Jak parzyć schab po wędzeniu?

Jak parzyć schab po wędzeniu
Jak parzyć schab po wędzeniu
ikona podziel się
Opublikowano: 13.05.2023 r., 0:37 | Autor: Oliwia Gawron

Jeśli jesteś już po procesie wędzenia mięsa postaw na jego parzenie, jednak jak to zrobić w domowych warunkach?

  1. Wędzone mięso włóż do garnka z gorącą wodą i delikatnie gotuj.
  2. Woda nie powinna się zagotować, a mięso powinno osiągnąć temperaturę w środku około 60 stopni.
  3. W takich warunkach mięso powinno być przez około godzinę.
  4. Następnie przełóż je do zimnej wody i zostaw do ostudzenia.

Jak parzyć schab po wędzeniu? Co jeszcze warto wiedzieć?

Mięso ze schabu jest jednym z najbardziej powszechnym rodzajem mięsa w naszej kuchni, zatem przekonaj się jak parzyć schab po wędzeniu.

Sam proces wędzenia jest trudniejszy i bardziej skomplikowany jednak parzenie mięsa jest bardzo proste i szybkie.

Zatem, jak parzyć mięso?

  1. Wędzone mięso włóż do garnka z gorącą wodą i delikatnie gotuj.
  2. Woda nie powinna się zagotować, a mięso powinno osiągnąć temperaturę w środku około 60 stopni.
  3. W takich warunkach mięso powinno być przez około godzinę.
  4. Następnie przełóż je do zimnej wody i zostaw do ostudzenia.

Skoro już wiesz, jak długo parzyć schab wędzony wykorzystaj mój prosty sposób i przekonaj się sam.

Przepisów na domowy schab jest bardzo wiele, jeśli szukasz inspiracji, wykorzystaj mój przepis na schab bez parzenia.

Schab w kapuście kiszonej to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej Twojej rodziny. Przepis na schab w kapuście kiszonej będzie też idealnie pasował na święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty, wymaga tylko odrobiny trochę cierpliwości.

Będziesz potrzebować dość spory kawałek schabu, warto kupić już taki pokrojony w plastry o grubości 3-4 cm, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie samodzielnego pokrojenia mięsa w domu. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w kapustę kiszoną, cebulę, czosnek i olej.

Kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Kapusta kiszona wpływa także na obniżenie cholesterolu we krwi, warto o tym pamiętać i spożywać ją jako dodatek do ciężkostrawnych, tłustych dań obiadowych.

Warto spróbować ją przed obróbką termiczną, jeśli okaże się zbyt kwaśna, możesz kilkakrotnie wypłukać ją pod bieżącą wodą.

W moim daniu nie zabraknie aromatycznej cebuli i czosnku. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Jeśli już mamy wybrane mięso, należy je delikatnie rozbić i doprawić do smaku podstawowymi przyprawami, czyli solą i pieprzem.

Następnie obsmaż krótko plastry schabu na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Po chwili dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na końcu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i duś 10-20 minut. W tym czasie nasze mięso stanie się miękkie, a kapusta krucha.

Następnie, przełóż kapustę do naczynia żaroodpornego, dodaj plastry schabu i kolejną warstwę kapusty.

Po niecałej godzinie pyszny obiad dla całej Twojej rodziny, gotowy.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na dobry, pieczony schab.

Skoro już wiesz ile czasu parzyć schab i jak zrobić schab w kapuście kiszonej koniecznie wykorzystaj go. Będzie to dobry pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Zobacz pytania podobne do jak parzyć schab po wędzeniu?

Polecane przepisy

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto