Przepis na gulasz węgierski krok po kroku

Składniki
  • Udziec wołowy 1000 g
  • Papryka czerwona 440 g 2 średnie sztuki
  • Papryka zielona 200 g 1 sztuka
  • Cebula 300 g 3 duże
  • Smalec 100 g
  • Czosnek 24 g 4 ząbki
  • bulion warzywny 250 ml
  • Marchewka 70 g
  • Ziemniaki średnie 350 g 5-6 średnich sztuk
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka wędzona, papryka ostra
To będzie niezbędne
garnek, praska do czosnku

Mięso umyj i pokrój w równą kostkę.

W garnku rozgrzej smalec.

Dwie cebule drobno pokrój a jedną pokrój w ósemki.

Do garnka dodaj całą cebulę. Gdy będzie szklista dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podsmaż przez 30 sekund i dodaj mięso. Szybko podsmaż i dodaj 2 pokrojone w kostkę czerwone papryki, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i papryki ostrej.

Mięso z przyprawami i papryką smaż 30 sekund.

Zalej bulionem warzywnym, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę oraz ziemniaki i zmniejsz ogień tak aby potrawa delikatnie się gotowała.

Gotuj 1 godzinę a następnie dodaj pokrojoną w paski czerwoną i zieloną paprykę, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki kminku.

Gotuj 30 minut.

Do podania możesz posypać natką pietruszki.

Gulasz węgierski podany w czwarnej misce na drewnianym blacie
Gulasz węgierski
Koszt przygotowania dania
67.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
17

Gulasz węgierski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gulaszu węgierskim

Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się z ziemniaków, papryki, mięsa, cebuli i marchwi. Przygotowywana była w kotłach nad ogniskami. Po całym dniu pracy danie to zaspokajało idealnie potrzeby pasterzy. Danie to dopiero w XVIII wieku zaczęło gości na stołach innych a nie tylko pasterzy. Od tego czasu zaczynał się robić coraz bardziej popularny aż przepis na danie opuścił kraj. Gulasz jest narodowym daniem węgierskim, w kraju tym wciąż jest podawany jako zupa. W Polsce na popularności zyskał gulasz w formie gęstego sosu mięsnego zazwyczaj bez dodatku warzyw przyprawiony jedynie solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim z dodatkiem cebuli i czosnku.

Gulasz węgierski to zupa, która oprócz mięsa zawiera także ziemniaki i marchew. W Polsce danie to nazywa się zupą gulaszową, a na Węgrzech można go znaleźć w menu w pozycjach zup lub dań głównych. Najczęściej wybierane mięso wołowe na gulasz to łopatka, karkówka lub udziec, jest ono delikatnie przerośnięte tłuszczem dzięki czemu po ugotowaniu jest miękkie i soczyste. Ważne aby składniki na sos węgierski były dobrej jakości, ponieważ to one gwarantują najlepszy smak dania. Jak zrobić gulasz po węgiersku z papryką aby był gęstszy od tego tradycyjnego? Najszybszym sposobem jest obtoczenie kawałków mięsa w mące i szybki przesmażeniu ich. Dzięki temu tworzymy coś w stylu zasmażki oraz zamykamy powierzchnię mięsa dzięki czemu cały jego smak pozostaje w kawałkach. Drugim sposobem jest przygotowanie zasmażki pod koniec gotowania, która zagęści sos, a trzecim przygotowanie zawiesiny mąki, wody i/lub śmietany oraz dodanie jej pod koniec gotowania mięsa. Najważniejszym etapem przygotowania gulaszu węgierskiego jest gotowanie, to ono zapewnia mięsu delikatność i soczystość.

Przepis na gulasz węgierski jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujesz tylko odrobinę czasu aby odpowiednio go ugotować. A jak zrobić gulasz po węgiersku dowiesz się z dokładnego przepisu. Wypróbuj najlepszy przepis na pyszny, domowy gulasz po węgiersku.

Wartości odżywcze gulaszu węgierskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (293g)
Energia (kalorie)
111.30 kcal
326.10 kcal
Białko
7.69 g
22.54 g
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (293g)
Tłuszcz
6.61 g
19.38 g
Tłuszcze nasycone
3.21 g
9.40 g
Tłuszcze nienasycone
3.40 g
9.98 g
Tłuszcze jednonasycone
2.77 g
8.11 g
Brak danych dla: ziemniaki średnie.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.87 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz węgierski

Na 100g
Na porcję (293g)
Witamina B6
0.30 mg
0.88 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.40 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Niacyna
3.47 mg
10.17 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Foliany
17.41 µg (mcg)
51.00 µg (mcg)
Brak danych dla: smalec, bulion warzywny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz węgierski

Na 100g
Na porcję (293g)
Sód
58.85 mg
172.43 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Potas
250.97 mg
735.35 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Wapń
12.65 mg
37.06 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Fosfor
95.08 mg
278.60 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Magnez
16.10 mg
47.18 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Żelazo
0.53 mg
1.57 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Cynk
1.06 mg
3.11 mg
Miedź
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu węgierskiego 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu węgierskim

Lista alergenów dla gulaszu węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka wędzona, papryka ostra.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu węgierskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
1000 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
46.00
Za 1000 g
Papryka czerwona
440 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.92
Za 440 g
Papryka zielona
200 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Smalec
100 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 100 g
Czosnek
24 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 24 g
bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Marchewka
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Ziemniaki średnie
350 g
5-6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Liczba porcji:
Razem
87.50
Łączny koszt
67.12
Jak oceniasz przepis na gulasz węgierski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób