Przepis na spaghetti z cukinii i marchewki krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw do smaku i duś.

Cukinię i marchew obierz małym nożykiem lub obieraczką w długie plastry.

Dodaj warzywny makaron na patelnię.

Duś całość tak aby sos lekko odparował ale nie dłużej niż 5-6 minut.

Dodaj pokrojone suszone pomidory, wymieszaj.

Przełóż danie na talerz, pokrusz serem feta i posyp bazylią.

makaron z cukini z sosem pomidorowym
Spaghetti z cukinii i marchewki
Koszt przygotowania dania
9.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
117 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
30

Spaghetti z cukinii i marchewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti z cukinii i marchewki

Makaron nie musi kojarzyć nam się tylko z solidną porcją węglowodanów i glutenem. Poznaj spaghetti z cukinii i marchewki. Makrony warzywne ostatnio zyskały na popularności te ogólno dostępne w sklepie możesz spotkać z zielonego groszku czy z czerwonej soczewicy. W wersji domowej łatwiej wykonać nam makaron z warzyw, powinny o być twarde warzywa takie jak cukinia czy marchew. Jak zrobić spaghetti z cukinii i marchewki? Wystarczy obrać warzywa i pokroić je w charakterystyczny sposób, dużo łatwiej będzie jeśli zaopatrzymy się w odpowiedni sprzęt. Specjalna obieraczką do wykonywania warzywnych makaronów nazywa się julienne, możesz także skorzystać ze specjalnej spirali do warzyw. I tak naprawdę to wszystko, teraz należy wybrać dodatki. Ja postawiłam na sos na bazie pomidorów z dodatek lekko słonego sera feta i świeżej bazyli.

Na patelni z olejem rzepakowym podsmaż najpierw cebulę i czosnek te warzywa o działaniu antybakteryjnym nadadzą Twojemu daniu niesamowity aromat. Następnie dodaj pomidory mogą być one z puszki lub sparzone i pozbawione skóry. W tym momencie nie zapomnij o przyprawach. Duś sos aby lekko zredukować zawartość wody i dodaj makaron warzywny. Nie powinien on długo się gotować z sosem, ponieważ może on się w łatwy sposób rozgotować i powstanie sos z cukinii i marchewki. Dlatego nie gotuj makaronu warzywnego w sosie dłużej niż 5-6 minut. Na samym końcu dodaj przekrojone na pół suszone pomidory i ser feta. Danie podawaj ze świeżą bazylią. Ten prosty przepis na pewno zaskoczy Twoją rodzinę i gości.

Makaron w wersji wege jest bezglutenowy, czyli idealny dla osób z chorobami glutenozależnymi. Świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie roślinnej. Wszyscy na diecie tradycyjnej bez żadnych eliminacji, także powinni skorzystać z makaronów warzywnych raz na jakiś czas. Jest zdrowy, nisko węglowodanowy, nisko kaloryczny, tani i pełen witamin. Dodatkowo stanowi dobre urozmaicenie diety, dzięki niemu można przemycić do diety większą porcję warzyw.

Warzywny makaron pozwoli Ci przygotować pyszne i proste danie.

Jak widzisz przepis na spaghetti z cukinii i marchewki jest bardzo prosty.

Wartości odżywcze spaghetti z cukinii i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
43.38 kcal
117.13 kcal
Białko
1.87 g
5.04 g
Fenyloalanina
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula dymka.
czytaj dalej

Węglowodany w spaghetti z cukinii i marchewki

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
6.59 g
17.78 g
Węglowodany przyswajalne
4.85 g
13.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.73 g
4.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
1.64 g
4.43 g
Tłuszcze nasycone
0.55 g
1.50 g
Tłuszcze nienasycone
1.09 g
2.93 g
Tłuszcze jednonasycone
0.71 g
1.92 g
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
1.01 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cebula dymka, ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol
1.62 mg
4.37 mg

Witaminy w przepisie na spaghetti z cukinii i marchewki

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
105.56 µg (mcg)
285.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
13.46 mg
36.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.60 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
2.27 µg (mcg)
6.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.96 mg
2.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.75 µg (mcg)
56.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1048.90 µg (mcg)
2832.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z cukinii i marchewki

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
101.81 mg
274.88 mg
Potas
332.36 mg
897.38 mg
Wapń
38.11 mg
102.89 mg
Fosfor
47.56 mg
128.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.63 mg
58.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
2.45 mg
Cynk
0.38 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z cukinii i marchewki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti z cukinii i marchewki

Lista alergenów dla spaghetti z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania spaghetti z cukinii i marchewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cebula dymka
10 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Czosnek
10 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Suszone pomidory
20 g
4 sztuki
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 20 g
Ser Feta
20 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bazylia świeża
10 g
4 listki
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 g
Koszt składników
50.30
Jak oceniasz przepis na spaghetti z cukinii i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób