Kotlety rybne

Opublikowano: 24.04.2021 r., 1:14 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety rybne na żeliwnej patelni
Kotlety rybne
Kotlety rybne są bardzo smaczne i idealnie nadają się na obiad. Można je przygotować m.in. z dorsza lub z mintaja. Sprawdź, jak wygląda przepis na kotlety rybne!
Przygotowanie 40 min
371 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (15 g)
  • Koperek - 2 łyżeczki (8 g)
  • Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
  • Bułka pszenna - 1 czerstwa bułka kajzerka (60 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, miska, maszynka do mięsa

Przepis na kotlety rybne krok po kroku

Bułkę umieść w misce i zalej mlekiem. Gdy bułka nasiąknie mlekiem, należy ją odcinać i przełożyć do dużej miski.

Sprawdź dokładnie filet z dorsza (nie może mieć żadnych ości). Następnie zmiel filet przez maszynkę do mięsa. Dołóż do miski.

Do miski dodaj jajko, starty na tarce czosnek, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj rękoma.

Na patelni rozgrzej olej.

Kotlety uformuj w kulkę, a potem nieco spłaszcz i obtocz w bułce tartej.

Smaż do zarumienienia z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlety rybne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat kotletów rybnych

Kotlety rybne są bardzo często uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też chętnie po nie sięgają. Przygotowanie kotletów z ryby mielonej nie jest trudne, a także nie zajmuje bardzo dużo czasu. Jest to idealny pomysł na obiad.

Jak zrobić kotlety rybne? Przede wszystkim istotne jest to, aby ryba nie miała żadnych ości i została zmielona. Później trzeba połączyć ją z resztą składników, uformować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej, a następnie usmażyć.

Te pyszne kotlety rybne można przygotować na różne sposoby. Do mielonego filetu z ryby możesz dodać ugotowany wcześniej ryż lub ziemniaki. Poza koperkiem odpowiedni będzie tak szczypiorek. Możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki. Można łączyć różne rodzaje ryb ze sobą (np. chude z tłustymi). Odpowiedni będzie m.in. mintaj oraz łosoś.

Cebulę możesz zetrzeć na tarce na małych oczkach lub najpierw ją przysmażyć na patelni (np. na maśle lub oliwie z oliwek) z dodatkiem czosnku. Pamiętaj, a w tym drugim przypadku poczekać, aż cebulka z czosnkiem przestygnie.

Bułka może nasiąknąć mlekiem już po 5 min, choć zazwyczaj trzeba poczekać 15-20 min, zwłaszcza przy czerstwiej bułce. Podane w przepisie ilości oleju i bułki tartej są orientacyjne. Wszystko zależy od tego, jak duże kotlety zrobisz i na jakiej patelni będziesz je smażyć.

Do kotletów możesz wykorzystać także mrożoną rybę. Po jej rozmrożeniu należy dobrze odcisnąć ją z wody. Rybę możesz zblendować mikserem. Ostatecznie uda się ją także poszatkować nożem, choć zajmie to nieco czasu. Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi. Jeżeli konsystencja masy jest zbyt wodnista, możesz dodać bułkę tartą.

Kotleciki z ryby możesz też upiec w piekarniku. Wtedy kotlety należy ułożyć na blaszce i piec przez ok. 26-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (termoobieg). W połowie tego czasu należy odwrócić je na drugą stronę.

Przepis na kotlety rybne jest bardzo prosty. Te klopsy rybne nadają się m.in. na wigilię (zwłaszcza dla dzieci). Można je przygotować np. z mintaja lub z dorsza. Mielone rybne kotlety można podać z różnymi dodatkami, m.in. frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. Odpowiednia będzie sałatka z sałatą karbowaną, serem feta, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem winegret na bazie soku z cytryny. Możesz też pokusić się na sos śmietanowo-cytrynowy.

Alergeny w kotletach rybnych

Lista alergenów dla kotletów rybnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Bułka pszenna

Wartości odżywcze kotletów rybnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
218.26
371.05
Białko (g)
11.26
19.15
Fenyloalanina (mg)
0.42
0.72
Brak danych dla: jajko, mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
13.73
23.33
Węglowodany przyswajalne (g)
12.88
21.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
12.85
21.85
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
3.06
Tłuszcze nienasycone (g)
11.05
18.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.63
12.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.42
5.81
Cholesterol (mg)
37.48
63.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
32.94
56.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.59
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.45
2.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.21
Witamina E (mg)
0.46
0.78
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.31
51.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.04
3.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.34
41.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.70
1.20
Brak danych dla: koperek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
165.27
280.96
Potas (mg)
259.18
440.61
Wapń (mg)
74.00
125.80
Fosfor (mg)
148.00
251.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.16
42.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
1.96
Cynk (mg)
0.61
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów rybnych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów rybnych

Koszt składników
43.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Czosnek
15 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koperek
8 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 8 g
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Bułka pszenna
60 g
1 czerstwa bułka kajzerka
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
43.90