Spaghetti z cukinii i marchewki

Opublikowano: 31.10.2021 r., 17:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti warzywne z sosem pomidorowym
Spaghetti z cukinii i marchewki
Makaron wcale nie musi kojarzyć się tylko z mąką i glutenem. Poznaj przepis na warzywny makaron z cukinii i marchewki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 10 min
117 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cukinia - 1 sztuka (500 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Cebula dymka - 1 sztuka (10 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (10 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Suszone pomidory - 4 sztuki (20 g)
  • Ser Feta - 2 plastry (20 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Bazylia świeża - 4 listki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na spaghetti z cukinii i marchewki krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku i duś.

Cukinię i marchew obierz małym nożykiem lub obieraczką w długie plastry.

Dodaj warzywny makaron na patelnię.

Duś całość tak aby sos lekko odparował ale nie dłużej niż 5-6 minut.

Dodaj pokrojone suszone pomidory, wymieszaj.

Przełóż danie na talerz, pokrusz serem feta i posyp bazylią.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z cukinii i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,4% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z cukinii i marchewki

Makaron nie musi kojarzyć nam się tylko z solidną porcją węglowodanów i glutenem. Poznaj spaghetti z cukinii i marchewki. Makrony warzywne ostatnio zyskały na popularności te ogólno dostępne w sklepie możesz spotkać z zielonego groszku czy z czerwonej soczewicy. W wersji domowej łatwiej wykonać nam makaron z warzyw, powinny o być twarde warzywa takie jak cukinia czy marchew. Jak zrobić spaghetti z cukinii i marchewki? Wystarczy obrać warzywa i pokroić je w charakterystyczny sposób, dużo łatwiej będzie jeśli zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt. Specjalna obieraczką do wykonywania warzywnych makaronów nazywa się julienne, możesz także skorzystać ze specjalnej spirali do warzyw. I tak naprawdę to wszystko, teraz należy wybrać dodatki. Ja postawiłam na sos na bazie pomidorów z dodatek lekko słonego sera feta i świeżej bazyli.

Na patelni z olejem rzepakowym podsmaż najpierw cebulę i czosnek te warzywa o działaniu antybakteryjnym nadadzą Twojemu daniu niesamowity aromat. Następnie dodaj pomidory mogą być one z puszki lub sparzone i pozbawione skóry. W tym momencie nie zapomnij o przyprawach. Duś sos aby lekko zredukować zawartość wody i dodaj makaron warzywny. Nie powinien on długo się gotować z sosem, ponieważ może on się w łatwy sposób rozgotować i powstanie sos z cukinii i marchewki. Dlatego nie gotuj makaronu warzywnego w sosie dłużej niż 5-6 minut. Na samym końcu dodaj przekrojone na pół suszone pomidory i ser feta. Danie podawaj ze świeżą bazylią. Ten prosty przepis na pewno zaskoczy Twoją rodzinę i gości.

Makaron w wersji wege jest bezglutenowy, czyli idealny dla osób z chorobami glutenozależnymi. Świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie roślinnej. Wszyscy na diecie tradycyjnej bez żadnych eliminacji, także powinni skorzystać z makaronów warzywnych raz na jakiś czas. Jest zdrowy, nisko węglowodanowy, nisko kaloryczny, tani i pełen witamin. Dodatkowo stanowi dobre urozmaicenie diety, dzięki niemu można przemycić do diety większą porcję warzyw.

Warzywny makaron pozwoli Ci przygotować pyszne i proste danie.

Jak widzisz przepis na spaghetti z cukinii i marchewki jest bardzo prosty.

Alergeny w spaghetti z cukinii i marchewki

Lista alergenów dla spaghetti z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze spaghetti z cukinii i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Makarony warzywne to idealne rozwiązanie dla osób z nietolerancją glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
43.38
117.13
Białko (g)
1.87
5.04
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: marchewka, cebula dymka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
6.59
17.78
Węglowodany przyswajalne (g)
4.85
13.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
4.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
1.64
4.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.55
1.50
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
2.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.71
1.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula dymka, ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.62
4.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
105.56
285.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.46
36.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.60
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.27
6.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.96
2.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.75
56.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1048.90
2832.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
101.81
274.88
Potas (mg)
332.36
897.38
Wapń (mg)
38.11
102.89
Fosfor (mg)
47.56
128.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.63
58.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
2.45
Cynk (mg)
0.38
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z cukinii i marchewki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z cukinii i marchewki

Koszt składników
50.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula dymka
10 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Suszone pomidory
20 g
4 sztuki
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 20 g
Ser Feta
20 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bazylia świeża
10 g
4 listki
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
50.30