na urodziny. Przepis na tort brzoskwiniowy z mascarpone jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tortu potrzebne będą następujące produkty: jajka, mąka tortowa, cukier, mąka ziemniaczana, mascarpone, śmietanka 36%, cukier puder, brzoskwinie w syropie, patki migdałowe oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić tort z brzoskwiniami i serkiem mascarpone? Z jajek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia przygotuj ciasto na biszkopt. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i podziel na 3 części. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj stopniowo serek mascarpone i wmieszaj masę. Jedną z części biszkoptu umieść na paterze, nasącz go sokiem z brzoskwiń i posmaruj go 1/3 kremu mascarpone. Na wierzch ułóż połowę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Na wierzch połóż drugi biszkopt, nasącz go, posmaruj połową pozostałego kremu i posyp pozostałymi brzoskwiniami. Ułóż trzeci blat ciasta i posmaruj jego wierzch oraz boki pozostałym kremem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi na mniejsze kawałki a boki płatkami migdałowymi.

Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując wiesz już, jak upiec tort brzoskwiniowy. Krem do tortu przygotowywany jest na bazie serka mascarpone i śmietanki. Tort jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w torcie brzoskwiniowym z mascarpone

Lista alergenów dla tortu brzoskwiniowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze tortu brzoskwiniowego z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Tort brzoskwiniowy z mascarpone to propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto spożywać je w umiarkowanych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
249.44
324.27
Białko (g)
3.71
4.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
21.87
28.43
Węglowodany przyswajalne (g)
21.04
27.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
16.57
21.54
Tłuszcze nasycone (g)
15.01
19.51
Tłuszcze nienasycone (g)
1.57
2.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.40
88.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina C (mg)
0.90
1.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
26.31
34.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
40.11
52.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu brzoskwiniowego z mascarpone 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu brzoskwiniowego z mascarpone

Koszt składników
58.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Mąka ziemniaczana
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Mascarpone
500 g
2 małe opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Brzoskwinie w syropie
800 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
10.43
Za 800 g
Migdały - płatki
50 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 50 g
Koszt składników
58.30