Szybkie ciasto z malinami i budyniem

Opublikowano: 29.04.2022 r., 17:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszne ciasto z malinami i budyniem
Szybkie ciasto z malinami i budyniem
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz tracić dużo czasu? Świetnie się składa, poznaj mój przepis na szybkie ciasto z malinami i budyniem.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
243 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 łyżeczki (10 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Maliny mrożone - 1 opakowanie (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na szybkie ciasto z malinami i budyniem krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, dodaj proszek do pieczenia i cukier.

Dodaj pokrojone kawałki masła i wbij jajko.

Wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na 40 minut.

Mleko wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj, wsyp budyń i gotuj do momentu, gdy zgęstnieje.

Ciasto wyłóż na spód blachy do pieczenia, wlej budyń i wsyp maliny.

Na wierzchu rozsyp pokruszone kawałki pozostałego ciasta.

Całość upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z malinami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z malinami i budyniem

Szybkie ciasto z malinami i budyniem to świetny pomysł na deser w rodzinnym gronie. Ciasto jest smaczne w smaku, dodatkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, jakie jest dobre.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne Ci podstawowe składniki, czyli: mąka pszenna, cukier, jajka, budyń, mleko i maliny bądź inne ulubione owoce. Z tych kilku ogólnodostępnych składników przygotujesz pyszne w smaku ciasto.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić szybkie ciasto z malinami i budyniem?

Zaczniemy od tradycyjnego kruchego spodu. W pierwszej kolejności przesiej mąkę przez sitko i wsyp do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, wbij żółtka jaj. Zacznij wyrabiać ciasto w rękach, opcjonalnie możesz dodać kieliszek zimnej wody. Wtedy ciasto będzie miało lepszą konsystencję i będzie się je łatwiej wyrabiało, ponieważ nabierze elastyczności.

Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części i odłóż do lodówki na około 30 minut.

Ciasto przed dalszą obróbką powinno być delikatnie schłodzone.

W rondelku przygotuj budyń na mleku i odstaw do ostygnięcia. Kruche ciasto wyłóż na blaszkę i wylej budyń, dodaj owoce i kolejną porcję pokruszonego ciasta.

Upiecz ciasto w piekarniku, po 45 minutach pyszne ciasto dobre. Skoro już znasz przepis na szybkie ciasto z malinami i budyniem, koniecznie go wykorzystaj.

Alergeny w szybkim cieście z malinami i budyniem

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z malinami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z malinami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania możesz użyć dowolnych owoców, postaw na swoje ulubione.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
243.19
243.19
Białko (g)
4.55
4.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
22.19
22.19
Węglowodany przyswajalne (g)
20.80
20.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
1.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.60
15.60
Tłuszcze nasycone (g)
10.52
10.52
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
5.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.37
4.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.50
54.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
154.63
154.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.55
5.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
151.95
151.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.32
1.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.67
32.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.08
31.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
51.58
51.58
Potas (mg)
119.54
119.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.01
59.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.42
75.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.84
15.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
1.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
0.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z malinami i budyniem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z malinami i budyniem

Koszt składników
48.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier wanilinowy
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Maliny mrożone
300 g
1 opakowanie
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
48.10