Szaszłyk z karkówki
- Karkówka wieprzowa (1000 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Pieczarki (250 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na szaszłyk z karkówki krok po kroku
Mięso pokrój w dużą kostkę, zamarynuj je w przyprawach i oliwie.
Odstaw na noc do lodówki.
Paprykę i cebulę pokrój w kostkę, pieczarki przetnij na pół lub zostaw w całości.
Na dużą wykałaczkę nadziej na przemian mięso z warzywami.
Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Barszcz ukraiński
-
Spaghetti
-
Quesadilla
-
Kotlety jajeczne
-
Kotlety ziemniaczane
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Gulasz węgierski
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Udziec z indyka
-
Kotlety pożarskie
-
Karkówka po cygańsku
-
Łosoś pieczony
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Kaczka z jabłkami
-
Schab w sosie własnym
-
Kurczak z warzywami
-
Zupa szpinakowa
-
Dania urodzinowe na ciepło
Więcej informacji na temat szaszłyka z karkówki
Pyszny szaszłyk z karkówki to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Karczek z warzywami pieczony w piekarniku jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić szaszłyk z karkówki? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mięso należy pokroić w dużą kostkę oraz zamarynować w przyprawach i oliwie. Marynata jest kluczowa, ponieważ to ona nadaje całego aromatu. Mięso z przyprawami powinno pozostać w lodówce na całą noc. Następnie paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki możemy przeciąć na pół lub zostawić w całości. Na dużą wykałaczkę na przemian nadziewamy warzywa z mięsem. Ile piec? Wystarczy 30 minut w piekarniku, który nagrzany jest do temperatury 180 stopni. Opcjonalnie szaszłyki można również przygotować z dodatkiem boczku.
Przepis na szaszłyki z karkówki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z papryki czerwonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Papryka ma wyjątkowe zastosowanie, ponieważ podczas obróbki termicznej nie traci cennych witamin i składników odżywczych. Papryka to bogactwo witaminy C. Jej spożycie wpływa między innymi na regulację procesów trawiennych oraz pobudza apetyt. Ponadto chroni nas przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, a także pomaga przy bólach głowy. Zawiera również likopen, który chroni nasze oczy. Dodatkowo to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz potasu, żelaza czy magnezu. Wszystkie składniki są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Warto wybierać czerwoną paprykę, ponieważ jest bardziej dojrzała, dzięki czemu dostarcza nam więcej wartości odżywczych.
Szaszłyki z warzywami posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Danie jest łatwe w przygotowaniu oraz smaczne. Można również przygotować je w grillu elektrycznym lub ogrodowym. Dobra karkówka powinna długo się marynować tak, aby przeszła przyprawami. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w szaszłyku z karkówki
Lista alergenów dla szaszłyka z karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze szaszłyka z karkówki
Karkówka należy do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu. Jeśli jadamy ją często warto zamienić ją również na chude mięso np. drób.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.