Schab w sosie własnym

Opublikowano: 23.04.2021 r., 15:28 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie własnym podanym na białym talerzu z groszkiem i puree ziemniaczanym, na blacie z gałązek.
Schab w sosie własnym
Wypróbuj przepis na najlepszy schab w sosie własnym. Delikatny, soczysty i pyszny w smaku. Najszybszy i najłatwiejszy przepis na najsmaczniejszy schab pieczony w sosie własnym.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie i Czas duszenia 130 min
333 kcal
Kcal w porcji
211 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
  • Cebula mała cebula (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (12 g)
  • Natka pietruszki 1 łyżeczka (6 g)
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 2 łyżki (12 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka (15 g)
  • Olej rzepakowy (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na schab w sosie własnym krok po kroku

Mięso pokrój na 8-10 plastrów.

Na patelni rozgrzej olej.

Kotlety obtocz w mące i usmaż na dużym ogniu na złoty kolor. Powinna wystarczyć jedna minuta z każdej strony.

Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej wodą na wysokość mięsa.

Dodaj cebulę posiekaną w piórka, ząbki czosnku, sporą szczyptę soli i pieprzu, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę kminku, liścia laurowego oraz dwa ziela. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz natkę pietruszki.

Schab piecz 2 godziny, pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie własnym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie własnym

Schab w sosie własnym to najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z nutą pomidorów idealnie współgra z delikatnym mięsem wieprzowym. Do dania pasują zarówno gotowane jak i pieczone ziemniaki, a także kasza. Schab możesz podać z buraczkami na ciepło lub na zimno, kapustą duszoną, surówką z kapusty białej, pekińskiej, marchewki, selera lub mizerią. Przepis ten będzie idealną propozycją na obiad, codzienny, świąteczny lub uroczysty.

Przepis na schab w sosie jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu, a także składa się ze składników, które bez problemu kupisz w najbliższym sklepie, a większość masz w domu. Dzięki obsmażeniu kotletów, cały smak pozostaje w mięsie. Do sosu można dodać odrobinę śmietany 12% lub śmietanki 30%. Sos można pozostawić w takiej formie jak w przepisie, wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Duszony schab w sosie własnym z cebulą i papryką przypadną do gustu wielu osobom.

Jak przygotować sos ze schabu? Nic w tym trudnego. Sos możesz przygotować na wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie warzywnym. Jeśli masz wywar z warzyw obowiązkowo użyj go do przygotowania sosu, będzie on bardziej wyrazisty w smaku. Jednak ten przygotowany na wodzie z dodatkiem przypraw i warzyw wcale nie jest gorszy. Ważne aby sos przygotowany na wodzie dobrze doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, natką pietruszki. Do gotowania koniecznie dodaj cebulę. Możesz również eksperymentować ze smakiem i dodać włoszczyznę, suszone warzywa czy selera naciowego. Sos możesz zagęścić mąką z ciecierzycy, dzięki temu danie będzie miało jeszcze niższy indeks i ładunek glikemiczny oraz będą mogły spożywać je osoby na diecie eliminującej gluten. Wtedy pomiń obsmażanie mięsa, jedynie obtocz je w mące i przełóż do naczynia żaroodpornego. A jak zrobić pieczeń ze schabu w sosie z piekarnika dowiesz się z dokładnego przepisu.

Kotlety ze schabu w sosie to idealne danie na obiad, który praktycznie robi się sam. W trakcie pieczenia się mięsa możesz przygotować pozostałe składniki dania. Dzięki czemu zaoszczędzisz czas, na przykład na przygotowanie pysznego deseru.

Alergeny w schabie w sosie własnym

Lista alergenów dla schabu w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista

Wartości odżywcze schabu w sosie własnym

na 100g gotowej potrawy

Schab w sosie własnym to danie, które może być często spożywane. Pomijając etap obsmażania mięsa będzie pysznym daniem w diecie łatwo strawnej. Danie możesz wykonać również w wersji bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(211g)
Energia (kcal)
158.19
333.78
Białko (g)
19.85
41.88
Fenyloalanina (mg)
0.84
1.77
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(211g)
Węglowodany (g)
1.85
3.91
Węglowodany przyswajalne (g)
1.56
3.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(211g)
Tłuszcz (g)
7.40
15.62
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
6.08
Tłuszcze nienasycone (g)
4.52
9.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.41
7.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
2.34
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna 2000 pełnoziarnista.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.52
127.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(211g)
Witamina A (µg (mcg))
4.21
8.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.69
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.69
3.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.76
Witamina E (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.90
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.62
1.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
7.33
15.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
2.35
4.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
39.73
83.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(211g)
Sód (mg)
44.85
94.63
Potas (mg)
368.51
777.56
Wapń (mg)
10.93
23.06
Fosfor (mg)
212.43
448.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.53
55.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.59
1.25
Cynk (mg)
1.46
3.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie własnym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie własnym

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Cebula
50 g
mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Natka pietruszki
6 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 6 g
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
12 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 12 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1 łyżeczka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Olej rzepakowy
12 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.08
Za 12 ml
Koszt składników
46.50