Kurczak z warzywami

Opublikowano: 29.05.2021 r., 14:13 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony kurczak z warzywami w białej brytwance
Kurczak z warzywami
Kurczak z warzywami to idealny pomysł na szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Pieczone mięso z pieczonymi jarzynami w aromatycznych przyprawach.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 40 min
332 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 1 filet (100 g)
  • Brokuły - kilka różyczek (150 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (45 g)
  • Kalafior - kilka różyczek (150 g)
  • Cebula - pół sztuki (50 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na kurczaka z warzywami krok po kroku

Warzywa kroimy na mniejsze kawałki.

Mięso i warzywa obtaczamy w oliwie i przyprawach.

Układamy w naczyniu żaroopornym i pieczemy ok. 30-35 minut w 190 stopniach.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z warzywami

Kurczak z warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie niskokaloryczne, a jednocześnie dostarczające białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych, charakteryzuje się więc wysoką wartością odżywczą. To danie dla każdego, również dla dzieci. Bez obaw mogą je przygotować również osoby z cukrzycą oraz chorobami serca, na przykład miażdżycą, nadciśnieniem, czy podwyższonym stężeniem cholesterolu, ponieważ kurczak z warzywami ma niski indeks glikemiczny oraz charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Najłatwiej przygotować posiłek w formie pieczonej. Przepis na kurczaka z warzywami jest bardzo prosty i szybki. Tak naprawdę przygotowanie trwa nie więcej niż 10-15 minut. Reszta czasu to pieczenie podczas którego można zająć się czymś innym i tylko co jakiś czas zaglądać do piekarnika, aby sprawdzić czy mięso z jarzynami są już wystarczająco wypieczone. To tylko jeden pomysł na kurczaka z warzywami, można przygotować go na wiele innych sposobów. Może to być na przykład szaszłyk, a jeśli masz ochotę na duszonego kurczaka z warzywami również nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w takiej formie. Wybór warzyw jest zależny od indywidualnym preferencji i nie ma w tej kwestii żadnych ograniczeń. Kurczaka z warzywami można przygotować w duchu zero waste i potraktować jako tak zwany "sprzątacz lodówki", wykorzystując te warzywa, które aktualnie zalegają w lodówce i niewykorzystane mogłyby się zepsuć. Kurczak świetnie komponuje się z marchewkami, papryką, cukinią i bakłażanem, ale również ziemniakami, batatami, czy burakami. Można też upiec kurczaka z kalafiorem, brokułem czy brukselką. Bardzo ważne jest też odpowiednie przyprawienie warzyw i mięsa. Można w tym celu wykorzystać gotowe mieszanki przypraw do mięs pieczonych, jak również skorzystać ze świeżych lub suszonych ziół, na przykład rozmarynu, majeranku, czosnku, słodkiej papryki, czy ziół prowansalskich. Poznaj przepis na pysznego, pieczonego kurczaka z warzywami.

Alergeny w kurczaku z warzywami

Lista alergenów dla kurczaka z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z warzywami

Wartości odżywcze kurczaka z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Kurczak z warzywami to idealny pomysł na obiad dla osób odchudzających się. Mogą z niego skorzystać również osoby z cukrzycą, nadciśnieniem, podwyższonym cholesterolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
66.41
332.03
Białko (g)
6.06
30.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.23
26.13
Węglowodany przyswajalne (g)
3.44
17.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
8.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.72
13.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.78
3.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
9.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.60
8.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
1.72
Cholesterol (mg)
14.46
72.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
85.40
426.98
Witamina B6 (mg)
0.29
1.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.21
Witamina C (mg)
42.07
210.35
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.71
3.56
Retinol (µg (mcg))
1.78
8.91
Tiamina (mg)
0.06
0.32
Ryboflawina (mg)
0.10
0.49
Niacyna (mg)
2.34
11.71
Foliany (µg (mcg))
41.00
205.00
Beta karoten (µg (mcg))
845.59
4227.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
34.21
171.04
Potas (mg)
291.80
1459.01
Wapń (mg)
26.72
133.61
Fosfor (mg)
80.84
404.21
Magnez (mg)
18.30
91.49
Żelazo (mg)
0.47
2.37
Cynk (mg)
0.37
1.87
Miedź (mg)
0.04
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z warzywami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z warzywami

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
1 filet
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Brokuły
150 g
kilka różyczek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Kalafior
150 g
kilka różyczek
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Cebula
50 g
pół sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
52.50