Szaszłyk z karkówki

Opublikowano: 24.11.2021 r., 19:34 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szaszłyk z karkówki z warzywami
Szaszłyk z karkówki
Szaszłyki z karkówki idealnie sprawdzą się jako obiad z piekarnika, a także w sezonie grillowym. Są proste w przygotowaniu, a do tego każdy je uwielbia.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie i Marynowanie 30 min
206 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, wykałaczki

Przepis na szaszłyk z karkówki krok po kroku

Mięso pokrój w dużą kostkę, zamarynuj je w przyprawach i oliwie.

Odstaw na noc do lodówki.

Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, pieczarki przetnij na pół lub zostaw w całości.

Na dużą wykałaczkę nadziej na przemian mięso z warzywami.

Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na szaszłyk z karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat szaszłyka z karkówki

Pyszny szaszłyk z karkówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek z warzywami pieczony w piekarniku jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić szaszłyk z karkówki? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mięso należy pokroić w dużą kostkę oraz zamarynować w przyprawach i oliwie. Marynata jest kluczowa, ponieważ to ona nadaje całego aromatu. Mięso z przyprawami powinno pozostać w lodówce na całą noc. Następnie paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki możemy przeciąć na pół lub zostawić w całości. Na dużą wykałaczkę na przemian nadziewamy warzywa z mięsem. Ile piec? Wystarczy 30 minut w piekarniku, który nagrzany jest do temperatury 180 stopni. Opcjonalnie szaszłyki można również przygotować z dodatkiem boczku.

Przepis na szaszłyki z karkówki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki czerwonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera również likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.

Szaszłyki z warzywami posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Można również przygotować je w grillu elektrycznym lub ogrodowym. Dobra karkówka powinna długo się marynować tak, aby przeszła przyprawami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w szaszłyku z karkówki

Lista alergenów dla szaszłyka z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze szaszłyka z karkówki

na 100g gotowej potrawy

Karkówka należy do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu. Jeśli jadamy ją często warto zamienić ją również na chude mięso np. drób.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
147.43
206.40
Białko (g)
17.90
25.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
1.65
2.31
Węglowodany przyswajalne (g)
1.20
1.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
7.39
10.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
3.45
Tłuszcze nienasycone (g)
4.93
6.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
5.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
1.59
Cholesterol (mg)
45.33
63.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
13.23
18.52
Witamina B6 (mg)
0.29
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
0.89
Witamina C (mg)
11.06
15.48
Witamina D (µg (mcg))
0.67
0.94
Witamina E (mg)
0.60
0.85
Retinol (µg (mcg))
0.67
0.93
Tiamina (mg)
0.42
0.59
Ryboflawina (mg)
0.26
0.37
Niacyna (mg)
4.13
5.79
Foliany (µg (mcg))
10.45
14.63
Beta karoten (µg (mcg))
129.99
181.98

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
45.46
63.64
Potas (mg)
304.30
426.02
Wapń (mg)
11.78
16.49
Fosfor (mg)
183.68
257.15
Magnez (mg)
16.46
23.04
Żelazo (mg)
0.82
1.15
Cynk (mg)
2.21
3.10
Miedź (mg)
0.14
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyka z karkówki 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyka z karkówki

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
56.50