Przepis na tartę bezglutenową krok po kroku
- Mąka ryżowa 60 g 1/4 szklanki
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 60 g 1/4 szklanki
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 30 g 3 łyżki
- Masło 125 g 1/2 kostki
- Jajko 1 szt.
- Jagody mrożone 250 g 1 szklanka
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i skrobią ziemniaczaną (2 łyżki).
Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrób ciasto w rękach.
Dodaj jajko i uformuj ciasto w kulę, odstaw do lodówki na godzinę.
Jagody przełóż do garnka, dodaj odrobinę wody i podgrzewaj.
Gdy owoce zaczną się rozpadać, dodaj skrobię ziemniaczaną (łyżka)
Ciasto rozwałkuj i ułóż na blaszy do pieczenia, dodaj jagody.
Ciasto upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.
Często zadawane pytania
-
Beza pavlova
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Wegańskie bezy
-
Ciasto bezglutenowe
-
Gofry bezglutenowe
-
Ciasteczka z kleiku ryżowego
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Ciasteczka bezglutenowe
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Pierniki bezglutenowe
-
Pierniczki bezglutenowe
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Fit sernik na zimno
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasta i ciastka bezglutenowe

(liczba kalorii)
Tarta bezglutenowa - cechy przepisu
Więcej o tarcie bezglutenowej
Cierpisz na choroby glutenozależne, dlatego zawsze musiałeś sobie odmawiać słodkich wypieków na bazie mąki? Od teraz, nic z tego. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartę z mąki bezglutenowej, którą wzbogacę o moje ulubione owoce, czyli jagody. Spód będzie uniwersalny, dlatego możesz go wykorzystać do wielu wypieków i dań. Wystarczy, że dodasz swój ulubiony farsz, a pyszny deser gotowy.
Powiedziałam, deser, ale to nie jest jedyne przeznaczenie tarty bez glutenu. Będzie pyszna, także w wersji wytrawnej.
Jak widzisz, tarta bezglutenowa ma wiele zastosowań, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i wykonaj ją w swoim domu.
Mój przepis na tartę bezglutenową powstał z połączenia mąki ryżowej i owsianej, w wersji bez glutenu. Rodzaj mąki nie ma tutaj znaczenia, ważne, tylko aby nie zawierała ona glutenu. Mogą to być mąki naturalnie bezglutenowe jak ryżowa czy gryczana, ale możesz wykorzystać, także mieszanki mąk bezglutenowych. Nie ma znaczenia, na jaki rodzaj się zdecydujesz, każda będzie dobra. Warto pomieszać różne rodzaje mąk.
Korzystając z produktów bezglutenowych, koniecznie zwracaj uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. Ta informacja jest bardzo ważna dla wszystkich osób, które mają alergię na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, ich układ immunologiczny jest jeszcze bardziej wrażliwy niż osób z rozpoznaną celiakią.
Skoro już wybrałeś swoje rodzaje mąk, możesz zacząć wyrabiać ciasto. Jest ono bardzo szybkie w przygotowaniu.
Wystarczy wymieszać mąki i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Następnie wyrób ciasto w rękach i uformuj kulę, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Odłóż ciasto do lodówki na godzinę, a w tym czasie przygotuj farsz z Twoich ulubionych składników.
Ciasto będzie kruche, dlatego świetnie nada się do słodkich wypieków, jak i do wytrawnej przekąski. Jeśli już wiesz jak zrobić tartę bezglutenową, wypróbuj mój przepis i przygotuj pyszne danie dla całej Twojej rodziny.
Wartości odżywcze tarty bezglutenowej
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w tarcie bezglutenowej
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na tartę bezglutenową
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę bezglutenową
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie bezglutenowej
Lista alergenów dla tarty bezglutenowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- proszek do pieczenia