Tarta bezglutenowa

Opublikowano: 23.12.2021 r., 14:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczna tarta bezglutenowa na talerzu
Tarta bezglutenowa
Jeśli cierpisz na choroby glutenozależne i zawsze musiałeś sobie odmawiać słodkich wypieków. Poznaj mój przepis na tartę bezglutenową z owocami i zmień to.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 40 min
230 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka ryżowa - 1/4 szklanki (60 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1/4 szklanki (60 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Jagody mrożone - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na tartę bezglutenową krok po kroku

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną (2 łyżki).

Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrób ciasto w rękach.

Dodaj jajko i uformuj ciasto w kulę, odstaw do lodówki na godzinę.

Jagody przełóż do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj.

Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj skrobię ziemniaczaną (łyżka)

Ciasto rozwałkuj i ułóż na blaszy do pieczenia, dodaj jagody.

Ciasto upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na tartę bezglutenową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat tarty bezglutenowej

Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego zawsze musiałeś sobie odmawiać słodkich wypieków na bazie mąki? Od teraz, nic z tego. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z mąki bezglutenowej, którą wzbogacę o moje ulubione owoce, czyli jagody. Spód będzie uniwersalny, dlatego możesz go wykorzystać do wielu wypieków i dań. Wystarczy, że dodasz swój ulubiony farsz, a pyszny deser gotowy.

Powiedziałam, deser, ale to nie jest jedyne przeznaczenie tarty bez glutenu. Będzie pyszna, także w wersji wytrawnej.

Jak widzisz, tarta bezglutenowa ma wiele zastosowań, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i wykonaj ją w swoim domu.

Mój przepis na tartę bezglutenową powstał z połączenia mąki ryżowej i owsianej, w wersji bez glutenu. Rodzaj mąki nie ma tutaj znaczenia, ważne, tylko aby nie zawierała ona glutenu. Mogą to być mąki naturalnie bezglutenowe jak ryżowa czy gryczana, ale możesz wykorzystać, także mieszanki mąk bezglutenowych. Nie ma znaczenia, na jaki rodzaj się zdecydujesz, każda będzie dobra. Warto pomieszać różne rodzaje mąk.

Korzystając z produktów bezglutenowych, koniecznie zwracaj uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Ta informacja jest bardzo ważna dla wszystkich osób, które mają alergię na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, ich układ immunologiczny jest jeszcze bardziej wrażliwy niż osób z rozpoznaną celiakią.

Skoro już wybrałeś swoje rodzaje mąk, możesz zacząć wyrabiać ciasto. Jest ono bardzo szybkie w przygotowaniu.

Wystarczy wymieszać mąki i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Następnie wyrób ciasto w rękach i uformuj kulę, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Odłóż ciasto do lodówki na godzinę, a w tym czasie przygotuj farsz z Twoich ulubionych składników.

Ciasto będzie kruche, dlatego świetnie nada się do słodkich wypieków, jak i do wytrawnej przekąski. Jeśli już wiesz jak zrobić tartę bezglutenową, wypróbuj mój przepis i przygotuj pyszne danie dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w tarcie bezglutenowej

Lista alergenów dla tarty bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze tarty bezglutenowej

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz skorzystać z dowolnej mąki bezglutenowej lub z mieszanki bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
288.19
230.55
Białko (g)
4.05
3.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
24.72
19.78
Węglowodany przyswajalne (g)
22.33
17.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
1.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
19.76
15.81
Tłuszcze nasycone (g)
12.64
10.11
Tłuszcze nienasycone (g)
7.12
5.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.77
4.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.35
1.08
Cholesterol (mg)
81.61
65.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
163.45
130.76
Witamina B6 (mg)
0.14
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.10
Witamina C (mg)
1.27
1.02
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.15
Witamina E (mg)
0.61
0.49
Retinol (µg (mcg))
159.78
127.83
Tiamina (mg)
0.12
0.09
Ryboflawina (mg)
0.09
0.07
Niacyna (mg)
0.84
0.67
Foliany (µg (mcg))
13.14
10.51
Beta karoten (µg (mcg))
46.12
36.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
21.08
16.86
Potas (mg)
139.50
111.60
Wapń (mg)
24.02
19.21
Fosfor (mg)
94.28
75.42
Magnez (mg)
25.60
20.48
Żelazo (mg)
0.77
0.62
Cynk (mg)
0.61
0.49
Miedź (mg)
0.09
0.07
Mangan (mg)
0.62
0.50
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty bezglutenowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty bezglutenowej

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
60 g
1/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
60 g
1/4 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 60 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jagody mrożone
250 g
1 szklanka
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
9.82
Za 250 g
Koszt składników
43.00