Tort brzoskwiniowy z mascarpone
- Jajko (6 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (150 g)
- Cukier (220 g)
- Mąka ziemniaczana (60 g)
- Mascarpone - 2 małe opakowania (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier puder (40 g)
- Brzoskwinie w syropie (800 g)
- Migdały - płatki (50 g)
Przepis na tort brzoskwiniowy z mascarpone krok po kroku
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier, ciągle ubijając masę.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle ubijając masę.
Do osobnej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Produkty suche wsyp do ubitych białek i delikatnie wymieszaj masę.
Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i podziel na 3 części.
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodaj cukier puder.
Następnie dodaj stopniowo serek mascarpone i wmieszaj masę.
Połowę brzoskwiń w syropie pokrój w drobną kostkę.
Jedną z części biszkoptu umieść na paterze, nasącz go sokiem z brzoskwiń i posmaruj go 1/3 kremu mascarpone. Na wierzch ułóż połowę brzoskwiń pokrojonych w kostkę.
Na wierzch połóż drugi biszkopt, nasącz go, posmaruj połową pozostałego kremu i posyp pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę.
Następnie ułóż trzeci blat ciasta i posmaruj jego wierzch oraz boki pozostałym kremem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi na mniejsze kawałki a boki płatkami migdałowymi.
Gotowy tort schłodź w lodówce.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat tortu brzoskwiniowego z mascarpone
Tort brzoskwiniowy z mascarpone to doskonała propozycja na pyszny tort na urodziny. Przepis na tort brzoskwiniowy z mascarpone jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tortu potrzebne będą następujące produkty: jajka, mąka tortowa, cukier, mąka ziemniaczana, mascarpone, śmietanka 36%, cukier puder, brzoskwinie w syropie, patki migdałowe oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić tort z brzoskwiniami i serkiem mascarpone? Z jajek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia przygotuj ciasto na biszkopt. Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej blaszki do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i podziel na 3 części. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Dodaj stopniowo serek mascarpone i wmieszaj masę. Jedną z części biszkoptu umieść na paterze, nasącz go sokiem z brzoskwiń i posmaruj go 1/3 kremu mascarpone. Na wierzch ułóż połowę brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Na wierzch połóż drugi biszkopt, nasącz go, posmaruj połową pozostałego kremu i posyp pozostałymi brzoskwiniami. Ułóż trzeci blat ciasta i posmaruj jego wierzch oraz boki pozostałym kremem. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi brzoskwiniami pokrojonymi na mniejsze kawałki a boki płatkami migdałowymi.
Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując wiesz już, jak upiec tort brzoskwiniowy. Krem do tortu przygotowywany jest na bazie serka mascarpone i śmietanki. Tort jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w torcie brzoskwiniowym z mascarpone
Lista alergenów dla tortu brzoskwiniowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
Wartości odżywcze tortu brzoskwiniowego z mascarpone
Tort brzoskwiniowy z mascarpone to propozycja na pyszne ciasto urodzinowe. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto spożywać je w umiarkowanych ilościach.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.