Przepis na szybkie ciasto z malinami i budyniem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g 1 szklanka
- Masło 250 g 1 kostka
- Cukier wanilinowy 10 g 2 łyżeczki
- Budyń (proszek) 70 g 1 opakowanie
- Mleko 2% 500 ml 2 szklanki
- Maliny mrożone 300 g 1 opakowanie
- Jajko 1 szt.
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj proszek do pieczenia i cukier.
Dodaj pokrojone kawałki masła i wbij jajko.
Wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na 40 minut.
Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń i gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.
Ciasto wyłóż na spód blachy do pieczenia, wlej budyń i wsyp maliny.
Na wierzchu rozsyp pokruszone kawałki pozostałego ciasta.
Całość upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Ciasto z malinami
-
Malinowa księżniczka
-
Ciasto bezowe
-
Muffinki z malinami
-
Tort z malinami
-
Krem malinowy do tortów
-
Ciasto bez pieczenia na biszkoptach
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Kruche ciasto z malinami
-
Ciasto kruche z malinami
-
Ciasto z malinami i budyniem
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto z malinami i bezą
-
Ciasto z malinami i mascarpone
-
Ciasto z mrożonych malin
-
Ciasto z malinami i galaretką
-
Tarta Thermomix
-
Ciasto z malinami

(liczba kalorii)
Szybkie ciasto z malinami i budyniem - cechy przepisu
Więcej o szybkim cieście z malinami i budyniem
Szybkie ciasto z malinami i budyniem to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest smaczne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, jakie jest dobre.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, budyń, mleko i maliny bądź inne ulubione owoce. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz pyszne w smaku ciasto.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić szybkie ciasto z malinami i budyniem?
Zaczniemy od tradycyjnego kruchego spodu. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij żółtka jaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Wtedy ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie się je łatwiej wyrabiało, ponieważ nabierze elastyczności.
Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części i odłóż do lodówki na około 30 minut.
Ciasto przed dalszą obróbką powinno być delikatnie schłodzone.
W rondelku przygotuj budyń na mleku i odstaw do ostygnięcia. Kruche ciasto wyłóż na blaszkę i wylej budyń, dodaj owoce i kolejną porcję pokruszonego ciasta.
Upiecz ciasto w piekarniku, po 45 minutach pyszne ciasto dobre. Skoro już znasz przepis na szybkie ciasto z malinami i budyniem, koniecznie go wykorzystaj.
Wartości odżywcze szybkiego ciasta z malinami i budyniem
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w szybkim cieście z malinami i budyniem
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na szybkie ciasto z malinami i budyniem
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na szybkie ciasto z malinami i budyniem
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szybkim cieście z malinami i budyniem
Lista alergenów dla szybkiego ciasta z malinami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko