Kotlety jajeczne

Opublikowano: 21.04.2021 r., 11:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety jajeczne podane na małym ozdobnym talerzu, udekorowane natką.
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne to świetny pomysł na sycący posiłek. Są pyszne i bardzo łatwe w wykonaniu, dlatego nadają się idealnie na ekspresowy obiad. Polubią je też dzieci.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
458 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Bułka tarta 4 łyżki (40 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, duża miska

Przepis na kotlety jajeczne krok po kroku

5 jajek ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Włóż do dużej miski i rozgnieć za pomocą widelca.

Do jajka dodaj 2 łyżki bułki tartej, wbij jedno surowe jajko i dopraw solą i pieprzem. Skrój drobno natkę pietruszki i szczypiorek, dodaj do masy i wymieszaj za pomocą łyżki. Uformuj małe kotleciki.

Na mały talerzy wysyp 2 łyżki bułki tartej i obtocz w niej kotleciki.

Rozgrzej olej na dużej patelni i włóż na nią kotleciki. Smaż po 2 minuty z każdej strony, by były rumiane.

Jak oceniasz przepis na kotlety jajeczne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat kotletów jajecznych

Kotlety jajeczne są wspaniałym pomysłem na pyszny i sycący obiad. Ich wspaniały smak i miękkie wnętrze sprawia, że ciężko przejść obok nich obojętnie. Dodatkowo, są dużo zdrowsze niż tradycyjna mięsna alternatywa. Na pewno przypadną do gustu nawet dzieciom, ze względu na łagodny smak.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kotlety jajeczne, które będą odpowiednio soczyste i pyszne, a ich przygotowanie nie zabierze zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Dzięki niemu przygotujesz prawdziwe, aromatyczne kotlety jajeczne ze szczypiorkiem.

Przepis na kotlety jajeczne jest bardzo prosty, a całość prezentuje się naprawdę efektownie. Na pierwszy rzut oka ciężko jest odróżnić je od tradycyjnych mięsnych kotletów, jednak ich smak jest lżejszy i bardziej ziołowy. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom świeżej natki pietruszki i szczypiorku, które świetnie komponują się z jajeczną masą.

Te pyszne klopsy stanowią idealną, zdrowszą alternatywę dla kotletów z mięsa. Mają dużo białka, jednak są znacznie lżejsze. Ponadto zawierają sporo cennych składników odżywczych dostępnych w jajkach. Warto dodać do nich sporo zieleniny, tak by były jeszcze zdrowsze i pyszniejsze. Te pulpety sprawdzą się też jako danie obiadowe dla dzieci. Są bardzo wartościowe i sycące. Na pewno docenią je również miłośnicy bezmięsnych rozwiązań. To świetne rozwiązanie dla wegetarian czy laktoowowegetarian. Mogą sobie na nie pozwolić również osoby na diecie redukcyjnej, gdyż zawierają sporo białka, które ułatwia budowanie masy mięśniowej.

To dobra opcja na obiad ale także na kolacje. Można je jeść same, albo dodać ziemniaki czy kaszę i dobrą surówkę. Warto wybierać taką z zielonych warzyw liściastych.

Kotlety smakują naprawdę wybornie zwłaszcza, gdy masa jajeczna zmieszana jest ze szczypiorkiem. Można także przygotować kotlety jajeczne z serem, dzięki temu będą nawet smaczniejsze i bardziej odżywcze. Niestety ta wersja będzie już mniej fit. Do takich kotletów sprawdzi się żółty tarty ser lub mozzarella.

Alergeny w kotletach jajecznych

Lista alergenów dla kotletów jajecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów jajecznych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
247.64
458.13
Białko (g)
11.28
20.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
7.51
13.90
Węglowodany przyswajalne (g)
7.08
13.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
18.92
35.00
Tłuszcze nasycone (g)
5.14
9.50
Tłuszcze nienasycone (g)
13.78
25.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.92
20.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.86
5.28
Cholesterol (mg)
295.81
547.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
127.23
235.37
Witamina B6 (mg)
0.15
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.74
1.37
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.59
2.94
Witamina E (mg)
2.47
4.58
Retinol (µg (mcg))
127.23
235.37
Tiamina (mg)
0.13
0.23
Ryboflawina (mg)
0.40
0.75
Niacyna (mg)
0.70
1.30
Foliany (µg (mcg))
47.69
88.22
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
183.69
339.82
Potas (mg)
128.73
238.16
Wapń (mg)
62.28
115.21
Fosfor (mg)
173.35
320.70
Magnez (mg)
13.69
25.32
Żelazo (mg)
1.92
3.55
Cynk (mg)
1.17
2.16
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów jajecznych 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów jajecznych

Koszt składników
28.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
28.80