Tofurnik

tofurnik

Tofurnik jest wegańskim odpowiednikiem sernika, a więc pysznym ciastem na cienkim spodzie. W większej części tofurnik składa się, jak nazwa wskazuje, z tofu. Mimo że w surowej postaci tofu nie jest specjalnie wybitne w smaku, znając przepis na ciasto z tofu, można wydobyć z niego wszystko to, co najlepsze. Za pomocą przepisów na tofurnik stworzyć można słodycz zarówno kremową i delikatną, jak i naprawdę przepyszną. Ciasto nie jest trudne do przygotowania, a składniki na tofurnik dostać można w każdym sklepie spożywczym.

Tofurnik - pozostałe przepisy

Tofurnik – pomysły i przepisy na delikatny wegański sernik

Jeśli nie lubisz sernika bądź ze względu na dietę lub problemy zdrowotne nie możesz go jeść, warto wypróbować przepis na tofurnik – sernik w wegańskiej wersji, robiony z tofu. To przepyszny deser, który z pewnością polubi cała rodzina, ale i niespodziewani goście w domu. Jak zrobić prosty, wegański tofurnik bez pieczenia? Czy deser jest szybki do przygotowania? Dlaczego uważa się, że jest on nie tylko smaczny, ale i fit? Sprawdź najważniejsze informacje na temat tofurnika i dowiedz się, w jaki sposób przyrządzić go samodzielnie w domu.

Przepis na prosty, wegański tofurnik – dowiedz się, jak zrobić sernik z tofu

Co warto wiedzieć o tofurniku? Informacje, które pozwolą zrobić smaczny tofurnik

Tofurnik jest wegańską wersją sernika. Przepyszne ciasto, które można przygotować bez pieczenia, już dawno wkradło się na polskie stoły. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie od czasu do czasu nie zjeść tofurnika na deser. Inni z kolei mianowali go „najlepszym ciastem”. Mimo że przepis na ten deser nie jest specjalnie skomplikowany, warto kilka razy go przećwiczyć, aby oswoić się ze specyficznym produktem spożywczym, jakim jest tofu. Deser przyrządzić można w kilku wersjach – np. z dodatkami owoców, kakao lub wanilią. Tofurnik można zrobić na zimno, ale i upiec w piekarniku. Zanim jednak przejdziesz do konkretnego przepisu, warto zapamiętać sobie kilka zasad dotyczących przyrządzania tego pysznego deseru.

  1. Proporcje składników oraz lista produktów spożywczych, które konieczne są do zrobienia tofurnika, są inne niż wymagane do upieczenia sernika. Podstawą jest oczywiście tofu, będące mniej tłustym składnikiem niż twaróg.
  2. Aby tofu nabrało nieco aksamitnego, lekkiego i kremowego smaku, warto dodać do niego mleko kokosowe (nie napój, a tłuste mleko). Inne mleko niż kokosowe raczej tak dobrze się nie sprawdzi. Możesz ewentualnie poeksperymentować z masłem orzechowym albo masą kokosową.
  3. Jeśli chcesz, żeby tofurnik był zwarty, dodaj do niego ugotowaną kaszę w niewielkiej ilości. Nie dość, że ciasto będzie się lepiej trzymać, to w dodatku tofu straci swoją charakterystyczną „gąbczastą” formę. Im cieplejsza kasza, tym lepiej smakować będzie ciasto. Warto pamiętać, aby dokładnie ją zblendować.
  4. Zadbaj o to, aby masa na tofurnik była możliwie lejąca się, inaczej ciasto wyjdzie gumowate i twarde. Konieczna może okazać się spora ilość mleka, aby właśnie taką masę (lejącą się) zapewnić do wyrobienia ciasta.
  5. Obowiązkowym elementem tofurnika jest cytryna, która dodaje tofu kwaskowości, niemal całkiem eliminując sojowy i nieci mdły posmak.
  6. Pamiętaj o dokładnym blendowaniu masy na tofurnik, żeby konsystencją ostatecznie stała się podobna do mascarpone. Każda grudka wpłynie na ostateczny smak deseru. Właśnie dlatego blendowanie jest bardzo ważne. Możesz używać do tego np. blendera kielichowego. Świetnie sprawdzi się też blender ręczny.
  7. Warto pamiętać o dodatkach do tofurnika, ponieważ właśnie one podkreślają smak całego deseru. Dodaje się je według upodobań, więc dowolność jest w tym przypadku naprawdę ogromna (m.in. laska wanilii, kakao, pasta pistacjowa czy wiórki kokosowe).

Pieczony tofurnik, krok po kroku – sprawdź, jak go zrobić!

Chcesz przygotować pyszne ciasto w stylu wegańskim dla całej rodziny? Spróbuj upiec smaczny, lekki i domowy tofurnik! To bardzo prosty do przygotowania deser, który jest szybki i niezwykle smaczny. Nawet laik w gotowaniu spokojnie z nim sobie poradzi, zwłaszcza że przepis wcale nie jest specjalnie skomplikowany. Do przygotowania tofurnika potrzebujesz następujących składników: kasza jaglana surowa, mleko kokosowe i roślinne, tofu naturalne, cytryna, budyń waniliowy, ksylitol, wegańskie herbatniki, płatki migdałowe i gorzka czekolada (do dekoracji). Wegański sernik z kaszą jaglaną i tofu na pewno zaskoczy wszystkich domowników! To deser, który sprawdzi się również w przypadku, gdy mają zamiar odwiedzić cię niespodziewani goście.

Przepłucz wodą kaszę jaglaną, po czym zalej ją mlekiem roślinnym. Gotuj całość na małym ogniu, dopóki kasza jaglana zrobi się miękka – powinna wchłonąć cały płyn. Połam herbatniki i wrzuć je do malaksera. Dodaj do ciastek mleko kokosowe i kakao, następnie je zblenduj. Wyłóż masę na tortownicę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia – możesz również posmarować ją olejem. Wstaw wszystko do lodówki. Umieść mleko kokosowe do blendera, dorzuć pokrojone tofu i dolej sok z cytryny. Dosyp również budyń waniliowy w proszku i dokładnie zblenduj całość. Użyj w tym celu dobrego blendera ręcznego. Dodaj kaszę i zblenduj wszystko razem. Wylej masę na przygotowany spód i przez 60 minut piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Polej tofurnik roztopioną czekoladą. Możesz ozdobić ciasto płatkami migdałowymi. Gdy tofurnik wystygnie, pokrój go na kawałki i schowaj do lodówki. Deser podawaj domownikom i gościom schłodzony.

Pomysły na pyszny, domowy tofurnik – sprawdzone i proste receptury

Wegański tofurnik na zimno – prosty i pyszny deser dla całej rodziny

Wegański tofurnik jest świetnym rozwiązaniem dla całej rodziny. Można przygotować go na zimno, więc jest to przepis wręcz idealny dla osób, które nie lubią bądź nie potrafią piec ciast. To przepyszny deser na cienkim spodzie, który w większości składa się ze słodkiego serka. Mimo że naturalne tofu na surowo nie ma wybitnego smaku, odpowiednio przygotowane może całkiem zmienić konsystencję i smak na kremowy oraz bardziej delikatny. Aby przygotować tofurnik na zimno, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: migdały, suszone morele (namoczone wcześniej w ciepłej wodzie), tofu, mleko kokosowe, agar, sok z cytryny, cukier trzcinowy, sól i pasta waniliowa.

Najpierw zajmij się przygotowaniem spodu tofurnika. Wsyp migdały z solą do blendera i zmiksuj na grubą mąkę. Dodaj suszone, wcześniej namoczone morele i zmiksuj całość na gęstą masę. Wyjmij masę z blendera i ulep z niej kulę. Odłóż do lodówki na 5-10 minut. W międzyczasie wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Następnie wyjmij schłodzoną masę i wyłóż spód, palcami wciskając masę w dno tortownicy. Aby przygotować masę, otwórz schłodzone mleko kokosowe. Wyjmij z niego tłuszcz kokosowy łyżką i przelej wodę kokosową do szklanki – możesz ją później wykorzystać (np. do usmażenia naleśników albo gofrów). Przełóż tłuszcz kokosowy do rondelka z agarem i zamieszaj, gotując na małym ogniu. Gdy się zagotuje, zdejmij go z palnika.

Przelej zagotowane mleko do miksera. Możesz też oczywiście wykorzystać do tego blender ręczny. Zmiksuj wszystko w dużej misce. Następnie dodaj pozostałe składniki do gorącego mleka kokosowego i zmiksuj na aksamitny, możliwie gładki krem (bez grudek). Dodaj sok z cytryny i cukier. Gdy masa będzie już gładka i doprawiona, wylej ją na przygotowany uprzednio spód i odstaw na ok. 30 minut. Ozdób wszystko wybranymi owocami i włóż do lodówki na kilka godzin, aby schłodzić całość. Gdy tofurnik zastygnie, można będzie go pokroić i od razu podawać domownikom.

Warto pamiętać jeszcze o kilku wskazówkach, dzięki którym łatwiej będzie zrobić tofurnik. Na pewno najlepiej będzie korzystać z wysokoobrotowego blendera, który znakomicie i błyskawicznie pozwoli uzyskać masę na ciasto. Masz alergię na orzechy? Wówczas spód tofurnika zrobić można np. z ciasteczek zmiksowanych z olejem kokosowym – będzie smakować równie dobrze! Nie zapomnij o soku cytrynowym, który sprawi, że masa deseru zrobi się zbita i twarda, a tofu straci swój mdły smak. Sok ze świeżo wyciśniętej cytryny to absolutna podstawa podczas robienia tofurnika.

Przepis na pyszny, czekoladowy tofurnik – zobacz, jak łatwo go zrobić!

Jeśli szukasz przepisu na nietypowy i bardzo smaczny przepis, koniecznie spróbuj zrobić czekoladowy tofurnik dla całej rodziny. Ten wyjątkowy wegański deser posmakuje nie tylko osobom niejedzącym produktów odzwierzęcych, ale i wszystkim innym miłośnikom zdrowych słodkości. Warto pamiętać, że smak z tofu zawsze wydobyć można, gdy skropi się go kilkoma zaledwie kroplami soku ze świeżej cytryny. Warto jeść ciasto na ciepło, ponieważ wówczas smakuje naprawdę genialnie. Oczywiście ciasto z przepisu można spożywać również na zimno, jednak to właśnie ciepły tofurnik polecany jest wszystkim osobom, które chcą go skonsumować. Oto składniki, które potrzebne są do zrobienia czekoladowego tofurnika: tofu naturalne, gorzka czekolada, budyń czekoladowy, kakao 16% w proszku, sok z cytryny, pomarańcza, mleko roślinne, cukier puder, orzechy włoskie, daktyle, migdały (bez skórki), olej kokosowy i masło orzechowe.

Zmiel w blenderze orzechy z migdałami. Następnie przełóż je do osobnego naczynia. Wrzuć daktyle do blendera i zalej je ciepłą wodą – odstaw na moment. Połącz zmielone orzechy z masłem orzechowym, a także roztopionym olejem kokosowym. Zmiksuj daktyle z wodą, po czym dodaj do orzechów i porządnie wymieszaj. Masa musi się nieco lepić, jednak być też jednocześnie zwarta. Posmaruj blaszkę dowolnym olejem, wyłóż masą orzechową i wstaw do lodówki na minimum kwadrans. Sparz pomarańczę wrzątkiem i wyszoruj ją. Zetrzyj skórkę pomarańczy. Zblenduj tofu z sokiem cytrynowym, sokiem z pomarańczy i mlekiem. Dodaj do masy kakao, cukier puder i budyń w proszku – jeszcze raz zblenduj wszystko.

Posiekaj teraz połowę tabliczki czekolady i dodaj ją do masy. Dorzucić możesz do niej także skórkę pomarańczową – udekorujesz nią później także swój deser. Połóż masę na schłodzonym już spodzie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 40 minut. Gdy tofurnik nieco wystygnie, roztop drugą połowę gorzkiej czekolady i polej nią ciasto. Z wierzchu udekoruj wypiek pozostałą skórką, która doda tofurnikowi jeszcze lepszego smaku i sprawi, że deser będzie się prezentował naprawdę wspaniale.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto