Przepis na schab w sosie własnym krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 1000 g
- Cebula 50 g mała cebula
- Czosnek 12 g 2 ząbki
- Natka pietruszki 6 g 1 łyżeczka
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 12 g 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy 15 g 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy 12 ml
Mięso pokrój na 8-10 plastrów.
Na patelni rozgrzej olej.
Kotlety obtocz w mące i usmaż na dużym ogniu na złoty kolor. Powinna wystarczyć jedna minuta z każdej strony.
Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej wodą na wysokość mięsa.
Dodaj cebulę posiekaną w piórka, ząbki czosnku, sporą szczyptę soli i pieprzu, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę kminku, liścia laurowego oraz dwa ziela. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki.
Schab piecz 2 godziny, pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Śledzie pod pierzynką
-
Bigos
-
Pierniki
-
Kutia
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Keks
-
Kaczka z jabłkami
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Bigos wigilijny
-
Makiełki
-
Ciasto na uszka
-
Szybkie pierniczki
-
Karp pieczony
-
Turron
-
Szybkie potrawy wigilijne

(liczba kalorii)
Schab w sosie własnym - cechy przepisu
Więcej o schabie w sosie własnym
Schab w sosie własnym to najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z nutą pomidorów idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Schab możesz podać z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną, surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią. Przepis ten będzie idealną propozycją na obiad, codzienny, świąteczny lub uroczysty.
Przepis na schab w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Dzięki obsmażeniu kotletów, cały smak pozostaje w mięsie. Do sosu można dodać odrobinę śmietany 12% lub śmietanki 30%. Sos można pozostawić w takiej formie jak w przepisie, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Duszony schab w sosie własnym z cebulą i papryką przypadną do gustu wielu osobom.
Jak przygotować sos ze schabu? Nic w tym trudnego. Sos możesz przygotować na wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie warzywnym. Jeśli masz wywar z warzyw obowiązkowo użyj go do przygotowania sosu, będzie on bardziej wyrazisty w smaku. Jednak ten przygotowany na wodzie z dodatkiem przypraw i warzyw wcale nie jest gorszy. Ważne aby sos przygotowany na wodzie dobrze doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, natką pietruszki. Do gotowania koniecznie dodaj cebulę. Możesz również eksperymentować ze smakiem i dodać włoszczyznę, suszone warzywa czy selera naciowego. Sos możesz zagęścić mąką z ciecierzycy, dzięki temu danie będzie miało jeszcze niższy indeks i ładunek glikemiczny oraz będą mogły spożywać je osoby na diecie eliminującej gluten. Wtedy pomiń obsmażanie mięsa, jedynie obtocz je w mące i przełóż do naczynia żaroodpornego. A jak zrobić pieczeń ze schabu w sosie z piekarnika dowiesz się z dokładnego przepisu.
Kotlety ze schabu w sosie to idealne danie na obiad, który praktycznie robi się sam. W trakcie pieczenia się mięsa możesz przygotować pozostałe składniki dania. Dzięki czemu zaoszczędzisz czas, na przykład na przygotowanie pysznego deseru.
Wartości odżywcze schabu w sosie własnym
Energia i białka
(211g)
Węglowodany w schabie w sosie własnym
(211g)
Tłuszcze
(211g)
Witaminy w przepisie na schab w sosie własnym
(211g)
Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie własnym
(211g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabie w sosie własnym
Lista alergenów dla schabu w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista