Przepis na gulasz węgierski krok po kroku
- Udziec wołowy 1000 g
- Papryka czerwona 440 g 2 średnie sztuki
- Papryka zielona 200 g 1 sztuka
- Cebula 300 g 3 duże
- Smalec 100 g
- Czosnek 24 g 4 ząbki
- Bulion warzywny 250 ml
- Marchewka 70 g
- Ziemniaki średnie 350 g 5-6 średnich sztuk
Mięso umyj i pokrój w równą kostkę.
W garnku rozgrzej smalec.
Dwie cebule drobno pokrój a jedną pokrój w ósemki.
Do garnka dodaj całą cebulę. Gdy będzie szklista dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podsmaż przez 30 sekund i dodaj mięso. Szybko podsmaż i dodaj 2 pokrojone w kostkę czerwone papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i papryki ostrej.
Mięso z przyprawami i papryką smaż 30 sekund.
Zalej bulionem warzywnym, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki i zmniejsz ogień tak aby potrawa delikatnie się gotowała.
Gotuj 1 godzinę a następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki kminku.
Gotuj 30 minut.
Do podania możesz posypać natką pietruszki.
Często zadawane pytania
-
Zupa gulaszowa
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Strogonow wołowy
-
Carbonada
-
Eintopf
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Zupa gulaszowa Thermomix
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Gulasz wołowy na winie
-
Gulasz wołowy w sosie własnym
-
Gulasz wołowy

(liczba kalorii)
Gulasz węgierski - cechy przepisu
Więcej o gulaszu węgierskim
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się z ziemniaków, papryki, mięsa, cebuli i marchwi. Przygotowywana była w kotłach nad ogniskami. Po całym dniu pracy danie to zaspokajało idealnie potrzeby pasterzy. Danie to dopiero w XVIII wieku zaczęło gości na stołach innych a nie tylko pasterzy. Od tego czasu zaczynał się robić coraz bardziej popularny aż przepis na danie opuścił kraj. Gulasz jest narodowym daniem węgierskim, w kraju tym wciąż jest podawany jako zupa. W Polsce na popularności zyskał gulasz w formie gęstego sosu mięsnego zazwyczaj bez dodatku warzyw przyprawiony jedynie solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim z dodatkiem cebuli i czosnku.
Gulasz węgierski to zupa, która oprócz mięsa zawiera także ziemniaki i marchew. W Polsce danie to nazywa się zupą gulaszową, a na Węgrzech można go znaleźć w menu w pozycjach zup lub dań głównych. Najczęściej wybierane mięso wołowe na gulasz to łopatka, karkówka lub udziec, jest ono delikatnie przerośnięte tłuszczem dzięki czemu po ugotowaniu jest miękkie i soczyste. Ważne aby składniki na sos węgierski były dobrej jakości, ponieważ to one gwarantują najlepszy smak dania. Jak zrobić gulasz po węgiersku z papryką aby był gęstszy od tego tradycyjnego? Najszybszym sposobem jest obtoczenie kawałków mięsa w mące i szybki przesmażeniu ich. Dzięki temu tworzymy coś w stylu zasmażki oraz zamykamy powierzchnię mięsa dzięki czemu cały jego smak pozostaje w kawałkach. Drugim sposobem jest przygotowanie zasmażki pod koniec gotowania, która zagęści sos, a trzecim przygotowanie zawiesiny mąki, wody i/lub śmietany oraz dodanie jej pod koniec gotowania mięsa. Najważniejszym etapem przygotowania gulaszu węgierskiego jest gotowanie, to ono zapewnia mięsu delikatność i soczystość.
Przepis na gulasz węgierski jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujesz tylko odrobinę czasu aby odpowiednio go ugotować. A jak zrobić gulasz po węgiersku dowiesz się z dokładnego przepisu. Wypróbuj najlepszy przepis na pyszny, domowy gulasz po węgiersku.
Wartości odżywcze gulaszu węgierskiego
Energia i białka
(293g)
Węglowodany w gulaszu węgierskim
(293g)
Tłuszcze
(293g)
Witaminy w przepisie na gulasz węgierski
(293g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz węgierski
(293g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu węgierskim
Lista alergenów dla gulaszu węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny