Strucla z kakao
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (120 ml)
- Drożdże świeże (40 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Masło - 1/2 kostki masła i 3 łyżki (130 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
- Czekolada deserowa (80 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
Przepis na struclę z kakao krok po kroku
Przygotuj zaczyn. W ciepłym, ale nie gorącym, mleku rozpuść pokruszone, świeże drożdże i łyżeczkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Objętość powinna się podwoić.
100 g masła roztop w rondelku.
Do miski przesiej mąkę i dodaj zaczyn, płynne, lekko ostudzone masło, jajka, żółtko i ksylitol. Wyrabiaj delikatnie ciasto mikserem i odstaw przykryte ściereczką na ok. godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części i każdą rozwałkuj (kształt prostokątny o wymiarach ok. 35 na 25 cm).
Roztop pozostałe 3 łyżki masła i posmaruj nimi porcje ciasta. Posyp cynamonem i tartą lub drobno posiekaną czekoladą.
Każdą porcję ciasta zawijaj, jak roladę zaczynając od krótszego boku. Przetnij na pół (względem boku dłuższego) i skręć razem obie części, zawijając je wokół własnej osi.
Keksówki wyłóż papierem i umieść w nich strucle. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Strucla z serem
-
Strucla serowa
-
Strucla z makiem
-
Strucla z jabłkami
-
Strucla makowa krucho drożdżowa
-
Strucla z dżemem
-
Strudel wiedeński
-
Strucla z powidłami
-
Strucla orzechowa
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Strucla z serem i budyniem
-
Strucla z marmoladą
-
Strucla z jagodami
-
Kerststol
-
Strucla
Więcej informacji na temat strucli z kakao
Strucla z kakao to pomysł na pyszne, proste i tanie ciasto, które sprawdzi się zarówno na święta i uroczyste okazje, jak i również szybkie weekendowe ciasto, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Kakaowa strucla jest bardzo smaczna i uniwersalna, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciasta drożdżowego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić struclę z kakao, aby była naprawdę najlepsza i dobra na wiele okazji koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą potrzebne do jej przygotowania to drożdże świeże, mleko, cukier, mąka, jajka, masło oraz kakao i czekolada. Jeśli akurat nie masz świeżych drożdży, możesz wykorzystać również te suszone, na pewno oszczędzi to trochę czasu. Najlepiej sprawdzi się zwykła, biała, mąka tortowa – co prawda jej wartości odżywcze są niskie, a indeks glikemiczny wysoki, jednak okazjonalnie, jako element zdrowej, dobrze zbilansowanej diety nie zrobi większej szkody. Cukier warto wykorzystać w jak najmniejszej ilości, tylko do zaczynu drożdżowego. Resztę polecamy zastąpić jego naturalnym zamiennikiem, czyli ksylitolem. Dzięki temu strucla będzie równie smaczna i pyszna, a jednocześnie zdecydowanie mniej kaloryczna oraz będzie miała mniejszy indeks glikemiczny. Przepis na struclę z kakao jest bardzo prosty i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, dlatego na pewno poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni i pieczeniu ciast. Pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe potrzebuje sporo czasu, aby wyrosnąć, dlatego nie jest to deser, który przygotujesz w ostatniej chwili. Dodatkowo czas pieczenia to około 40 minut, dlatego warto zaplanować sobie rozpoczęcie przygotować odpowiednio wcześnie. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na struclę z kakao, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który przeprowadzi Cię przez cały proces krok po kroku.
Alergeny w strucli z kakao
Lista alergenów dla strucli z kakao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze strucli z kakao
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.