Tofurnik dyniowy

Opublikowano: 14.09.2022 r., 10:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegański sernik z dynią
Tofurnik dyniowy
Jeśli szukasz wegańskiego, pysznego pomysłu na ciasto, koniecznie wypróbuj tofurnik dyniowy. To bardzo prosty przepis na szybkie i dobre ciasto.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
183 kcal
Kcal w porcji
113 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (500 g)
  • Puree z dyni (265 g)
  • Banan - 1 sztuka (120 g)
  • Cukier (110 g)
  • Orzechy nerkowca (75 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mąka kukurydziana (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, sok z cytryny, laska wanilii, aromat pomarańczowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 21 cm

Przepis na tofurnik dyniowy krok po kroku

Orzechy zalej wodą i pozostaw na 5 godzin. Po tym czasie odlej wodę.

Nastaw piekarnik na 180 st. C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Tofu zblenduj z olejem, sokiem z jednej całej cytryny, skórką z cytryny, aromatem na gładką masę.

Blenderem zblenduj banana, orzechy, mąkę, cukier i puree dyniowe, by była jednolita konsystencja.

Do tofu dodaj resztę składników, ponownie całość zblenduj do połączenia składników.

Na końcu masę wymieszaj łyżką z ziarnami wanilii.

Wlej masę do tortownicy i wstaw do pieczenia.

Piecz około 25 minut.

Jak oceniasz przepis na tofurnik dyniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,9% osób

Więcej informacji na temat tofurnika dyniowego

Jeśli szukasz wegańskiego, pysznego pomysłu na ciasto, koniecznie wypróbuj tofurnik dyniowy. To bardzo prosty przepis na szybkie i dobre ciasto. Przepis na tofurnik dyniowy będzie najlepszą opcją, jeżeli masz ochotę na sernik. Jego konsystencja jest łudząco podobna. Wegański tofurnik dyniowy to dobre rozwiązanie dla osób, które unikają produktów mlecznych, jajek i nawet glutenu. Nie wiesz, jak zrobić tofurnik dyniowy? Z takim prostym przepisem otrzymasz szybkie w wykonaniu ciasto dla osób będących na diecie wegańskiej.

Tofurnik dyniowy to placek, który naśladuje jedno z dobrze znanych ciast. Jest to nic innego jak wegański pomysł na ciasto imitujące sernik. Jest to pieczone ciasto bez spodu i bez innych dodatków. Tofurnik dyniowy jest szybki do zrobienia, odliczając czas moczenia orzechów i ewentualnie przygotowywania puree z dyni. Jak zrobisz tofurnik dyniowy, możesz polać go roztopioną, wegańską czekoladą. Pyszne ciasto dobrze komponuje się ze świeżymi owocami, na przykład malinami. Możesz je ułożyć na wierzchu.

Ten tofurnik dyniowy to najlepszy pomysł na wegański, słodki wypiek. Jest to prosty przepis na najlepszy placek, gdy jesteś na diecie wegańskiej. Jak zrobić tofurnik dyniowy? Przygotuj orzechy. Dobre będzie ich wcześniejsze wymoczenie w wodzie. Dzięki temu lepiej się zblendują. Ważne jest też to, by mieć przygotowane puree z dyni. Zanim zaczniesz przygotowywać przepis na tofurnik dyniowy, sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki. Gdy czas moczenia orzechów minie, należy zblendować najpierw tofu z olejem oraz aromatami, następnie pozostałe składniki także zblendować oddzielnie. Kolejny krok to zblendowanie wszystkich składników razem i wymieszanie z ziarnami z laski wanilii. Masę przelej do tortownicy. Ciasto powinno być pieczone około 25 minut.

Jeżeli chodzi o puree z dyni, możesz skorzystać z dwóch opcji. Dobre będzie użycie zwykłego, gotowego do kupienia w sklepie puree z dyni. Możesz także zrobić je samemu. W celu zrobienia własnego puree dynię pokrój na kawałki (usuń gniazda nasienne, ale pozostaw skórę) i wyłóż skórą do dołu na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia). Upiecz do miękkości (w zależności od wielkości kawałków, dynię piecze się około 35 minut). Teraz wystarczy dynię zblendować i gotowe. Obie opcje (gotowe lub domowe puree z dyni) będą pyszne i jak najlepsze do przepisu na tofurnik dyniowy. Tofurnik dyniowy będzie najlepszy, jeżeli zrobisz go z puree z dyni hokkaido. Ona najlepiej nadaje się do słodkich wypieków.

Alergeny w tofurniku dyniowym

Lista alergenów dla tofurnika dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

W przepisie na tofurnik dyniowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat pomarańczowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tofurnika dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Dynia to roślina, która ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Obniża się ciśnienie tętnicze krwi oraz ilość cholesterolu LDL (niekorzystnego). Ma także dobre działanie na odporność. Przepis jest bogaty w białko roślinne, którego dostarcza między innymi tofu oraz orzechy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kcal)
162.78
183.94
Białko (g)
5.31
6.00
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.29
Brak danych dla: puree z dyni, mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany (g)
18.68
21.11
Węglowodany przyswajalne (g)
17.82
20.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz (g)
8.46
9.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
2.01
Tłuszcze nienasycone (g)
6.68
7.55
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.04
4.57
Brak danych dla: cukier, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.64
2.98
Brak danych dla: cukier, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.47
0.53
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.88
3.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.49
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.82
20.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód (mg)
35.05
39.61
Potas (mg)
222.40
251.31
Wapń (mg)
163.11
184.31
Fosfor (mg)
97.85
110.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.37
44.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.16
3.57
Cynk (mg)
0.85
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.27
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofurnika dyniowego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofurnika dyniowego

Koszt składników
53.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
500 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 500 g
Puree z dyni
265 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.12
Za 265 g
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Cukier
110 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 110 g
Orzechy nerkowca
75 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.62
Za 75 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka kukurydziana
30 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 30 g
Koszt składników
53.80